YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Paraşüt Susurluk'a indi

Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün başlattığı 'Paraşüt Soruşturması'nda Susurluk'ta ismi geçen Necati Kurmel'in adına rastlandı.

İSTANBUL- Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün başlattığı 'Paraşüt Soruşturması'nda Susurluk'u çağrıştıran karmaşık ilişkiler ortaya çıktı. Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye kaçak şeker sokan dış kaynaklı şirketlerden birinde Kutlu Savaş'ın, 'Susurluk ilişkilerinin merkezinde yer alan isim' dediği Saray Halıları'nın sahibi Necati Kurmel'in adına rastlandı. Edinilen bilgilere göre, Küba, Avustralya ve Kanada'dan temin ettikleri şekerkamışlarını miktar, menşei ve fiyatlarında oynama yaparak Türkiye'ye sokmak isteyen şirketler bu amaçla Bulgaristan'da devlete ait bir şirketin yüzde 80 hissesine ortak oldu.

Adı Mzianonol olan bu şirket, tıpkı 1970'li ve 80'li yıllarda Türkiye'ye kaçak silah ihraç eden Kinteks firması gibi Bulgaristan Hükümeti'nin kontrolünde faaliyet gösteriyor. Şirket 1996'da özelleştirildi ve yüzde 80'i beş Türk ortağa satıldı. Şirketin ortakları Saray Halıları'nın sahibi Hulusi Necati Kurmel, Sultanhamam çıkışlı tekstil devi Feridun Korkmaz, Şefik Bilgi Dış Ticaret A.Ş.'nin sahibi Bedri Şefik, Saka Korkmaz Pazarlama A.Ş.'nin sahibi Ahmet Saka ve M. Özkan Ferdioğlu adlı bir işadamıydı. Yüzde 20 hissesi yine Bulgaristan Hükümeti'ne ait olan şirketin adı bu satıştan sonra Beypar Sugar S.A. olarak değiştirildi. Aynı dönemde yine Bulgaristan'da Bimveks adlı bir başka şirket kuruldu. Bu şirkete de beş ismin yanı sıra Remzi Halit ve Vedat Sakallı ortak oldu.

Kuzey ve Güney Amerika ile Avusturalya'dan gelen şekerkamışı Bulgaristan'da şekere dönüştürüldü. Şekerlerin daha parlak görünmesi için kanserojen madde içeren kükürt maddesi fazla kullanıldı. Ürünler sağlık standartlarına uymadığı gibi yüzde 15 KDV'ye tabii şekerkamışı yerine yüzde 8 vergiye tabii şeker pancarı menşeili gösterilip Tekirdağ'dan sokulmak istendi.

Paravan şirket kurmuşlar

Gerçek dışı beyanla yapılan ithalatların artması üzerine Gümrükler Genel Müdürlüğü harekete geçti. Yürütülen soruşturma sonucunda gerçek dışı beyanda bulunan birçok şirket tespit edildi. Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler para transferlerini kolaylaştırmak için İsviçre'de Bepar Holding, Nuring Holding ve Neelia Ltd. adında paravan şirketler kurmuşlardı. Ürünlerin Kanada'dan getirildiği şirketin adı Türkiye'de yerleşik Bilgi Dış Ticaret Ltd.'in kurduğu Cantur'du. Diğer firmalar ise Feridun Korkmaz'ın sahibi olduğu Saka Korkmaz Pazarlama A.Ş. idi. Korkmaz, bir röportajında 80 ülkeyle ticaret yaptığını açıklamıştı.

İsviçre-Bulgaristan-Türkiye arasındaki para transferleri ise İktisat Bankası Güneşli Şubesi'nden gerçekleştirildi. Gümrük kontrolörleri bu transferlerle ilgili olarak Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın soruşturma başlatmasını istedi.

Yürütülen soruşturma sonucunda vurguna adı karışan 4 anonim ve 3 limited şirket tespit edildi. Şirketlerin 1996-99 yılları arasında toplam 20 bin ton şekeri Türkiye'ye soktukları ve 6 milyon dolar vergi kaçırdıkları belirlendi. Dönemin Samsun Gümrük Başmüdürü, gümrük müdürü, müdür yardımcısı ve iki muayene memurunun da ihmali olduğu kanaatine varıldı. Hazırlanan rapor sonucunda Feridun Korkmaz ve Bedri Şefik organize kaçakçılık suçundan mahkemeye verildi. Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi olaya adı karışan 10 kişi hakkında dava açtı.


 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...