YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


TOPKAPI SARAYI OSMANLI PADİŞAHLARINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
'Gülümse padişahım'

Topkapı Sarayı, tarihinde bugüne dek gerçekleştirilen en büyük sergi olan 'Tesâvir-i Âli Osman/Padişahın Portresi'yle, yurtiçi ve yurtdışındaki koleksiyonlardan 247 eseri biraraya getirdi.

ULUSLARARASI akademik çevrelerden uzman bir ekibin hazırladığı uzun soluklu bir projenin ilk ayağı olan 'Tesâvir-i Âli Osman/Padişahın Portresi' adlı sergi dün açıldı. 6 Eylül'e kadar sürecek sergi, özel bir ısı ve ışık sistemiyle düzenlenen Topkapı Sarayı Müzesi Has Oda ve Hazine Koğuşları'nda görülebilir.

Batılılar'ın padişahlara bakışı

Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu'nda yıllardır atıl vaziyette duran tablolardan bir bölümünün de restore edilerek gün yüzüne çıkarıldığı sergide yurtdışındaki 32 müze, özel koleksiyon ve kütüphaneden getirilen 87 tablo da sergileniyor. Türkiye İş Bankası sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Batılı ve Doğulu sanatçıların Osmanlı padişahlarına bakışını yorumluyor. Nakkaş Osman'dan Levni'ye Bellini'nin ünlü 'Fatih Sultan Mehmet Portresi'nden ülkemizde ilk kez sergilenen 'Veronese Serisi'ne kadar pekçok eserin yeraldığı sergiyi basın mensuplarına tanıtan Topkapı Sarayı Müdiresi Filiz Çağman, sergiyi oluşturmanın uzun bir zaman aldığını ancak sergi alanının üç ay gibi kısa bir sürede hazırlandığını söyledi.

350 yıllık gelenek

Sergiyi hazırlayan akademik ekibin başkanı Prof. Dr. Hans Georg Majer, dünyada ilk kez bu ölçüde büyük bir Osmanlı padişahları portreleri yapıldığını söylerken Oxford Üniversitesi'nden Prof. Dr. Julian Raby, padişahların portrelerini yaptırma geleneğinin 350 yıl boyunca hiç kırılmadan devam ettiğini ve dünya üzerinde hiçbir ülkede böyle bir gelenek olmadığını belirtti.

Güvenlik yeterli değil

Sergiyi basına ve konuklara gezdiren Topkapı Sarayı Müdiresi Filiz Çağman, basın mensuplarının güvenliğe ilişkin sorularına sert cevaplar verdi. Kameralar ve alarm sistemleri ile korunan sergi için özel bir güvenlik birimi oluşturulmaması dikkat çekti. Düzenlenmesi henüz tamamlanmamış, işçilerin çalışmakta olduğu sergi alanını konuklarına gezdiren Çağman, bu gecikmenin yurtdışından gelen tabloları, eser sahiplerinin geç göndermesinden kaynaklandığını söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...