YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


17 Kasım yine sahnede

İNGİLTERE'nin Atina Askeri Ataşesi Tuğgeneral Stephen Saunders, dün Atina'nın Kifissias Bulvarı'nda aracıyla seyir halindeyken motorsikletli iki saldırgan tarafından vurularak öldürüldü.

ATİNA- İngiltere'nin Atina Başkonsolosluğu askeri ataşesi, Atina'nın işlek Kifissias Bulvarı'nda aracıyla seyir halindeyken motorsikletli iki saldırgan tarafından vurularak öldürüldü. Sabah saat 07:40 'de aracın şöfor koltuğunda vurulan askeri ateşe ağır yaralı olarak Erithros Satvros Hastanesi'ne kaldırıldı ancak kurtarılamadı. İngiliz Başkonsolosluğu kaynakları, vurulan askeri ataşenin 50 yaşındaki Tümgeneral Stephen Saunders olduğunu açıkladı.

Polis, suikasti gerçekleştiren motorsikletli iki saldırganın, İngiliz askeri ataşenin Rover marka beyaz renkli otomobili ile Halandri bölgesine varmasını beklediklerini ve trafiğin sıkışması üzerine araca yolcu koltuğu tarafından ateş açmaya başladıklarını bildirdi. Saldırganlar motorsikletle hızla olay yerinden uzaklaştılar.

1 numaralı şüpheli 17 Kasım

Yunanistan Kamu Düzeni Bakanlığı, İngiltere Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Stephen Saunders'e yönelik saldırıda "bir numaralı şüphelinin" 17 Kasım terör örgütü olduğunu açıkladı. Kamu Düzeni Bakanlığı Genel Sekreteri Dimitri Efstatiadis, saldırının düzenlenme biçimi ve kullanılan silahların, 17 Kasım terör örgütünün "klasik eylemlerine" benzediğini belirtti. Atina polisi de, olay yerinde 17 Kasım terör örgütünün saldırılarında kullandığı türden 45 kalibrelik mermi kovanları bulunduğunu açıkladı.

Yunanistan'da 1975 yılından bu yana faaliyet gösteren 17 Kasım terör örgütü, 1991 yılında Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği Basın Ataşesi Çetin Görgü ve 1994 yılında Büyükelçilik Müsteşarı Haluk Sipahioğlu'nu şehit etmişti. Örgüt, 5 ABD'li diplomatı da katletmişti. Türk ve ABD'li diplomatlara ve bu iki ülkenin kuruluşlarına karşı yaralanmalar ve maddi hasarla sonuçlanan saldırılar da düzenleyen, çok sayıda Yunanlı işadamı ve tanınmış kişiyi öldüren 17 Kasım terör örgütünün, bugüne kadar hiçbir üyesinin yakalanmaması dikkat çekiyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, İngiliz Askeri Ataşesi'nin ölümüyle sonuçlanan terör eylemini, Yunan hükümeti ve halkının şiddetle kınadığını söyledi. Askeri ataşenin saldırıdan sonra ağır yaralı olarak kaldırıldığı Eritros Kızılhaç Hastanesi'ni, Saunders'in yaşamını yitirmesinden hemen önce ziyaret eden Papandreu, "Hükümetimiz ve Yunan halkı bu terör eylemini şiddetle kınıyor" dedi.

Blair: Şoka girdem ve çok kızdım

İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, İngiltere Atina Başkonsolosluğu askeri ataşesinin silahlı saldırıya uğrayarak hayatınıkaybetmesinden dolayı büyük şaşkınlık içinde olduğunu belirterek, olaydan duyduğu kızgınlığı ifade etti. Cook, BBC radyosu'nun "Today" programına yaptığı açıklamada, "Bu insanlıktan uzak ve tamamen anlamsız saldırının hepimizi şoke ettiğini düşünüyorum" dedi.

Cook, "Bu olay beni çok kızdırdı. Aynı zamanda birilerinin hiç bir kazanç olmadan, sadece bir kişinin ve ailesinin üzülmesine neden olan böyle bir saldırı gerçekleştirmesinden dolayı çok üzüntülüyüm" diye konuştu.

17 Kasım'ın dosyası kabarık

ANKARA- Yunanistan'ın kanlı terör örgütü "17 Kasım", 1 Şubat 1974 de Atina'da silahlı kuvvetlere hitaben rejimin devrilmesini talep eden öğrencilerin direniş grubu olarak ortaya çıktı. Özellikle Yunanlı ve Amerikalı hedeflere saldıran örgütün bugüne kadar hiçbir üyesinin yakalanmamış olması dolayısıyla, Yunan İstihbarat Servisi (EIP) ile bağlantıları olduğu yönünde şüpheler var. Kanlı terör örgütü 1975 yılından itibaren terör eylemlerine başladı. Örgütün özellikle Yunanistan Hükümeti ile işbirliği yaparak Batı Trakya ve bu bölgede yaşayan Türk azınlığı hedef aldığı yapılan çalışmalar sonuda tespit edildi. Örgütün giriştiği terör eylemlerinden bazıları şöyle:

  • 23 Aralık 1975: ABD görevlisi Richard Welch'in vurularak öldürülmesi.
  • 14 Aralık 1976: Askeri Cunta zamanında Atina'da polis görevlisi Evangelos Malios'un vurularak öldürülmesi.
  • 9 Nisan 1986: Yunan işadamı Dimitris Angelopoulos'un vurularak öldürülmesi.
  • 24 Nisan 1987: ABD Hava Kuvvetleri personelini taşıyan bir Yunan askeri otobüsüne bombalı saldırı (17 yaralı).
  • 26 Eylül 1989: Yunan Parlamento Üyesi ve Başbakan Mitsotakis'in damadı Pavlos Bakoyannis'in öldürülmesi.
  • 24 Aralık 1989: Larissa Askeri Deposu'nun basılması ve 150 adet 2,36 inç ve 3,6 inçlikroketlerin çalınması.
  • 25 Ocak-12 Mart 1991 Körfez savaşı esnasında ABD ve koalisyon hedeflerine yönelik düzenlenen sekiz bombalı saldırı. (Saldırılarda Hava Kuvvetleri Çavuşu Ronald Stewart öldürüldü.)
  • 7 Ekim 1991: Türkiye'nin basın ateşe yardımcısı Çetin Görgü'nün öldürülmesi.
  • 4 Temmuz 1994: TC Atina Büyükelçisi Müsteşarı Ö. Haluk Sipahioğlu'nun öldürülmesi.
  • 28 Mayıs 1997: Pire'de Yunanlı Armatör Konstantinos Peratikos'un öldürülmesi.
  • 1 Nisan 1999: PASOK'UN Atina/Harılaou Trikupou'daki bürolarına bombalı saldırı girişimi (Roket patlamadı).
  • 16 Mayıs 1999: Almanya'nın Atina Büyükelçisi'ne Halandri semtindeki ikametgahına roketli saldırı.




    Kağıda basmak için tıklayın.

  • Yunan güzeli afaroz edildi
    KKTC'ye gelerek KKTC bayrağı ile resim çektirdiği ve Türk propagandası yaptığı gerekçesiyle afaroz edilen Katherina'nın ünvanları elinden alındı.
    Deprem Asya'yı titretiyor
    Asya'nın hemen her köşesi depremlerle sarsılıyor. Endonezya, Türkiye, Pakistan ve Tayvan'dan sonra dün Japonya, Endonezya, Hindistan, Çin ve Burma'da şiddetli depremler yaşandı.

    Müslüman katili Saviç öldürüldü
    SARAYBOSNA- Bosna-Hersek'teki Sırp polisinin eski şeflerinden Ljubisa Saviç, önceki gece Bijeljina'da uğradığı silahlı saldırıda öldü. Polis, Saviç'in Bosna'nın kuzeydoğusundaki Bijeljina kasabasında, özel otomobilinin içinde, kimliği belirsiz kişilerin otomatik silahlarla düzenledikleri saldırıda öldüğünü açıkladı. Bosna'daki Sırp Cumhuriyeti'nin eski Devlet Başkanı Biljana Plavsiç'e yakınlığıyla bilinen Saviç, Plavsiç tarafından Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki polis birliğinin başına getirilmişti. Saviç, daha sonra Bosna'daki BM polis gücü tarafından "kötü muamele ve işkence" suçlamasıyla görevden alınmıştı. "Mauser"lakaplı Saviç, Bosna iç savaş sırasında "Panterler" isimli Müslümanlara yönelik katliamlarıyla ünlü bir Sırp çete grubunun başındaydı.
    Kudüs için gizli görüşme yapılıyor
    TEL AVİV- İsrail askeri radyosu, İsrail ve Filistinlilerin nihai barış anlaşması çerçevesinde Kudüs'ün statüsünü gizlice görüştüklerini öne sürdü. Radyo haberine göre, İsrail İç Güvenlik Bakanı Şlomo Ben Ami ve Filistin Yasama Konseyi Başkanı Ahmed Koray, Şuafat ve Beyt Hanina gibi Filistin mahallelerinin belediye sınırlarına dahil edilmesi konusunu haftalardır görüşüyor. Bu arada Kudüs Müftüsü İkrima Sabri, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olmasını kabul etmeyen İsrail ile barış anlaşmasını kabul etmeyeceğini söyledi.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...