YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Sinemada anarşist var

BURJUVAYI lanetleyen, okullarda öğretilenlere karşı çıkan, babasının suçsuz olduğunu ispatlamak için film çeken, ülkesinin gidişatını "Hal ve Gidiş Sıfır" filmiyle özetleyen "anarşist sinemacı" Jean Vigo'nun hayatı gerçekten etkileyici.

Sinemacıların vizörlerinden çoğunlukla başka insanların hayatlarını görmeye alışkın seyirciler Vigo'da bir sinema delisinin son nefesini verirken bile ortaya çıkacak filmi için hayata nasıl tutunduğunun etkileyici ve dramatik hikâyesini izleyecekler. Yönetmen Julien Temple de "Vigo" da 20. yüzyılın en etkileyici yönetmenlerinden Jean Vigo'nun dramatik hayat hikâyesini beyaz perdeye taşımış kendi yorumuyla. Genç yaşında yakalandığı tüberküloz hastalığından kurtulamayarak yaşamını yitiren ama kısacık ömrüne sinema tarihinde yer edecek dört filmi sığdıran bir yönetmen Jean Vigo... "A Propos de Nice", "Taris Champion de Natation", "Zero de Conduite" ve "L'Atalante" ile sinema tutkusunu ölümsüzleştirmeyi başarmış, kendinden sonra gelen birçok yönetmeni de etkilemiş bir sinemacı.

Julien Temple, Vigo'nun yaşamını senatoryum günlerinden itibaren anlatmaya koyuluyor. Zaman zaman geri dönüşlerle ünlü yönetmenin peşini bırakmayan geçmişini de hatırlatan filmde, senatoryumda tanıştığı Lydu'-nun varlığıyla hayata bağlanan ve film çekme hayalini gerçekleştirmek için kendinde güç bulan Vigo'nun bir an marazî, bir an hayat dolu halini genç İngiliz aktör James Frain başarıyla perdeye aksettiriyor.

Sinema delisi bir adam

İki yıldır senatoryumda kalan Lydu'nun aksine daha hastaneye gelirken bir şekilde bu soğuk ve insanı hayattan tecrit eden mekandan uzaklaşmak isteyen Vigo, Lydu'yu da ikna edip, yanına alarak hastaneden kaçar. Tedavilerini yarım bırakmalarına rağmen evlenip çocuk sahibi olurlar. Bu arada Vigo, düğün hediyesi olan kamerayı kullanmak için sabırsızlanmaktadır. Yazdığı senaryolar çok başarılı bulunsa da yapımcılar tarafından geri çevrilir. Kendisinden popüler filmler isteyen yapımcıların aksine Vigo'nun bütün derdi siyasi suçlu olduğu gerekçesiyle öldürülen babasının suçsuzluğunu anlatacak bir film çekmektir. Ancak yapımcıların hiçbiri böyle bir projeye sıcak bakmaz. Daha da hırslanan Vigo, artık karısını ve kızını bile düşünmeyecek kadar yoğun bir çalışma temposunun içine girer...

VİGO
YÖNETMEN: Julien Temple
OYUNCULAR: Romane Bohringer, James Frain, Jim Carter
SENARYO: Peter Ettedgui, Anne Devlin ve Julien Temple.

Gülcan TEZCAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Levent'in başı yine dertte
POP şarkıcısı Haluk Levent, geçirdiği zor günlerin ardından şimdi de Sezen Cumhur Önal'ın şarkısını izinsiz kullanmaktan 50 milyar liraya yakın para cezasıyla boğuşuyor.
JİM CARREY Korku filminde oynayacak Komedi filmleriyle ünlenen Jim Carrey, yeni filminde güldürmeyecek. Ünlü aktör, rol almayı planladığı Hitchcock tarzı gerilim filminde telefonda tehdit eden sapık katilin ağına düşen New York'lu bir adamı canlandıracak. Internet sitesi "Mr. Showbiz"deki habere göre, Jim Carrey hayranları, tarzının çok dışına çıkacağı yeni filminde onu farklı bir rolde izleyecek. Komik aktör, "Phone Booth" adlı gerilimde New York caddelerinde gezerken çalan ankesörlü telefona cevap verdikten sonra hayatı kararan talihsiz bir adamı oynayacak. Telefondaki adamın eğer kapatırsa öldüreceği tehditini savurması üzerine Carrey, film boyunca bu sapığın elinden kurtulmak için çaba harcayacak ve her sahnede ekranda olacak.
Picasso'nun tablosu yerini buldu İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ekipleri tarafından bir şebekeden ele geçirilen Picasso'nun kubik tarzdaki yağlı boya tablosu, Kültür Bakanlığı yetkililerine teslim edildi. Teslim töreni, dün saat 11.30'da, İzmir Resim ve Heykel Müzesi'nde gerçekleştirildi. İzmir Emniyet Müdürü Hasan Yücesan, beraberinde Mali Şube Müdürü Şerafettin Bural ile birlikte Picasso'nun tablosunu İzmir Resim Heykel Müzesi'ne getirdi. Picasso'nun yaptığı yağlı boya tablo burada İzmir Resim Heykel Müzesi Müdür Vekili Halime Coşkun ve Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel'e tutanakla teslim edildi. Genel Müdür Mehmet Özel, ünlü ressamın tablosunun onarıma muhtaç olduğunu söyledi. Özel, tablonun Ankara'ya götürülüceği ve Resim ve Heykel Müzesi'nde sergileneceğini ifade etti.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...