T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Keyfi sorguya itiraz

Daha önce İstanbul DGM Başsavcılığı tarafından sorgulanarak serbest bırakılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi bürokratlarından 7 kişi hakkında Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "yakalama talimatı" verilmesi sanık avukatları tarafından tepkiyle karşılandı. Sanık avukatları tarafından Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan başvuruda sanıkların daha önce aynı iddialardan sorgulandıkları ve serbest bırakıldıkları ifade edilerek, gerekli görülmesi halinde sanıkların savcılıkta hazır bulundurulabileceği kaydedildi.

Mustafa Açıkalın, Nihal Macit, Birol Tortop, Necmi Kadıoğlu, Ali Rıza Kiremitçi, Hatice Gönül ve Lütfi Aydın'ın avukatları, müvekkillerinin daha önce poliste, Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ve DGM Başsavcılığı'nda ifade verdiklerini belirterek, yeniden ifadelerinin alınması için polise talimat verilmesini eleştirdiler.

DGM serbest bıraktı

TCK-313 maddede belirtilen cürümleri işledikleri iddiasıyla Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı ve daha sonra İstanbul DGM Başsavcılığı tarafından Mali Şube'ye yazılan yazılar neticesinde sanıkların 1999'da 7 gün süreyle poliste gözetim altında bulunduruldukları, ifadeleri alındıktan sonra çıkarıldıkları DGM Başsavcılığı'nca serbest bırakıldıkları belirtildi. DGM Başsavcılığı'nın 13.05.1999 tarih ve 1999/1071 hz, 1999/216 ka. sayılı kararında, sanıkların TCK-313'te belirtilen cürümleri işlediklerine dair kesin ve inandırıcı hiçbir delil ve emarelerin elde edilemediğinden ötürü sanıklar hakkında takibata yer olmadığı ifade edildi. Sanık avukatlarından Nurettin Topçu, İstanbul DGM Başsavcılığı'nın sanıklar hakkında takibat yapılmasına gerek duyulmadığı şeklindeki kararını hatırlatarak, Tahkikat Savcısı Ertaç Giray'ın emekli olmasından sonra Sarıyer Başsavcısı Veli Engin Aslan'ın tahkikatı devam ettirdiğini, BEL-BİM A.Ş'yle ihtilaflı ve hasım durumunda olan Alper Demir'in yeniden bilirkişi seçildiğini belirtti. Sanık avukatları tarafından Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'na verilen dilekçede, Demir'in sanıklar aleyhinde rapor hazırlaması üzerine, Sarıyer Cumhuriyet Başsavcısı Veli Engin Aslan'ın keyfi, kanuna aykırı ve tarafgir işlem yaptığı gerekçesiyle Adalet Bakanlığı'na, Yüksek Hakimler ve Savcılar Kurulu'na şikayet edildiği, bunun sonucunda Başsavcı Aslan hakkında tahkikat açıldığı ifade edildi.

'İfade vermeye hazırız'

Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetkisizlik kararı vermesinin ardından, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sanıklar hakkında yeniden tahkikat başlattığını belirten sanık avukatları, müvekkillerinin ifadelerinin yeniden alınması için polise talimat verilmesinin hukukun genel ilkelerine ve CMUK hükümlerine uygun düşmeyeceğini ifade ettiler. Sanıkların daha önce 7 gün süre ile poliste sorgulandıkları, Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadelerinin alındıkları ve İstanbul DGM Başsavcılığı tarafından serbest bırakıldıklarını belirten avukatlar, "Müvekkillerimizin ifadelerine tekrar başvurulmak isteniliyorsa, müvekkillerimiz anında ve en kısa zamanda savcılıkta ifade vermeye hazırlar. Bu sebeple müvekkillerimizin Emniyet Müdürlüğü'nün ilgili birimlerince ifadelerinin alınmasına gerek yoktur" şeklinde konuştular.

'HASIM OLAN BİLİRKİŞİ OLAMAZ'

Saık avukatları, aynı davada Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bilirkişi olarak seçilen Alper Demir'in BEL-BİM A. Ş ile ihtilaflı ve hasım olduğu, bu nedenle objektif davranamayacağı gerekçesiyle bilirkişiliğine itiraz ettikleri, bunun üzerine Alper Demir'in bilirkişiliğine son verildiğini belirttiler. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden üç öğretim üyesinin bilirkişi olarak tayin edildikleri, sözkonusu bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda ise adı geçen sanıkları suçlayacak herhangi bir unsurun bulunmadığı kaydedildi.



29 Ocak 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED