YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Pulda yansıyan tarih

Pul koleksiyonculuğu, en popüler uğraşlardan biri olmanın yanısıra, tarihi okumayı da mümkün kılıyor. İlk kez 1840'ta İngiltere'de basılan pul Osmanlı'ya 23 yıl sonra gelmiş.

Küçücük hacimlerinde bir devrin önemli olaylarını, edebiyatçılarını, liderlerini dondurup saklayabilen pullar, pul koleksiyonu yapan "filatelistler" için belki de hayatın tek katlanılabilir yanı. Bu küçük nesnelerden, herhangi bir ülkenin para birimini, ulusal bayramlarını, yönetim şeklini, devlet yöneticilerini, tarihi zenginliklerini, ünlü sanatçılarını, geleneksel kıyafetlerini ve tarihi mekanlarına kadar pekçok şeyi öğrenmek mümkün.

İlk defa 1840 yılında İngiliz bir bürokrat tarafından uygulamaya konulan posta pulları, zamanla dünyanın en popüler koleksiyonu olmuş ve pulculuk neredeyse başlı başına bir sektör haline gelmiş. Pulların bize gelişi ise, birçok yeniliği Osmanlı'ya kazandıran zamanın Posta Amire Nazırı gazeteci-yazar Agah Efendi sayesinde olmuş. Sadece iki adet basılan 1 Ocak 1863 tarihli ilk pullarda, Sultan Abdülaziz'in tuğrası ve bir hilal içinde "Devlet-i Âli Osmaniye" yazısı bulunmaktaydı.

BM gibi bir örgüt

Türkiye'de bugün 10'a yakın filateli derneği bulunuyor. Bu derneklerin en köklüsü ise 1948'de kurulmuş olan İstanbul Filatelist Kulübü. Türkiye'deki kulüplerin hepsi İstanbul'daki Filatelist Kulüpleri Federasyonu'na bağlı.

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e pulların basılış nedenine baktığımızda karşımıza oldukça ilginç nedenler çıkıyor. 1898 yılında yapılan Türk-Yunan savaşının kazanılması nedeniyle basılan, kenarları dantelli altıgen biçimindeki Teselya'yı anma pullarının üzerinde, "Bilâd-ı meftuha'dan Tesalya kıtası postasına mahsustur" yazısı yazmaktaydı. 1908'de İkinci Meşrutiyet'in ilanı sebebiyle basılan pullarda "Hatıra-i Meşrutiyet" yazısı bulunurken, Sultan V. Reşat'ın saltanatı döneminde sultanın imparatorluğun çeşitli yerlerine yaptığı geziler resmedilmişti.

Türkiye'deki resimli ilk posta pulu ise 1913'te Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşu münasebetiyle basılan pullardı.

En popüler uğraş

Yunanca sevgi anlamına gelen 'philos' ve vergi anlamına gelen 'telein' kelimelerinin birleştirilmesiyle pul kolleksiyonculuğu anlamına gelen 'filateli' kelimesi ortaya çıkmış. Birçok nedenle basılmış pullar, geçmişin ve bugünün hafızalardan silinecek anıları, savaşları, önemli günleri taşıyor . Türkiye Cumhuriyeti'nin en karanlık günlerden biri sayabileceğimiz 27 Mayıs darbesi anısına çıkartılan pulların üzerinde "Olur mu böyle olur mu / Kardeş kardeşi vurur mu?" dizeleri yazılmış.




Kağıda basmak için tıklayın.

'BRAD'ten hep nefret ettim'
Ünlü aktor George Clooney, "Thelma ve Louise" filmindeki rolü kendisinden çaldığını düşünerek yıllarca Brad Pitt'ten nefret ettiğini açıkladı.
Küçük ressamın başarısı
Çanakkale Cumhuriyet İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencisi Harika Marmara (9), yaptığı birbirinden güzel resimleri ile açtığı ilk kişisel sergisinde büyük beğeni topladı. Derslerinin dışında tek hobisinin resim yapmak olduğunu, her yaptığı resmin bir hikayesi bulunduğunu anlatan küçük ressam Harika'nın, kendi okulundaki, 40 suluboya resimden oluşan sergisini, Milli Eğitim Müdürü Nihat Tarakçı ziyarete açtı. Küçük ressamla birlikte serginin kurdelesini kesen Tarakçı, yetenekli öğrencinin adı gibi harika bir iş başardığını belirterek, kendisini geliştirmesi için her türlü desteği vereceklerini söyledi. Küçük ressam Harika ise, "İyi bir ressam olmak istiyorum" dedi.
4. Henry'yi bir zenci oynayacak
4. Henry'yi zenci bir aktör oynayacak. Nijeryalı David Oyelowo, İngiltere'de sahnelenecek olan oyunda, kral rolünü oynaması için seçildi. Londra- Royal Shakespeare Company, bir tabuyu yıktı. Bu sezon İngiltere'nin Stratford kentinde, Swan Tiyatrosu'nda sahnelenecek olan '4. Henry' oyununda Kral Henry'yi Nijeryalı David Oyelowo oynayacak. Yönetmen Michael Boyd, yaptığı seçime güvendiğini, çünkü oyuncularını renklerine göre değil, becerilerine göre seçtiğini söyledi. David'in çok zeki biri olduğunu da belirten Boyd, Nijeryalı aktörün bu rol için çok uygun olduğunu da sözlerine ekledi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...