AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Konut kredi faizleri düştü
emlak fiyatları ise şişti!

Bankaların konut kredi faizlerini yüzde birler düzeyine çekmesiyle konut yatırımlarındaki hareketlilik artarken, emlak fiyatlarında yaşanan olağanüstü artışlar, ev sahibi olmak isteyen vatandaşların hayallerine sekte vuruyor.

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Geleneksel yatırım aracı olan gayrimenkuldeki hareketlilik, bankaların konut kredi faizlerini düşürmesiyle iyice arttı. Ancak, son iki yılda hızla artan emlak fiyatları ev sahibi olmayı zorlaştırıyor. Emlak fiyatlarının son bir yılda ikiye, üçe katlandığını söyleyen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Haluk Sur, mevcut fiyatların sektörün önünü keseceğini, yatırımcıların dikkatli olması gerektiğini söyledi. Sur, fiyatların neden yükseldiğini anlatırken, "2001 yılı krizinde döviz bazında gayrimenkul fiyatları ciddi bir değer kaybına uğramıştı. Geçmiş yıllarda arz yerinde dururken, nüfus arttı ve talep birikti. Mortgage (uzun vadeli konut finansmanı) söylentisi heyecan yarattı" diye konuştu.

    Fiyatlar dudak uçuklatıyor

    Artan talepten dolayı fiyatların bir miktar yukarı çekilmesini anladığını, kriz öncesi fiyatların yakalanmasını normal karşıladığını belirten Haluk Sur, "Ama bazen öyle yerlerde, öyle fiyatlar konuşuluyor ki, bizim de dudağımız uçukluyor. Maalesef bu sektörde de spekülasyon var" dedi. Gayrimenkul alacakların çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Sur, her emlağın değerinin ayrı incelenmesi gerektiğini belirterek, alıcının konutun konumuna, yaşına, yatırım maliyetine, deprem riskine, yapım kalitesine ve amortisman payına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Sur, "Bu yüksek değerlemenin bir sabun köpüğü olmasından korkarım. Bu, ekonominin önünde başka bir engel olur, gayrimenkul sektörünü yeniden tıkar" diye konuştu.

    Bizdeki bir daire, ABD'de bir villa ediyor!

    İstanbul Bağdat Caddesinde 2004 yılı başında 190 metrekare bir dairenin 400 bin dolara satıldığını söyleyen Haluk Sur, enflasyonun tek haneye düştüğü, inşaat malzemelerinin de en fazla yüzde 15 oranında arttığı bir ortamda şimdi bu dairenin fiyatının 700-750 bin dolara çıktığını belirterek, "Bunun mantığı yok. Bu fiyata Amerika'da iki dönüm bir arazi içinde 500 metrekarelik bir villa, hem de taksitle alınabilir" dedi.

    İnşaat yatırımlarında patlama var

    Gayrimenkul piyasası, sektör temsilcilerinin deyimiyle "rüya gibi günler" yaşıyor. Sektörde büyük bir patlama yaşanırken, sektörün 2005 yatırım hedefi de dev boyutlara ulaştı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Haluk Sur, geçen yıl proje bazında başlayan büyük yatırımların da hayata geçmesiyle, sektörde yatırım potansiyelinin de artacağını söyledi.

    "Uzun süren kriz yıllarından sonra geçen yıl inşaat sektörü Gayri Safi Milli Hasıladan yüzde 7,8 oranında pay aldı. Bu yıl bu oran yüzde 10'a çıkacak ve bu da 30 milyar dolarlık yatırıma işaret ediyor" diyen Sur, kentsel dönüşüm projeleriyle inşaat potansiyelinin artacağını vurguladı.

    Mortgage fonları Türkiye'ye gelmek istiyor

    İstanbul gibi 12-13 milyon nüfuslu bir dünya kentinde, kaçak yapılaşmanın yüzde 60'lara ulaştığını belirten Sur, kentsel dönüşüm planlarıyla bu nüfusun daha iyi yaşam şartlarına kavuşabileceğini söyleyerek, "O zaman yüzbinlerce konut ve milyarlarca dolarlık iş hacmi oluşur. Önümüzdeki 10-15 yılda sadece İstanbul'da 50 milyar dolara ulaşan bir gayrimenkul yatırımı doğabilir" diye konuştu.

    Sur, bir dünya kenti olan İstanbul'u çok güzel bir gelecek beklediğini, bunun, yakalanan istikrarın devamıyla mümkün olabileceğini kaydetti. Türkiye'de geleneksel yatırım aracı olan gayrimenkule, yurtdışından da büyük ilgi olduğuna dikkat çeken Sur, önceki yıllarda yabancı yatırımcıların ekonomik ve politik istikrarsızlığı gerekçe gösterip gelmediklerine işaret ederek, "Son 2-3 yıldır rüya gibi günler yaşanıyor. Yabancılardan ilgi çok fazla. Türkiye'ye gelmek isteyen mortgage fonları var. Yeter ki, mortgage (ipoteğe dayalı uzun vadeli kredi) kanunu biran önce çıkabilsin" dedi. İnşaat sektörünün 240 alt ve yan sektör yarattığına da işaret eden Haluk Sur, mortgage sistemiyle sektörün aradığı taze kanın bulunacağını ve bunun, Türkiye'ye kalkınma olarak yansıyacağını vurguladı.



  • 19 Haziran 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED