AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Üniversitelilere Bosna'dan davet var

Uluslararası Sarajevo Üniversitesi, Osmanlı mirası Saraybosna'da, dünyanın dörtbir yanından öğrencilere farklılıklara saygılı, özgür, paylaşımcı, katılımcı ve etkileşimli bir eğitim fırsatı sunuyor. Rektör Prof. Dr. Erkan Türe, Türk öğrencileri, otobüsle 24 saat uzaklıktaki Avrupalı üniversiteye davet ediyor.

  • RECEP YETER / İSTANBUL
    Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı tarafından kurulan ve Bosna-Hersek'in ilk özel üniversitesi olan Uluslararası Sarajevo Üniversitesi (IUS), farklı ülkelerden ve kültürlerden gelen öğrencileri insanlığın ortak değerleri etrafında buluşturuyor. Rektör Prof. Dr. Erkan Türe, ÖSS'de bir bölümü tercih edip, sonra pişman olunmasının önüne geçmek için ikinci sınıfa kadar bölüm tercihi yapılmayan üniversiteye Türk öğrencileri de davet ediyor. Bosna'daki toplam beş üniversite içinde ilk özel üniversite olma özelliği taşıyan Uluslararası Sarajevo Üniversitesi 2004-2005 öğretim yılında İngilizce Hazırlık bölümüyle faaliyete başladı. Eylül ayında Mühendislik ve Doğa Bilimleri, İktisadi ve İdari Bilimler, Sanat ve Sosyal Bilimler şeklindeki 3 temel fakültesini açmaya hazırlanan üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Erkan Türe, Avrupa'nın merkezindeki Osmanlı mirası şehirle bütünleşen üniversiteyi anlattı.

    Üniversiteler özerk değil

    IUS'un, Avrupa'nın merkezinde, çağdaş bilgi toplumuna bilgisi ve üretimiyle değer katacak mezunlar yetiştirmek için kurulduğunu ifade eden Türe, "Hızla gelişen ve değişen dünyamızda bilginin dolaşımı ve paylaşımı çok kolaylaştı. Bu durum öğrencilerin eğitim alacağı kurumların sunduğu ortam, imkanlar ve benimsediği yaklaşımlar arasındaki farkların önemini artırıyor" dedi.

    Prof. Türe, IUS'un de bulunduğu konum, akademik kadro, farklılıklara saygı, özgür, etkileşimli öğrenme, yenilikçilik ve sürekli kurumsal gelişim gibi değer ve ilkeleri benimsemesi ile farklılaşan bir üniversite olduğunun altını çizdi. Türe, şunları söyledi: "Pek çok değişimi zamanında gerçekleştirme konusunda zorluklar yaşıyor. Bunda üniversite yönetimlerinin çağın gereksinim ve gelişmelerini algılamak ve gereğini yapmakta yavaş kalmaları önemli bir etken. Bu yavaşlık üniversite yapılanmalarının yanı sıra, yönetimlerinin özerk ve demokratik nitelik taşımamasından kaynaklanıyor."

    Pek çok üniversitede öğrencilerin çok erken aşamada yaptıkları bir tercihin mahkumu olduğunu vurgulayan Türe, öğrencilerin tercih hatasını çok zor ve dolambaçlı yollarla düzeltme fırsatı bulabildiğini, IUS'un ise fakülteler ve programlar arası geçişkenliğin yüksek olduğu bir üniversite şeklinde oluşturulduğunu dile getirdi.

    Diploma uluslararası geçerliliğe sahip

    "Farklı ülkelerden ve kültürlerden gelen öğrencilerin insanlığın ortak değerleri etrafında buluşarak barış içinde kendilerini geliştirecekleri bir ortam sunmak için yola çıktık" diyen Türe, diploma ve sertifikaları uluslararası geçerliliğe sahip olan üniversitede Amerikan-Avrupa eğitim sistemlerinin bileşkesini uyguladıklarını dile getirdi. İstanbul'dan otobüsle sadece 24 saat, uçakla ise 1,5 saat mesafedeki Bosna'nın Türkiye'ye vize uygulamadığını da hatırlatan Türe, üniversitenin ücretinin de Türkiye'deki vakıf üniversiteleriyle kıyaslandığın da oldukça düşük olduğunu dile getirdi. Başta Bosna ve Türkiye olmak üzere bir çok ülkeden öğrencinin bulunduğu üniversitede adeta bir kültür harmonisi oluştuğunu dile getiren Rektör Türe, öğrencilerin ortak dilinin İngilizce olması sebebiyle, Türkiye'ye göre pratik imkanının da oldukça fazla olduğunu anlattı. Şu an için sadece öğrenim bursu sağladıklarını ifade eden Rektör Türe, yakında barınma ve sosyal imkan burslarını da öğrencilere sunmaya başlayacaklarını belirtirken, öğrencilerin günlük masraflarının Türkiye'dekinden çok fazla olmadığını da hatırlattı.

    Öğrencilere geniş imkanlar sunuluyor

    Uluslararası Sarajevo Üniversitesi, İngilizce eğitim veriyor. Dili yeterli görülen öğrenciler, doğrudan 1. sınıf derslerine başlarken, İngilizcesini geliştirmek isteyen öğrencilere yaz döneminde Yoğun Yaz İngilizce Programı imkanı sunuluyor. IUS bünyesinde kurulan Mühendislik ve Doğa Bilimleri, İktisadi ve İdari Bilimler, Sanat ve Sosyal Bilimler fakülteleri eylül ayında ilk öğrencilerini alacak. Başta Bosna ve Türkiye olmak üzere aralarında Amerika'nın da olduğu bir çok ülkeden öğrenci eğitim görüyor. IUS'ta müfredat programları, birinci yıl ortak üniversite dersleri, ikinci yıl ortak fakülte dersleri, daha sonra ise zorunlu ve seçmeli fakülte ve alan derslerinden oluşuyor. Öğrencilere fakülteler ve programlar arasında kolay geçiş yapma imkanı sunuluyor. Üniversitede açılacak Sanat ve Sosyal Bilgiler Fakültesi; Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı, Kültürel Çalışmalar, Sosyal ve Siyasi Bilimler ile Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümlerini, İktisat ve İşletme Fakültesi; Yönetim Bilimleri, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler ve Halkla İlişkiler bölümlerini, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ise Biyoloji ve Biomühendislik Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Malzeme Bilimleri ve Mühendisliği, Mikroelektronik, Sistem Tasarımı programlarını kapsıyor.



  • 19 Haziran 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED