YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Seçimlere hile karıştı

Yugoslavya'da dün yapılan seçimlere hile karıştı. Seçim bürolarından çıkarılan muhalefet temsilcilerinin seçmen listelerini ve oy pusulalarını denetlemelerine izin verilmedi.

Yugoslavya'da halk devlet başkanlığı, parlamento ve yerel seçimler için dün sandık başına gitti. Saat 08.00'da başlayan oy verme işlemi Türkiye saatiyle 21.00'de bitti. Yeni bir devlet başkanı, yeni bir parlamento ve Sırbistan'da yeni belediyelerin belirleneceği seçimler, ülkenin ve Balkanlar'ın geleceği açısından hayati önem taşıyor. Yugoslavya'da, Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç yönetimine en büyük meydan okuma olarak görülen seçimlerde büyük usulsüzlükler yapıldığı belirlendi.

Bağımsız bir izleme grubu olan Özgür Seçimler ve Demokrasi Merkezi, muhalefet temsilcilerinin seçim bürolarından çıkarıldıkları ya da seçmen listelerini, oy sandıklarını ve oy pusulalarını denetlemelerine izin verilmemesi gibi büyük usulsüzlükler olduğunu ileri sürdü.

Merkez, birçok seçim yerindeki seçim büroları önünde polis bulunduğu ve Sırbistan'ın güneyindeki bölgelerde açık oy kullanıldığını kaydetti. Merkezden Marko Blagojevic, "taş devrinden bu yana bile, hiçbir yerde bu şekilde seçim yapıldığını sanmadığını" ifade etti.

Batılı gazeteciler sınırdışı edildi

Avrupa Birliği yetkililerinin oy verme işlemlerini izlemelerine izin vermeyen Yugoslavya, ülkede çalışmalarına izin verilen yabancı gazetecilerin sayılarına da sınırlama getirdi. Yaklaşık 30 Batılı gazetecinin, seçim arifesinde sınırdışı edildiği kaydedildi.

Gazetecilerin, vizelerinin uygunsuzluğu ya da çalışma izinleri bahane edilerek sınırdışı edildiği kaydedildi. Miloseviç, başkent Belgrad'ın lüks semtlerinden Dedinje'deki seçim bürosunda oy verdi.

Eşi Mirjana Markoviç ile diğer seçmenlerle sırada bekleyen Miloseviç'in son derece sakin olduğu belirtildi. 18 muhalefet partisinin desteklediği Vojislav Kostunica da, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, kazanmayı beklediğini söyledi. Kostunica, rejimin, seçimleri kaybettiğinin ve halkın korkmadan yetkililer için ne düşündüklerini söyleyebileceklerinin farkında olduğunu belirtti.

Karadağ'da çatışma

Sırp askeri polisine mensup 8 asker ve Karadağ İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel polis biriminden iki polisin önceki gün karıştığı silahlı çatışmada 1 Karadağlı polis öldü. Karadağ sınırları içinde bulunan Kolaşin kasabasındaki Podgorica adlı içkili kafeteryanın önüne gelen ve aşırı derecede alkollü oldukları öne sürülen sivil giyimli 8 Sırp asker taşkınlık yaparak olay çıkardı. Karadağ İçişleri'ne bağlı iki polisi tahrik eden askerler Karadağ Devlet Başkanı Milo Cukanoviç'i ve diğer devlet yetkililerini vatan hainliğiyle suçlayarak hakaretler ettiler. Karadağ polisinin askerlere cevap vermesi üzerine çıkan yumruklu kavgada daha sonra silahlar çekildi. Olaya müdahale eden Karadağ polisi Sırp askerini tutuklarken, Karadağ'da hakim olan son derece gergin hava yerini iç savaş korkusuna bıraktı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Prag'da cenaze yürüyüşü
Globalleşme karşıtları "borç krizi nedeniyle dünyada her yıl 7 milyon çocuğun ölümünü", yüzlerce kişinin katıldığı bir "cenaze yürüyüşüyle" protesto etti.
Watergate yine hortladı
ABD'de 7 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimi yaklaşırken, Demokrat Başkan adayı Al Gore adına çalışan kişilerin, Cumhuriyetçi aday George Bush'un kampanya ekibine sızarak, Bush'un planlarına ilişkin çok önemli bilgileri Gore'un yardımcılarına sızdırdığı ileri sürüldü. ABC televizyonu, gelecek ay televizyonlarda başkan adayları arasında düzenlenecek tartışmalarda Bush'un izleyeceği stratejiye yönelik bilgileri içeren bir video kasetinin, Bush'un ekibine sızan Gore'un casusları tarafından çalınarak karşı kampa ulaştırıldığını öne sürdü. Bu casusluk operasyonunun, Gore'un kampanyasında görevli Michael Doyne isimli bir görevlinin elektronik posta mesajlarındaki "boşboğazlığı" yüzünden ortaya çıktığı anlaşıldı. ABC, Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın, iddiaları incelemeye aldığını duyurdu. ABD'nin eski Cumhuriyetçi başkanlarından Richard Nixon'ın 1974'te istifa etmesine neden olan Watergate skandalında, 1972 seçimleri öncesinde devlet görevlilerinin, Nixon adına Demokrat Parti'nin seçim bürolarına dinleme cihazları yerleştirdiği ortaya çıkmıştı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...