T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Uyum haftaya kaldı

Ecevit ve Yılmaz, uyum yasalarında iyileştirme konusunda Bahçeli'yi ikna edemedi. Ortaklar, bir hafta daha çalışıp, yeniden zirve yapacak.

Demokratikleşme paketi üzerine eleştirilerin yoğunlaşması üzerine yapılan liderler zirvesinde, demokratikleşme yönünde bir adım atılamadı. Zirvenin başında Başbakan Bülent Ecevit, Uyum Yasa Tasarısı'na yönelik kamuoyundan gelen eleştirilere dikkat çekerek, hükümeti oluşturan partilerin tasarıyı tekrar değerlendirilmesini istedi. Ecevit'in teklifi üzerine her partinin ayrı ayrı oluşturacağı komisyonlar tasarı üzerinde çalışma yaptıktan sonra, önümüzdeki hafta liderler tekrar biraraya gelecek.

Bugünkü MGK'da tartışılacak

Zirvede ayrıca Yılmaz'ın önerisi üzerine, tasarı MGK toplantısında da görüşülecek. Bugün saat 09.30'da başlayacak MGK toplantısının serbest bölümünde, tasarıyla ilgili MGK'nın asker üyelerinin de görüşü alınacak.

Saat 14.55'de başlayan zirve tam 50 dakika sürdü. Toplantıya Başbakan Bülent Ecevit, MHP lideri Devlet Bahçeli, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan katıldılar.

Bahçeli: Meclis değiştirsin

ANAP lideri Yılmaz, AB'ye uyum kapsamında getirilen değişikliklerin Avrupa Birliği'ni tatmin etmediğini belirterek, 312. maddede yer alan "Olasılık" kelimesinin yeniden düzenlenmesini ve muğlak ifadelerin tasarı metninden çıkarılmasını istedi. ANAP lideri, Terörle Mücadele Yasası'nın 8. maddesinin de yeniden ele alınmasını önerdi.

Bunun üzerine söz alan MHP lideri Bahçeli, tasarıda bir değişiklik yapılmasına karşı çıktı. Bahçeli'nin, "Bunu daha önce görüşmüş karara bağlamıştık. Metin üzerinde değişiklik yapılmasını doğru bulmuyorum. Değişiklik yapılacaksa, Meclis Genel Kurulu'nda yapılmalıdır" dediği öğrenildi.

Yılmaz: Yeniden değerlendireceğiz

Liderler zirvesinin ardından dün akşam partisini başkanlık divanını toplayan Yılmaz, toplantıda liderler zirvesi hakkında bilgi verdi. Yılmaz, "Uyum yasaları konusunda Sayın Başbakan, kamuyunda oluşan tepkilere dikkat çekti. Bunların haklı veya haksız olabileceğini söyledi ve bunları dikkate alarak konunun her parti içinde ele alınmasını istedi" diye konuştu. Yılmaz, Ecevit'in sözleri üzerine kendisinin de Uyum Yasaları'nın AB adaylık süreci için büyük önem taşıdığını belirttiğini ifade etti.

ANAP lideri Yılmaz, ayrıca başkanlık divanı öncesi Genel Merkez'e gelişinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Yılmaz, 'Liderler Zirvesi'nde uyum yasaları konusunda bir anlaşmaya varılamadığı yönündeki haberler doğru mu?' sorusu üzerine, "Yanlış bilgi almışsınız. Çünkü bu konuyu hiç görüşmedik" dedi.

 
Çiller, sonbahara hazırlanıyor
DYP lideri Tansu Çiller, hükümetin sonbaharda erken seçim kararı alabileceğini düşünerek, teşkilatlarına hazır olun mesajı gönderdi. Çiller, hükümeti de icraatlarından dolayı topa tuttu.
ENİS ÖKSÜZ'Ü 3 SAAT AMBULANSTA BEKLETTİLER
Şimdi Kürtçe TV krizi kapıda
AB'ye verilen 'Ulusal Program' kapsamında, Kürtçe-TV'ye izin veren düzenlemenin Mart sonuna kadar çıkarılması gerekiyor.
SP, 159 ve 312'ye direnecek
SP, 312 ve 159. maddeler iyileştirilmezse tasarının Meclis'ten geçmemesi için direnecek.
İRTEMÇELİK: SEZER'İN GEREKÇELERİ HAKLI
Cumhurbaşkanı Sezer'in TBMM'ye iade ettiği Bankacılık Yasası'nın 3. maddesinin hiçbir değişiklik yapılmadan tekrar Köşk'e gönderilmesi ihtimali muhalif milletvekillerini rahatsız ediyor. Hükümetin yasanın bu maddesini, hiçbir düzenleme yapmadan Sezer'e gönderip yürürlüğe sokmak isteyeceğini belirten İstanbul Bağımsız Milletvekili Mehmet Ali İrtemçelik, "Dikkat edilirse Sayın Cumhurbaşkanımız'ın belirttiği anayasal gerekçelere itiraz edebilen yoktur. Ancak yasanın Anayasa'ya aykırılığına rağmen yürürlüğe girmesini sağlama yoluna gidilmesi halinde TBMM kamu vicdanını rahatsız eden bir tasarrufa imza atmış olacaktır" dedi.

29 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED