T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

BAĞIMLILIK YAPAR

Kamu görevlisi olmayan ve silah ruhsatı bulunan 1650 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada, katılımcıların yüzde 6'sında "silah bağımlılığı", yüzde 10'unda "bağımlılık öncesi ileri derecede silah tutkusu" olduğu belirlendi.

Bakırköy Psikiyatri Tedavi ve Araştırma Merkezi'nce (BAPAM), kamu görevlisi olmayan ve silah ruhsatı bulunan 1650 kişi üzerinde yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 6'sında "silah bağımlılığı", yüzde 10'unda "bağımlılık öncesi ileri derecede silah tutkusu", yüzde 15.5'inde de "silah tutkusu" olduğu belirlendi. BAPAM Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Ayhan Akcan, merkez olarak gerçekleştirdikleri araştırma sonucunda dünya bilim literatürüne "silah bağımlılığı" gibi yeni bir kavram kazandırdıklarını söyledi.

Bağımlılığın en yaygın olarak, "bireyin, herhangi bir nesne veya duruma ilişkin olarak bir süre sonra özerkliğinin ve özdenetiminin ortadan kalkması, davranış dağarcığında yeni tutum ve davranışların gelişmesi" şeklinde tanımlandığını belirten Dr. Akcan, bu tanıma göre nesnenin silah olarak kabul edilmesi durumunda "silah bağımlılığından" da söz edilebileceğine dikkat çekti.

Silah ister misiz? Evet!

Dr. Akcan, BAPAM grubunun, bu ilginç araştırmasında, 1650 kişiye yöneltilmesi için bağımlılık tanı kriterlerinden oluşturulan ve 18 sorudan oluşan bir anket formu geliştirdiğini anlatarak, araştırma sonucunda katılımcılardan yüzde 6'sında silah bağımlılığı, yüzde 10'unda bağımlılık öncesi ileri derecede silah tutkusu ve yüzde 15.5'inde de silah tutkusu olduğunun belirlendiğini bildirdi. Araştırmada, katılımcılardan 169'unun "Silah koleksiyonuna sahip olmak ister misiniz?" sorusuna "evet" yanıtı verdiğini ifade eden Dr. Akcan, 14 denekte de silah koleksiyonu bulunduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Toplumsal açıdan pekçok riski var

DR. Akcan, "Şark kültürü"nde silahın en önemli araç olduğunu vurgulayarak, "silah bağımlılığının altında kültürel yatkınlığın ön planda bulunduğunun çok açık olduğunu" dile getirdi. Araştırma sonucunda ortaya çıkarılan silah bağımlılığının toplumsal açıdan da birçok riski bulunduğuna işaret eden Dr. Akcan, "Silah bağımlısı olanların, normal insanlara göre 9 kat fazla intihar riski, 5 kat fazla adam öldürme riski bulunuyor. Yine 12 kat da, eş ve çocuk gibi etrafındaki insanların intihar veya yaralanma riski mevcut" diye konuştu. Dr. Akcan, bağımlılıkta en önemli unsurun "bağımlılık yapıcı maddenin çok kolay bulunabilirliği ve kabul edilebilirliği" olduğunu kaydederek, "Ülkemizde 1 milyon ruhsatlı, 3 milyon ruhsatsız silah bulunuyor" dedi.

 
Antibiyotik suistimali Hastanelerde tüketilen antibiyotiklerin yüzde 75'inin uygunsuz kullanıldığını belirten Doç. Dr. Yeşim Taşova, "Antibiyotik suiistimali tedavi maliyetini de artırıyor. Hekimler kendilerini güvende hissetmek için antibiyotik yazıyor" dedi.
Saçınıza iyi bakın!
Saç tipinize, yüzünüze, yaşam tarzınıza, işinize ve kişiliğinize uygun saç şeklini seçin. Yanlış bir saç şekli kariyerinizi olumsuz etkileyebilir.
GRİPTEN KORUNMAK İÇİN 'AŞILANIYORLAR'
Edirne Eczacılar Odası Başkanı Şükrü Ciravoğlu, ilde faaliyet gösteren eczanelerde son 3 ayda, 3 bin 900 adet grip aşısının tüketildiğini söyledi. Ciravoğlu, bağışıklık sistemi daha zayıf olan çocuk ve yaşlı grubun grip aşısı yaptırdığını belirtti. Aşının genellikle sonbahar aylarında yapıldığını ifade eden Ciravoğlu, şunları kaydetti: "İlde faaliyet gösteren eczanelerde, 3 bin 900 adet grip aşısı tüketildi. Aşı tüketimi Eylül-Ekim ayında artarken, düşük oranda da bahar aylarında satılıyor. 6 ay boyunca gripten koruyucu özelliğe sahip olan aşının fiyatı, 14 milyon lira." Aşıların dayanma süresinin diğer ilaçlara göre daha az olduğunu ifade eden Ciravoğlu, "İlaçlar 2-4 yıl dayanırken, aşının 1-2 yıl içinde tüketilmesi gerekiyor" dedi.
29 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED