T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Sanatseverler Nef'iyi andı

Divan edebiyatımızın büyük şairlerinden Nef'i, 367 yıl önce, zamanın 'sadrazam'ını eleştirmiş, bir süre sonra idam edilmişti.

Düşünce özgürlüğü tartışmalarının yoğunlaştığı şu günlerde, yaptığı eleştiriler yüzünden zamanın sadrazamı Bayram Paşa tarafından idam edilen büyük şairimiz Nef'i, Bayrampaşa'da düzenlenen bir törenle anıldı. Türk şiirinin en büyük hiciv ustalarından biri olan Nef'i'yi anma programına sanatseverler büyük ilgi gösterdi.

Bayrampaşa Haber Gazetesi'nin "Mazlum Şairleri Anma" başlığı altında düzenlediği törende konuşan şair İsmail Altınışık, şair Nef'i'yi kabri başında anmak istediklerini ancak Sadrazam Bayrampaşa tarafından boğdurularak denize atıldığı için bunun mümkün olmamasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Altınışık, şair Nef'i'nin Bayrampaşa'da anılmasını da, "aradan geçen 367 yıl sonra Bayrampaşa'nın maddi ve manevi güzelliklerle imajını değiştirdiğine" işaret olarak gösterdi. Törende daha sonra konuşan ve yüzyıllar boyu insanlar arasındaki sıcak ilişkiyi şairlerin koruduğunu söyleyen şair Ali Ulusu, kendi yazdığı "Gördüm" isimli şiiri okudu.

Şair eleştirince, idam edildi

Asıl adı Ömer olan şair Nef'i, 1575 yılında Erzurum'un Hasankale ilçesinde doğdu. Nef'i, gençlik yıllarında yine şair olan babası Mehmet Bey'in, evi terkederek Kırım Hanı Gazi Canıbek Giray'ın yanına gitmesi üzerine, zor günler geçirdi. Sultan I. Ahmet döneminde geldiği İstanbul'da, maden mukataacılığı ve katipliği görevi, Edirne'deki sürgün döneminde ise Muradiye Vakfı yöneticiliği yaptı. Daha sonra affedilerek İstanbul'a dönen Nef'i, kendileri de şair olan I. Ahmet (Bahti), II: Osman (Farisi) ve IV. Murat (Muradi) gibi padişahların yakın çevresinde bulunma fırsatı elde etti.

Şair, sözlerinin güçlülüğü sayesinde kısa zamanda Saray'ın dikkatini çekti ve çok sayıda önemli ödüle layık görüldü. Sert mizacı ve sözünü esirgemez tavrı yüzünden düşmanları eksik olmayan Nef'i, kasideleriyle Sultan I. Ahmet, II. Osman ve IV. Murat gibi padişahlarla, Kuyucu Murat Paşa, Nasuh Paşa, Gürcü Mehmet Paşa, Hüseyin Paşa, Halil Paşa ve İlyas Paşa, Ekmekçizade Paşa, Kemankeş Ali Paşa, Baki Paşa gibi sadrazamlar için övücü kasideler yazdı.

1630 yılında Sultan IV. Murat, Beşiktaş Sarayı'nda Şair Nef'i'nin "Siham-ı Kaza" isimli eserini okurken yakınına düşen yıldırım nedeniyle, kendisine düşmanlık besleyenler tarafından "uğursuz" olarak değerlendirildi.

Siham-ı Kaza şiirinin ardından Edirne'ye sürülen büyük şair hicivleriyle başta Sadrazam Bayram Paşa olmak üzere bazı saray erkanını rahatsız etti. Nef'i, sonunda, dönemin başbakanı mevkiinde olan Sadrazam Bayram Paşa'nın 27.01.1635 tarihinde verdiği bir emirle, Boynueğri Mehmet Ağa tarafından Saray'ın odunluğunda boğduruldu ve Sarayburnu'ndan denize atıldı. Nef'i'nin idamını 'Siham-ı kaza' şiirine bağlayan şairler, bu elim hadise için

"Gökten nazire indi Siham-ı Kaza'sına
Nef'i diliyle uğradı hakkın cezasına"

beytini düşürdüler.

Şeyhülislam Yahya'ya ince eleştiri

Divan edebiyatımızın büyük şairlerinden Şeyhülislam Yahya, bir şiirinde Nef'i hakkında ustaca bir hiciv yazmıştı. Şiirinin bir yerinde Nef'i'nin şiirdeki büyüklüğünü dile getiren Yahya, "İmrü'l Kays kendidir kafir" diyerek, Nef'i'yi cahiliye dönemi şairlerine benzetmişti. Nef'i, Şeyhülislam Yahya'nın, kendisine yaptığı 'kafir' imasına şiirinde şöyle cevap vermişti: Müfti efendi bize kafir demiş / Tutalım ben ana diyem müselman / Yarın vardukta ruz-i cezaya / İkimiz de çıkarız anda yalan

 
11 Eylül'e 11 dakika dokuz saniyelik film
İranlı 2 ünlü yönetmenden, ABD'de geçen yıl 11 Eylül'de yaşanan saldırılarla ilgili film yapmaları istendi.
Prof. Karaman'ın eseri Gürcüce'de
Fatih'teki Yanyalı Mustafa Efendi Camii ve Müştemilatını Koruma, Eserlerini Araştırma ve Yaşatma Derneği, gazetemiz yazarlarından Prof. Dr. Hayrettin Karaman Hoca'nın, "Helaller ve Haramlar" isimli eserini Gürcü diline çevirerek yayınladı. Yaklaşık 12 yıldır sürdürdüğü Gürcistan ve Kafkasya bölgesine yönelik gönüllü yayın hizmetlerine bir yenisini daha ekleyen derneğin başkanı Av. İsmail Ekrem Ergüney, bugüne kadar başta temel Kur'an Eğitimi, İman İtikad, Amel, Hadis ve Çocuk Eğitimi konularında 25 temel eserin Gürcüce ve Rusça yayınlandığını belirterek, eserlerin hayırseverlerin katkılarıyla Kafkasya bölgesinde ücretsiz olarak dağıtıldığını söyledi. Eserlerin Gürcistan'da hem Müslüman nüfus hem de diğer kesimlerce çok büyük ilgiyle karşılandığını ifade eden Ergüney, "Bu ilgiye cevap vermek amacıyla birçok eseri bölge dillerine kazandırmak için çalışmaları sürdürüyoruz. Bundan sonraki hedefimiz Gürcüce Kur'an-ı Kerim Meali hazırlamak" dedi. Gürcüce bastırılan "2002 Duvar Takvimi'nin de bölgede ücretsiz olarak dağıtıldığını kaydeden Ergüney, okuyucuların Prof Dr. Karaman'ın Helaller ve Haramlar isimli eserine "www. muslimgeorgia. org" adresindeki web sitesinden ulaşabileceklerini de belirtti.

29 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED