T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Hep o, bildiğimiz senaryo

Sinema eleştirmenlerine göre, vizyona giren film, izleyici sayısı, kalite ve başarı bakımından önemli bir ivme kazanan Türk sinemasının, sektörleşme ve senaryo problemi ise hâlâ sürüyor.

Türk sinemasının son 5 yılını değerlendiren sinema yazar ve eleştirmenleri, vizyona giren film sayısı, seyirci potansiyeli, oyunculuk, yapım, yönetim ve film başarısı bakımından sinemamızın giderek kimliğini bulmaya başladığı fikrinde birleşirken, senaryo ve sektörleşme konularındaki sorunların ise hâlâ devam ettiği görüşünde birleşiyor.

17 filmin gösterime girdiği 2001'i Türk sineması açısından "altın yıl" olarak değerlendiren eleştirmenlere göre, başka alanlarda uğraş veren yapımcılar ile genç yönetmenler sayesinde giderek Yeşilçam'ın içinde, Yeşilçam'a alternatif bir Türk sineması doğdu ve yakalanan başarı da bu yeteneklerin eseri. Yakalanan ivmeye rağmen kimi eleştirmenler özellikle bir türlü gerçekleştirilemeyen sektörleşmeyi önemli bir sorun olarak görürken, kimisi ise, şu anki durumu, "yaratıcılığın önünü tıkayıp ticari filmlere prim verme olasılığı" bulunan sektörleşmeye tercih ediyor.

Yeşilçam'ın hem içinde, hem dışında

Türk sinemasının mega starların şokunu üzerinden attıktan sonra kendine gelmeye başlağını ifade eden Burçak Evren'e göre, "Özellikle bazı genç yönetmenler, tüm riski göze alıp, yapımcı yönetmen ve senarist unsurlarını üzerlerinde toplayarak Yeşilçam'ın içinde Yeşilçam'a alternatif sinema üretmenin üstesinden geldiler". Evren, bunun yanında sinema dışındaki alanlarda başarı ve para kazananların da sinemanın içine girerek, "kalıcı değilse bile" kitleleri loş salonlara çekecek filmler yaparak ticari sinemanın yolunu açtıklarına inanıyor. Evren genç yönetmenlerin yaratıcılıklarını ortaya koydukları ve dışarıdaki sermayeyi sinemaya kanalize ettikleri filmler için "Türk sinemasını istenilen, arzu edilen düzeye getirmemişse bile bunlar, gelecek için, atılan olumlu adımlar oldular. Kısacası son 5 yıl içinde, Türk sineması kendi kimliğine kavuştu" diyor.

Sektörleşmeye doğru gidiliyor

Eleştirmen Ali Hakan ise, gösterime giren film sayısı, Vizontele gibi bazı filmlerin uluslararası standarta uygun olması, teknik açıdan katedilen mesafe ve yine "Vizontele"nin "tüm zamanların en çok izlenen filmi rekoru" ve seyircideki artışın Türk sinemasının bir ivme kazandığını ve sektörleşmeye doğru adım attığını gösterdiğini savunuyor. Çünkü Hakan'a göre kim ne derse desin sinemanın endüstriyel gelişimi seyirciye bağlı ve son yıllarda bazı filmlerde yakalanan izlenme düzeyi sürdürüldüğü takdirde sektörleşme kaçınılmaz olacak. Hakan, "Sektörleşme eğer kendi başına varlığını sürdürme ve süreklilik arzeden üretim ise o zaman ona doğru gidiyor. Tek tük başarı veya başarısızlık çıkabilir. Bu Hollywood'da da var" diyor.

Krizin etkilerine rağmen sinemamızda son bir yılda ivme sağlandığını kaydeden Hakan, "Bunun yolaçtığı handikaplar var. Ama uzun vadede önünün açık olduğuna inanıyorum. İki açık var; senaryo ve yapımcı. Bütün alanlarda açıkları kapatacak potansiyel var ama senaryo önemli bir sorun. Yeterli para ödenmiyor. Kendini sadece senaryoya adayan insanlar olmuyor" şeklinde konuşuyor.

ALİN TAŞÇIYAN: '1999 ALTIN YILDI'

Sinema yazarı Alin Taşçıyan da Türk sinemasının son yıllarda bir tırmanış içinde olduğunu düşünenlerden. "Özellikle 1999, nitelik bakımından sinemamızın altın yılıydı" diyen Taşçıyan, bu nitelik artışının ise gençleri de özendirdiğine dikkat çekiyor. Medyanın da etkisiyle 2001 yılında 17 Türk filminin gösterime çıktığını hatırlatan Taşçıyan, "Film konularındaki çeşitlilik ve senaryo yazım tekniklerindeki iyiye gidiş en başarılı olduğumuz iki alan oldu. Aynı başarı oyunculukta da gösterildi" diyor.

Taşçıyan'ın, birden fazla filmiyle başarılı bulduğu, bazılarını ise çok önemsediği genç yönetmenler şunlar: "Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz, Derviş Zaim, Tomris Giritlioğlu, Kutluğ Ataman, Ferzan Özpetek, Kazım Öz ve Barış Pirhasan".

Sektörleşme konusunda ise Taşçıyan şöyle diyor: "Bir sinema sektörünün varolması, insanların geçimlerini doğru kaynaktan sağlamaları bakımından etkili olurdu. Ama geçmişte olduğu gibi yaratıcılığın önünü tıkayıp ticari filmlere prim veren bir sisteme gidecekse böyle kalmasını tercih ederim"

TUNCA ARSLAN: 'SENARYO SORUNU'

Sinema eleştirmenlerinden Tunca Arslan, film sayısı, kalite, kadın oyuncu, birtakım teknik gelişmeler konusunda epey mesafe kateden Türk sinemasının, senaryo sıkıntısının aşılması, sektörleşme ve "ekol" olma yolunda ise hâlâ yerinde saydığını söylüyor.

Türk sinemasının ulusal sinema açısından iki temel ayağını sağlamlaştırmaya başladığını söyleyen ve genel olarak olumlu bir tablo çizen Arslan, Türk sinemasında 3-4 yıl öncesine göre, önemli sorun gibi görülen bazı çıkmazların geçen yıl büyük ölçüde aşıldığını söylüyor. Sektörleşme konusunda ise, bunun yılda 300 filmin çekildiği dönemde bile gerçekleştirilemediğini hatırlatarak henüz erken olduğunu vurguluyor.

Olumlu gelişmelere rağmen, sinemamızın "senaryo" problemini hâlâ aşmadığını belirten Arslan şöyle konuşuyor: "Senaryo önemli bir problem olarak duruyor. Hem iyi, hem de yeteri kadar yazılmıyor. Derviş Zaim, Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan gibi yönetmenlerin senaryolarını kendilerinin yazması önemli bir ayrıntı. Yenileri yetişmiyor."

İran Sineması örnek alınmalı

Son yıllarda İran ve Hint sinemasından örneklerin, uluslararası festivallerde büyük başarılar kazandığının altını çizen Tunca Arslan şunları söylüyor: "Türk sinemasının gözünü bu taraflara dikmesi lazım. İranlı sinemacıların yaptığı gibi daha çok kendi gerçekliğimizi evrensel bir dille ifade ederek sinemamızı var edebiliriz". Arslan'a göre Türk sinemasının en büyük çıkmazı ise, "tutarsızlık". Arslan bu konuyu da, "Türk sinemasında bir akım hiçbir zaman olmadı. Hep tek tek yönetmenler ve onların imza attığı filmler öne çıkıyor sadece. Hiçbir zaman ekol oluşmuyor" sözleriyle vurguluyor.

 
Barok müzik günleri başlıyor
Başarılı yorumcuların iştiraki ile gerçekleşecek olan "II. Uluslararası İstanbul Barok Günleri" bu akşam başlıyor.
En çok beğenilen kısa film ödüllendi
Bu yıl ilki gerçekleştirilen "İF İstanbul 1. AFM Uluslararası Bağımsız Film Festivali" kapsamında düzenlenen "En Çok Sevilen Türk Kısa Filmleri Yarışması"nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. Festival kapsamında ücretsiz olarak gösterilen Türk Kısa Film Yarışması'nda, seyirci oylaması sonucu "En Çok Sevilen" kısa Türk filmleri arasında birinciliği, İlker Canikligil'in yönettiği "Simulacra" adlı film kazandı. Festivalde ikinciliğe "Müebbet-i Muhabbet" adlı animasyon çalışmasıyla Sena Parlakulaş, üçüncülüğe ise "Dumpiller" adlı çalışmayla "25+ Kısa Film Atölyesi" değer görüldü. Beyoğlu Fitaş Sinemaları'nda düzenlenen ödül töreninde, dereceye girenlere ödülleri, Atilla Dorsay tarafından verildi. Yarışmada birinciliği kazanan İlker Canikligil'in Simulacra filminin, Ağustos ayında İskoçya'da yapılacak "Edinburgh Film Festivali"ne gönderileceği bildirildi.
Deniz, anne ve çocuklara dair
Akçağ Yayınları, şiir antolojisi koleksiyonuna deniz, anne ve çocuklar üzerine yazılmış şiirleri kapsayan üç antoloji daha ekledi. Abdülkerim Dinç'in derlediği Deniz Şiirleri Antolojisi'nde, "denizlerin büyülü âlemine şiirin rüzgarında yelken açılırken", Arif Ay'ın derlediği Türk Edebiyatında Anne Şiirleri Antolojisi'nde ise, şiirlerinde annelerini anlatan 187 şairin eserlerine yer veriliyor. Akçay'ın son antolojisi ise çocuklar üzerine. Yine bir Arif Ay derlemesi olan Türk Edebiyatında Çocuklara Şiirler Antolojisi'nde de bu kez, şairlerin hem çocukluklarına, hem de içlerinde varolup bir türlü büyümeyen çocukluğa dair dizeleri yeralıyor. Akçağ Yay. / Tel: 0 312 432 17 98
ANADOLU'DAN BAĞIMSIZ SİNEMACILARA DAVET
Bu yıl 19-24 Mart tarihleri arasında ikincisi düzenlenecek olan "Anadolu Üniversitesi Öğrenci Kenti Öğrenci Filmleri ve Kısa Film Şenliği" öğrenci yönetmenleri ve bağımsız kısa filmcileri Eskişehir'e bekliyor. Üniversite öğrencilerini ve bağımsız yönetmenleri bir araya getirerek sinemaseverlere kısa film ziyafeti yaşatmayı amaçlayan, genç sinemacılara, çektikleri kısa filmleri gösterime sunma şansı tanıyan festivale geçtiğimiz yıl, 11 üniversiteden 22 öğrenci ile farklı dallarda uzman 10 panelist konuk olarak katıldı. Bu yıl festivale filmleri ile katılmak isteyenlerin çalışmalarını 15 Şubat tarihine kadar Araş. Gör. Serhat Serter adına; Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü/İletişim Bilimleri Fakültesi/Eskişehir adresine postalamaları gerekiyor. Bilgi için tel: 0 535 460 54 32
29 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED