YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Rusya geleceğini oyladı

Rus halkı Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından devlet başkanlığı seçimi için dün ikinci kez sandık başına gitti. Rusya seçimlere, Çeçenistan'daki çatışmaların gölgesinde girdi.

MOSKOVA- Rus halkı Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından devlet başkanlığı seçimi için dün ikinci kez sandık başına gitti. Rusya seçimlere, tüm dünyanın gözleri önünde cereyan eden ve aylardır süren Çeçenistan'daki çatışmaların gölgesinde girdi. Tüm emniyet birimlerinin alarm durumunda beklediği seçimlerde Rusya olası bir Çeçen saldırısına karşı tetikte bekledi.

Rusya Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin, oyunu Moskova'da kullandı. Sandık başında, "Oyumu Rusya'nın geleceği için kullanıyorum" diyen Putin, şansını soran gazetecilere, "Bu konuda yorum yapmam. Rakiplere saygı gösterilmeli" karşılığını verdi. Putin'in rakibi Komünist Partisi lideri Gennadi Züganov da oyunu kullanırken, "seçimin ikinci tura kalacağını tahmin ettiğini" belirtti.

Devlet Başkanlığından 31 Aralık'ta istifa eden eski Boris Yeltsin de oyunu Moskova'da kullandı. Yeni liderin yönetimi altında reform çizgisinin korunacağından emin olduğunu belirten Yeltsin, "Herkes değişiklik bekliyor. Elbette değişiklikler olacak. Ancak en önemlisi, reform çizgisinin korunması gereğidir; korunacağından da eminim" dedi. Savunma Bakanı İgor Sergeyev de oyunu kullanırken, Çeçenistan'da seçimlerin olaysız geçmesi için gereken tüm önlemlerin alındığını belirtti.

Yabancı gözlemciler Kuzey Kafkasya'ya gitmedi

Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerini izlemek için yurt dışından gelen yabancı gözlemciler, daha önce açıklandığının tersine Kuzey Kafkasya'ya gitmedi. Rus İnterfaks Ajansı, dünkü devlet başkanlığı seçimlerini izlemek için dünyanın çeşitli ülkelerinden Moskova'ya gelen bin dolayındaki yabancı gözlemciden hiçbirinin Çeçenistan, Dağıstan ve İnguşistan'a gitmediğini kaydetti. Rusya Merkezi Seçim Komisyonu'ndan konu hakkında yapılan açıklamada ise, AGİT gözlemcilerinden 2'sinin İnguşistan'a gitmek istediği, ancak önceki gün karar değiştirerek, Kuzey Kafkasya bölgesine gitmekten vazgeçtiği bildirildi. Gözlemcilerin bu kararlarının ardından yatan sebebin güvenlik endişesi olduğu belirtiliyor.

Züganov'un tehdidi işe yaradı

Komünist Partisi lideri Gennadi Züganov'un, geçen haftaki açıklamalarında dile getirdiği, "Sandıklardaki sayım sonuçlarının kopyaları gözlemcilerimize verilsin" yolundaki talebi yerine getirildi.

Moskova'daki sandık başkanları, "Yasal olarak, sonuçları oy verme merkezlerinde askıya çıkarmak zorundayız" dediler. Bir sandık başkanı, "Elbette sonuçların kopyasını isteyen parti temsilcisine verdik" diye konuştu. Komünist Parti temsilcilerinin, oyların atıldığı sandıkların başında durarak, oy kullananların sayısını tespit ettikleri de gözlendi.

Züganov, "sandık sonuçlarının bölge seçim merkezlerinde toplanması sırasında hile yapılabileceği" gerekçesiyle taraftarlarına, "Sandık sonuçlarının birer kopyasını almadıkça, sonuçların yerel seçim komisyonlarına gönderilmesine engel olun" çağrısı yapmıştı.

'Putin'den korkuyorum'

HAKİMİYETİNİ geniş bir coğrafya üzerinde tesis eden ve 11 farklı zaman diliminde bulunan Rusya Federasyonu'nda önceki gece geç saatlerde start alan seçim merkezlerinde oylarını kullanan insanlar haber bültenlerine yansıyan ifadeleri ile seçim konusundaki düşüncelerini dile getirdiler. Sibirya'nın başkenti Novosibirsk'te Svetlana Fralova isimli seçmen, "Putin'i tanımıyorum ve hatta ondan korkuyorum. O beni ürkütüyor" sözleriyle Putin'e duyduğu tepkiyi ortaya koydu. Uzakdoğu bölgelerinde yaşayan Ruslar da, Putin'in seçimleri kazanması halinde eski Sovyetler zamanındaki baskılara dönmekten korkuyorlar. Putin'in kazanması halinde, casusluk ağının ispiyonculuğa dönüşeceğini iddia eden Ruslar, rahatsız bir şekilde beklediklerini söylediler.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...