YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Gelecek yaralanıyor

İmam Hatip liselerinde okuyan başörtülü öğrencilerin okullara sokulmaması için alınan polisiye tedbirler, pedagoglar ve psikologlar tarafından çok yanlış bir uygulama olarak değerlendirildi.

Kazım Karabekir İmam-Hatip Lisesi'nde başörtülü öğrencilerin okula sokulmamaları için binalara keskin nişancı yerleştirilmesi ve havaya ateş edilmesi pedagoglar ve psikologlar tarafından eleştiriliyor. Ortaöğretim çağındaki çocukların bu tip davranışlarla karşılaşmalarının, eğitimden beklenen faydaları tümüyle ortadan kaldıracağı belirtildi.

İmam-Hatip liselerinde ikna odaları kurulduğu ve çocuklara sert davranıldığı şeklindeki iddiaları da değerlendiren uzmanlar, yöneticilere çok dikkatli olmaları uyarısında bulundular.

Ciddi tahribat yaşanır

Sözkonusu ortamlarda çocukların devlete olan güvenlerinin ciddi olarak sarsılacağını kaydeden pedagoglar, "Bu durumda çocuklar sahipsizlik duygusuna kapılabilirler. Eğitim için gittikleri ortamda farklı tepkilerle karşılaşmaları halinde olumsuz bir etki meydana çıkar, ders başarı oranı azalır, motivasyonu zedeler" dediler.

Akademisyen pedagoglar, bu tip ortamların devam etmesi durumunda çocuklarda şiddet eğilimleri ortaya çıkabileceği gibi tam tersi bir içe kapanmanın da sözkonusu olabileceğini belirterek, "Her iki durumda da çocuğun ruh sağlığı ciddi ölçülerde tahrip olacaktır. Bu nedenle ortaöğretim çağındaki çocuklara anlayış ve şefkatle yaklaşılması gerekmektedir. Yöneticilerin ya da devletin çocukları bu şekilde karşılarına almaları ciddi bir sosyal yara oluşturabilir" şeklinde konuştular.

Korkulu rüyalar görürler

Kütahya Eğitim-Bir Sen Şube Başkanı pedagog Numan Temiztaş bu tür ortamlarda çocuklarda bir korku oluşacağını, içe kapanma sürecinin başlayacağını ve ciddi bir güvensizlik duygusunun gelişeceğini belirtti. Polisle yüzyüze gelen öğrencinin kötü rüyalar göreceğini belirten Temiztaş, "Çocuk bunalıma girer. Çocukta farkında olmadan beklenmeyen tik davranışlar ortaya çıkabilir. Yalnızlığa itilmiş hissi doğar. Bu da telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir" şeklinde konuştu.

Sevgiyle yaklaşılmalı

Ailelerin ve yöneticilerin çocuklara karşı çok daha fazla anlayış ve sevgi göstermesi gerektiğini ifade eden Temiztaş, "Çocuk derdini anlatamadığı hissine kapılırsa giderek içine kapanır ve sonunda patlar. Yöneticilerin gerek velilerle gerekse güvenlik görevlileri ile diyalago girerek şiddet içeren davranışlardan kaçınmaları konusunda ciddi uyarılarda bulunmaları gerekir" şeklinde konuştu.

Çocuklara korku saldılar

  • Çocukların kendilerine güvenleri azalacak, hayattan soğumaya başlayacaklar, çatışma yaşayacaklar.
  • Uyum güçlüğü, major depresyon, uykusuzluk, iştahsızlık ve çaresizliğin neticesinde mutsuzluk ortaya çıkacak.
  • Vücutsal şikayetler ortaya çıkabilir. Başağrısı, mide rahatsızlığı, devamlı gözleniyor korkusu panik bozukluğa yol açabilir.
  • Suçluluk hissedecekler, yalnızlığa itilecekler, işlerini yapamadıkları kanaatine varacaklar, ani ağlama atakları başlayacak.
  • Çok daha yükseklere gelebilecekken alt düzeylerde kalacaklar, zincirleme çocuklarını da etkileyecekler, toplumun sağlıksız bir şekilde gelişmesine neden olacaklar.
  • Sinemada ya da sokakta trafik polisini gördüklerinde hep yaşadıkları o anı hatırlayacaklar. Olmayan silah sesleri kulaklarına gelecek.
  • Ailelerindeki rahatsızlığa kendilerinin sebeb olduğunu düşünecekler. En ufak bir sesten etkilenecekler.

    Medeni ülkeler çocuğa nasıl bakıyor

    BM Çocuk Hakları Sözleşmesi
    Md. 29-Eğitimde fırsat eşitliği asıldır. Okul disiplini sağlanacaksa bu, çocuğun insan olarak taşıdığı saygınlıkla bağdaşır olmalıdır. Çağdaş eğitim yöntemleri ile bilimsel ve teknik bilgiler sunulmalıdır.

    Birleşmiş Milletler Eğitimde Ayrımcılığa Karşı Sözleşme
    26.madde-Herhangi bin kişi ya da grubu herhangi bir tür ya da düzeyde eğitim görmek hakkından yoksun bırakmak;

    Eğitimde eşit yararlanma olanağı ve aynı düzeyde öğretim elemanı ve aynı nitelikte okul bina ve donanımı sağlamak ve eş değerde ders görme fırsatı sunmak koşuluyla iki ayrı cinsten öğrenciler için ayrı eğitim sistem ve kurumlarının kurulması;Öğrencilerin ana babaları ya da yasal vasilerinin isteklerine uygun bir eğitim vermek üzere din ve dil gerekçeleriyle ayrı eğitim sistem ve kurumlarının kurulması yada sürdürülmesinin; bir ayrımcılık uygulaması olarak sayılamayacağı kabul edilmiştir.

    Sözleşme ayrıca: Eğitimde ayrıcalık içeren her türlü yasa hükmünü ve yönetsel yönergeyi kaldırmayı ve her türlü yönetsel uygulamaya son vermeyi, Öğrencilerin eğitim kurumlarına alınmasında hiç bir ayırım yapılmamasını, gereğince yasa yoluyla güvenceye bağlamayı emretmekte.




    Kağıda basmak için tıklayın.

  • Risale-i Nur dünyayı birleştirdi
    Bu yıl beşincisi düzenlenen 'Bediüzzaman ve Risale-i Nur" Sempozyumu'na katılmak için dünyanın dört bir yanından gelen Risale-i Nur talebeleri İstanbul'da buluştular.
    Piyango hep devlete çıkıyor
    Piyango, Sayısal Loto ve Kazı Kazan biletlerinde satış hasılatının yarıya yakını ikramiye olarak dağıtılırken diğer yarısı devletin kasasını dolduruyor
    Sağlıkta cadı avı
    BTUK'nın hazırladığı liste üzerine Sağlık Bakanlığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu aracılığı ile 21 personel hakkında soruşturma başlattı.
    Fığlalı'nın derdi koltuk
    İlahiyat Profesörü Fığlalı'nın sözleri medyayı ve laik çevreleri memnun ederken, ilahiyatçılar Prof. Fığlalı'nın, başörtüsü hakkındaki genel görüşü tahkir edici ifadeler kullanmasını tepkiyle karşıladılar.
    İnternette tanışıp Müslüman oldu
    Brezilya'dan sempozyuma katılan ve internet üzerinden Said-i Nursi Hazretleri'nin eserlerine bir tesadüf sonucu ulaşan ve bunları okuduktan sonra Müslüman olmaya karar veren Psikiyatrist Cecilia Marton Moreire, Said-i Nursi'nin eserlerinden neden bu kadar etkilendiğini anlattı. Dr. Moreire, "Said-i Nursi insanı özüne çok iyi biliyor. İnsanın artısını eksisini çok iyi tanıyor . Ben de bir Müsülüman olarak bir yıldır Said-i Nursi'yi daha iyi anlamaya çalışıyorum" dedi.
    Masonlardan okul temeli
    Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği`nin, Kocaeli`nin Derince ilçesinde yaptıracağı ilköğretim okulunun temeli törenle atıldı. Kocaeli Valisi Kemal Önal'ın da katıldığı Çenedağ mahallesinde inşa edilecek okulun temel atma töreninde, konuşan Dernek Başkan Vekili Demir Savaşçın, "Cumhuriyet İlköğretim Okulu" adını verecekleri okulda, cumhuriyete bağlı çocukların eğitim almasını önemsediklerini bildirdi. İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Şişman ise "Ulusumuzu tehdit eden düşüncelerle savaşmak, Atatürkçü düşünceleri genç nesile aşılamak eğitimle olacaktır" dedi. 3 bin 550 metrekare kapalı alan üzerine 16 derslikli olarak inşa edilecek okulda 1200 civarında öğrenci eğitim görecek. Yaklaşık 4.5 ayda bitirilmesi planlanan okul, 500 milyar liraya malolacak.
    Üniversite için 2. şans
    Öğrenci Seçme Sınavı'nı kazandığı halde herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen veya Açıköğretim Fakültesi'ni kazanan üniversite adayları, şanslarını "ek yerleştirme"de deneyebilecekler. ÖSYM, üniversitelerde açık kalan kontenjanlara "ek yerleştirme" yapacak. Adaylar, ek yerleştirme için " Başvurma Belgesi"ni 9-16 Ekim 2000 tarihleri arasında ÖSYM'den alacaklar.
    DGS de açıklandı
    Meslek yüksekokulları ile Açıköğretimin ön lisans programlarında okuyan öğrencilere, lisans programlarına devam etme hakkı tanıyan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları açıklandı. ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, DGS'ye başvuran 113 bin 552 adaydan 101 bin 38'i sınava girdi, 12 bin 514'ü ise sınava katılmadı. Sınava giren 101 bin 38 adaydan 100 bin 977'sinin sınavı geçerli sayıldı.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...