AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

S A Ğ L I K
En güzel hediye
bir nefes sıhhatte

Bugün Babalar Günü. Mutluluğun başında sağlık olduğunu söyleyen uzmanlar bu özel günde babalara önemli sağlık tüyoları verdi. İşte uzmanlardan sağlıklı yaşam için altın öneriler

Hazırladığımız sürpriz hediyelerle Babalar Günü'nünde babamızın gönlünü alıp ona hoş dakikalar yaşatabiliriz. Ancak ona en güzel hediyenin sağlıklı bir yaşam olduğunu hatırlatmakta büyük yarar var. İşte uzmanlar bu görüşten yola çıkarak sağlıklı bir yaşamın altın kurallarını babalarımız için derledi. Sağlıklı yaşam için atılacak en önemli adımın sigaradan uzak durmak ve dengeli beslenmek olduğunu ifade eden uzmanlar bu özel günde sağlık tüyolarını şöyle sıralıyor:

Sigara İçmeyin: Sigara içmeyiniz, diğer tütün ürünlerini kullanmayınız. Sigara içmek en tehlikeli alışkanlıklardan biridir. Önlenebilir rahatsızlıklara en çok sigara neden olmaktadır. Dünyadaki ölüm nedenleri arasında sigara ciddi anlamda ön sıralardadır.

Doğru Beslenin: Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, şişmanlık, safra kesesi hastalıkları, bazı kanser türleri, yediklerinizle doğrudan ilişkili hastalıklardandır. Yaşamınızın her döneminde sağlığınızın temelini oluşturan yeterli ve dengeli beslenme, bu hastalıkların oluşum riskini azaltır. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besinlerin kişilerin ihtiyaçlarına göre, yeterli miktarlarda ve doğru şekilde vücuda alınması yeterli.Her besin grubunun içerdiği besin öğelerinin yani karbonhidratların, proteinlerin, yağların, vitamin ve minerallerin miktarı farklıdır. Yeterli ve dengeli beslenebilmeniz için her gruptan belirli miktarlarda almanız gereklidir.

Kiloyla birlikte hastalık da gelir

Kilodan kaçının: Fazla kiloya sahip olmak, hipertansiyon, kolesterol, diyabet, kalp rahatsızlığı, felç, bazı kanser tiplerine ve kiloyu taşıyan noktalarda (omurga, kalça veya dizler) bozukluğa neden olabilmektedir. Yüksek lifli, az yağlı besinler içeren yeterli ve dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz yapmanız azar azar kilo kaybetmenize ve kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır.

Egzersiz yapın: Egzersiz yapmak, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, depresyon ve olası bağırsak kanseri, felç ve sırt hasarlarını önlemeye yardımcı olmaktadır. Eğer düzenli egzersiz yaparsanız daha rahat kilonuzu kontrol altında tutarsınız. Haftada 4-6 kere, 30-60'şar dakika egzersiz yapmaya çalışın.

Kolesterolu seviyesini koltrol edin: Kolesterol seviyeniz yüksek ise, doğru beslenerek kolestrol seviyenizi düşürün. Örneğin, yediğiniz yağ oranını azaltıp, lifli besin tüketimini arttırıp, egzersiz yapmaya başlayınız.

Tansiyonunuzu kontrol altında tutun:Yüksek tansiyon, kalp, felç ve böbrek rahatsızlıkları riskinizi yükseltir. Tansiyonunuzu kontrol altına almak için, kilo verin, egzersiz yapın, sodyum içeren besinleri daha az tüketin, sigara içmeyin ve ilaçlarınızı doktor kontrolünde kullanınız.

Yıllık sağlık kontrolünüzü ihmal etmeyin: Eğer 50 yaş ve üzeri iseniz doktorunuza bağırsak ve prostat kanseri kontrolleri hakkında danışınız. Unutmayın, sağlık durumunuz yıldan yıla değişiklik gösterebilir, bu yüzden doktor kontrolünde olun. Herkesin aynı testi ve muayeneyi yaptırması yerine, kişiye özel testler yapılmalıdır. Sizin için doğru olan muayene ve testleri, bununla birlikte risk içeren faktörleri aile doktorunuza sorunuz.


 
Sıcak kalbin düşmanı
Sıcaklar geldi. Uzmanlar artan hava sıcaklığının özellikle kalp hastalıklarını tetiklediğini söylüyor ve bu yüzden kalp sorunu olanların sıcaktan korunmalarını öneriyor.
Ter bezleri kanı temizliyor
Sıcak havalarda en çok şikayet edilen konularından biri olan terlemenin, normal oranlarda gerçekleşmesinin insan sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu ve kanı temizlediği belirtildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, yaz aylarında sıcaklığın artmasına bağlı olarak ter bezlerinin daha çok çalışmasıyla ortaya çıkan terlemenin, engellenmemesi gerektiğinin altını çizdi. Yetişkin bir insan vücudunda yaklaşık bir milyon ter bezi olduğunu ifade eden Aktaş, bu bezlerin hepsinin de vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atmak için çalıştığını vurguladı. Aktaş, terin ayrıca vücut ısısını belli bir seviyede tuttuğunu sözlerine ekledi. (CHA)
Ev hanımlarının
beli sorunlu

Şehirde yaşayan ev hanımlarının hareketsiz olması sebebiyle bel ve boyun ağrılarıyla daha fazla şikayetçi olduklarını söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Nöroşirürjist Uzmanı Op. Dr. Veli Çıtışlı, bel ağrısından şikayeti olanlara ortopedik yatakların birebir olduğunu belirtti. Bel ve sırt ağrılarının nedenlerini yanlış oturup-kalkmaya bağlayan Çıtışlı, stresin de bel ve boyun ağrısında etkili olduğunu belirtti. Strese girildiğinde ilk önce boyun kaslarının gerildiğini anlatan Dr. Çıtışlı, "Bu gerilme sonucunda 'C' harfine benzeyen boyun omurgamız düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır ve sinirler baskı altında kalır. Bu baskıyla birlikte sırttaki kaslar gerilir ve ağrı duyulur" diye konuştu. Ortopedik yatak kullanılmasının bel ve boyunda rahatlık sağlayacağını da vurgulayan Çıtışlı, "Ayrıca halkımızda kilo problemi var. Bel veya boyunda fıtık olunca kilonun problem olduğu anlaşılıyor"dedi. CHA
19 Haziran 2005
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED