AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Gökçer: İki aşkım var
eşim Cüneyt ve tiyatro

Türk tiyatrosunun ünlü oyuncularından Ayten Gökçer, hayatta iki aşkı olduğunu söylüyor. Aradaki 20 yaş farkına rağmen eşi Cüneyt Gökçer ve sahne... Öyle ki, 7,5 hamileyken bile sahne almaktan çekinmemiş Ayten Gökçer.

  • ŞAMİL KUCUR / HABERMERKEZİ
    Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Ayten Gökçer, çocukluk yıllarını, bale ve tiyatro eğitimini, yanı sıra yıllarını verdiği sahne hayatını Yeni Şafak'a anlattı. 1940 yılında Ankara'da dünyaya gelen, Ayten Kaçmaz ya da tiyatro dünyasındaki ismi ile Ayten Gökçer, tiyatro kabiliyetini ilk keşfeden kişinin annesi olduğunu belirterek, "Her çocukta olan kabiliyetler şüphesiz bende de vardı. Ama annem bendeki farkı sezinleyip, beni yönlendirmesini bildi. Bu nedenle de 1952 yılında konservatuarın bale bölümüne girdim. İlk eğitimim dans üzerine oldu" dedi. Ayten Gökçer, 1957 yılında, Ankara Devlet Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu Bölümü'nde görev almış. Bir yıl sonra da açılan imtihanı kazanarak Ankara Devlet Tiyatrosu'nun sanatçı kadrosuna katılmış. Ayten Gökçer'in iki annesi vardır. Gökçer kendisini doğuran annesinden çok, kendisini büyüten annesini gerçek annesi olarak görür. Çünkü asıl annesini ancak 20'li yaşlara geldiği zaman görür: "Babam, önce beni doğuran annemle evleniyor. Sonra da şimdi hayatta olan annemle evleniyor. Normalde 'üvey anne' denilmesi gereken ama benim 'birinci annem' dediğim, beni büyüten, kendinden ayrı görmeyen, gönlümdeki annem olduğu için ona 'birinci annem' öz anneme de 'beni doğuran annem' diyorum. Babamın işte bu ikinci annemden iki kızı ve bir oğlu oluyor. Sonra benim annemi görüyor ve aşık oluyor, evleniyorlar. Babamın öz annemle evliliğinden de Yıldız ve ben doğmuşuz. Ben 2 yaşındayken annem başka bir adama âşık olmuş, babamdan boşanmış ve o adama gitmiş. Babam da biz iki küçük kızı alarak birinci eşine dönmüş. Öyle yıkıntı falan yaşamadım. Çünkü ben birinci annemle mutlu yaşadım."

    'Görenin dili tutuluyordu'

    Cüneyt Gökçer dönemin en popüler aktörü, Ayten Gökçer ise genç, ama yıldızı parlayan bir oyuncudur. Çift, 1962'de evlenirler. Cüneyt Gökçer ile evliliğinin birçok zorlukları birlikte getirdiğini belirten Gökçer, "Ben yeni ve toy bir oyuncuyum. 24 yaşındaydım, Cüneyt Bey benden 20 yaş büyük. Yaşıtı olan büyük aktrislerin birçoğu ona âşıktı. Adeta mayın tarlasında yürür gibi evliliğimizi yürüttük. Onu görüp de dili tutulmayan kadın görmedim ben. Sonuçta güzel bir kızla büyük bir aktörün aşkı çok çabuk geçebilirdi de" dedi.

    'Tiyatro bir aşk işi'

    Tiyatronun 'bir aşk işi' olduğunu, 'her aşkı yaşatmanın da bir bedeli' olduğunu belirten Gökçer, "Her sabah 05:30'da kalkarım. Sabah 09:30'da bütün işlerimi bitirmiş olurum. Hem ev hanımı hem oyuncu olacaksanız, böyle olmalı" dedi. "Sahnede terlemekten ve üşümekten böbreğimi kaybettim" diyen Gökçer, "Sanat hayatımda sahnede kimseyi kıskanmadım ve kırmadım. Ama sahnede, kıskançlıktan canavar olmuş çok sayıda kadın tanıdım" diye konuştu.

    Sahne hayatının en popüler günlerinde hamile kalan Ayten Gökçer, "Ben mesleğime âşıktım. Ama kızıma hamile kaldığım zaman hayatımın en zor günlerini yaşadım. Özellikle yedi buçuk aylık hamile iken bile oynadım. Doğumdan iki ay sonra bebeğimden ayrı kalarak sahneye çıktım. Stresten ağlıyordum, sesim kısılmıştı. Hayatımın tek nefret ettiğim rolü bu idi" şeklinde konuştu.

    İKİMİZDE TÜRK VE MÜSLÜMANIZ

    Ayten Gökçer kendisi ve eşi Cüneyt Gökçer hakkında bazı internet sitelerinde "Sabatayist Sanatçılar" olarak zikredilmesinden çok rahatsız. Bu tür iddiaların saçma ve gerçek dışı olduğunu kaydeden Gökçer, "Ne ben ne eşim, Sabatayist değiliz. Bu nereden çıktı? Hem Müslüman hem de Türküz. Cüneyt Beyin babası Selanik İdadisi'nde Atatürk'ün sınıf arkadaşı ve hemşehrisidir. Çevresinde Milli Mücadele'de bulunmuş, o dönem meclisinde Kazım Paşa gibi pekçok arkadaşı var. Bizim kim olduğumuzu, kökümüzü, dinimizi bizden iyi mi biliyorlar? Neden bu iddialarda bulunurken bizi arayıp sormuyorlar? Bu kişileri mahkemeye vereceğim. Öyle meydanın boş olmadığını görsünler" diyor.



  • 19 Haziran 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED