T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

İyimserlik için erken

Bakan Kemal Derviş'in ekonomide pembe tablolar çizmesi rahatsızlık oluşturdu. TÜSİAD Başkanı Özilhan, Türkiye'nin, aşırı iyimserlik nedeniyle rotasından sapabileceği uyarısında bulundu.

DERVİŞ: İYİ HAVA YAKALADIK

Hükümetin IMF ve ABD desteğini arkasına aldıktan sonra ekonomik krizi unutur havalara bürünmesi iş dünyasını rahatsız etti. Devlet Bakanı Kemal Derviş ise pempe tablolar çizmeye devam etti. Derviş, Uluslararası Para Fonu İcra Kurulu'nun 4 Şubat'taki toplantısına kadar gereken yasal düzenlemelerin yapılacağını söylerken, "Hazırlıkların tamamlanması konusunda çok iyimserim" dedi. Devlet Bakanı Derviş, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 3 maddesi veto edilen bankacılıkla ilgili yasanın ele alındığı toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Piyasaların olumsuz etkilenmemesi için Cumhurbaşkanı Sezer'i eleştirmemeye devam özen gösteren Derviş, Türkiye'ye gelen çok önemli yatırım talepleri bulunduğunu söyledi. Bakan Derviş şunları söyledi "Çok iyi bir hava yakalamış bulunuyoruz. Dünya Ekonomik Forumu toplantıları söz konusu. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen dünyada çok güçlü şirketler var. Bütün bunların bir an önce hayata geçmesi lazım. Bu konularda çok fazla tereddütüm yok. Daha birkaç gün var. Bu programa güçlü bir şekilde gireceğimizi inanıyorum."

IMF İcra kurulunun 4 Şubat tarihinde toplanacağını hatırlatan Derviş, toplantıda gecikme olduğunu, aslında toplantının Ocak ayı sonunda yapılmasını beklediklerini anlatırken, şöyle dedi: "Ama artık 4 Şubat da çok büyük bir gecikme sayılmaz. 4 Şubat bunun gerçekleşmesi, Türkiye ekonomisi açısından önemli. Gecikmeler zarar veriyor. Önümüzdeki bir hafta için de çok iyimserim. TBMM geçmişteki gayretini tekrar gösterecektir."

TÜSİAD: DAHA YOLUN BAŞINDAYIZ

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, "IMF ve AB'ye taahhütlerimizi yerine getirip ekonomiyi düze çıkarmadan oy avına çıkarsanız, ülkeyi geçmiş dönemlerde batağa sürüklemiş olan popülist politikaları tekrar hortlatırsınız"diye konuştu. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği'nce (BUSİAD) düzenlenen "Gelir ve Kurumlar Vergisi ile İhracat Ödülleri"töreninde yaptığı konuşmada, "Öncelikle kendimize çekidüzen vermemiz, krizlerden sorunlardan arınmış ekonomik ve siyasal istikrarını sağlamış sürdürülebilir gelişme çizgisini yakalamış bir ülke olmamız gerekiyor. Biz inisiyatifi ele alıp ilişkileri geliştirmek için özel gayret sarfetmezsek ve hiç kimse bizi baş köşeye buyur etmeyecek, hiç kimse cebimize tek kuruş para koymayacak" dedi. IMF ile yeni bir anlaşma yapılacağının ilan edilmesi, hayata geçirilen KDV indirimleri, 11 Eylül saldırıları ve AB'nin Türkiye'ye yönelik olumlu yaklaşımlarının, kamuoyunda ve ekonomide iyimserlik havası yarattığına işaret eden Özilhan, koalisyon partilerinin de küçük oy hesaplarıyla yandaşlarına mesajlar iletmeye başladığını, bunun gelişmeleri tersine döndürme tehlikesi oldunu söyledi.

Özilhan konuşmasında, siyasal sistemin daha demokratik bir yapıya kavuşturulması olduğunu da belirterek, "Anayasa değişikliklerini uygulama alanına sokacak yasalar, düşünce özgürlüğünün sınırlarını daha da daraltan adeta Anayasa değişikliklerinin etkisini sıfırlamaya çalışan bir biçimde yapılamaz.



29 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED