YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


HAYATIN EN ESKİ OYUNU BÜTÜN DÜNYADA KUTLANIYOR

Bu gün TİYATRO günü

Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla tiyatrolar perdelerini ücretsiz açıyor. Ücretsiz sahnelecek oyunların yanısıra özel gün dolayısıyla çeşitli etkinlik de düzenlenecek.

Yeryüzünün en eski sanatlarından, 'hayatın aynası' tiyatronun şenlik havasında yaşandığı "Dünya Tiyatro Günü", bugün dünyanın dört bir yanında kutlanıyor. Bu doğrultuda, Devlet Tiyatroları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bu yıl da perdelerini ücretsiz aralıyor.

Devlet Tiyatroları'nın Başkent'te bugün sahneleyeceği Küçük Tiyatro'daki "Tavariş", Yeni Sahne'deki "Seher Vakti", Altındağ Tiyatrosu'ndaki "Hepimizin Öyküsü Aynı / Kadın Oyunları", Şinasi Sahnesi'ndeki "Beni Dünya Kadar Sev" ve Oda Tiyatrosu'ndaki "Öyle Bir Hikaye" adlı oyunlar, ücretsiz sunulacak. Devlet Tiyatroları, bugün tiyatroseverlerle sanatçıların buluşacağı özel bir resepsiyon da verecek.

İstanbul'da Tiyatro Bayramı

Perdelerini her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olarak açacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda saat 20.30'da şu oyunlar sahnelecek: Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde "Aşk Hastası", Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde "Arslana Benzer", Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde "Aşk-ı Memnu", Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" ve Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde de "Pembe Konağın Gelinleri". Ücretsiz sahnelecek oyunların yanısıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa ekibi, Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla tiyatro sanatçıları için de gezi ve akşam yemeği düzenledi.

Güldürü ustaları Başkent'te

Çankaya Belediyesi'nin düzenlediği "1. Tek Kişilik Oyunlar Festivali", 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde Yılmaz Erdoğan'ın sunacağı"Cebimdeki Kelimeler" ve Rüştü Asyalı'nın şiir dinletisiyle Başkent izleyicisiyle buluşacak. Festival kapsamında, 28 Mart'ta Ali Poyrazoğlu "Şaka Şaka", 29 Mart'ta Genco Erkal "Can", 30 Mart'ta Cem Özer "Adamın Biri Bir Gün", 31 Mart'ta Enis Fosforoğlu "Beni Siz Delirttiniz", 1 Nisan'da Altan Erkekli "İnadına İnsan", 2 Nisan'da Zafer Diper "Yargı", 3 Nisan'da Bahadır Tokmak-Turgay Yıldız ikilisi, kapanış gösterisiyle tiyatroseverleri selamlayacak.

Tiyatro 'laiklik' için gerekliymiş!

"Dünya Tiyatro Günü" bildirisini bu yıl Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Rahmi Dilligil hazırladı. Dilligil: "Demokratik ve laik bir ülkeyi cesaretle savunmak için tiyatro" dedi. Dilligil hazırladığı bildiride, yeni binyılın eşiğinde, tiyatro sahnelerinin, aydınlanmanın ve barışın seslendirildiği, insanın ve insanca değerlerin yüceltildiği bir mekana dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Moda söylemleri de kullanan Dilligil, "Laik ve demokratik Cumhuriyeti korumak" için ülkenin tiyatroya ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

Tiyatro salonları yetersiz

Dünya Tiyatrolar Günü için kutlamalar yapılsa ve oyunlar ücretsiz sahneleniyor olsa bile mevcut salonlar talep için yetersiz kalıyor. Nüfusunun hızla artmasına karşın, Türkiye'nin sanat ve kültür kenti olarak kabul edilen İstanbul'da bile son yıllarda açılan tek bir tiyatro salonu bulunmuyor. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Kenan Işık, kentteki son tiyatro salonunun yaklaşık yarım asır önce yapılan Atatük Kültür Merkezi olduğunu, o tarihten bu yana da salon yapılmadığını söyledi. "Salonlarımız hem teknik hem de fiziksel anlamda yetersiz" diyen Işık, mevcut sahnelerde de teknik donanımın yetersizliğinin sahneye oyun koymayı zorlaştırdığını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Ümraniye'de bir spor kompleksi içinde tiyatro salonu yaptığını ve önümüzdeki sezon Şehir Tiyatroları'nın bu salonda oyun sahneleyeceğini bildiren Işık, "bunun bile mucizevi" olduğunu ifade etti. Belediyelerin ve Kültür Bakanlığı'nın, İl Kültür Müdürlükleri kanalıyla nüfusu 100 binden fazla her yerde, uzun vadede, her türlü oyunun sahnelenebileceği, "Kültür Evleri" yapmaları gerektiğini vurgulayan Işık, bu evlerde sadece tiyatro değil, sinema gösterimi, sergi, açık oturum gibi etkinliklerin de yapılabileceğini kaydetti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

'Mistik' tanıtımımız Rotaryenlere emanet
TC Kültür Bakanı Talay, Anadolu'yu 'mistik müze' olarak tanıtmayı amaçlayan Roteryenlerle pek sıkı iletişim içinde olduklarını beyan etti.
Tiyatro Hayattır
Çocuk Vakfı Karagöz Okulu 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nü geleneksel gösteri sanatlarından Karagöz ve Ortaoyunu sahneleyerek kutluyor. Karagöz Ustası merhum İhsan Dizdar'ın anısına düzenlenecek programa Karagöz ustaları ve Karagöz Okulu öğrencileri katılacak. Karagöz Okulu Genel Sanat Yönetmeni Tacettin DİKER'in Dünya Tiyatrolar Günü'nde okuyacağı bildiri ile başlayacak olan kutlamada İhsan Dizdar'ın anısına yapılacak konuşmaların ardından Karagöz ustaları ve Karagöz Okulu öğrencilerinin birlikte sahneleyecekleri "Sahte Gelin" adlı Karagöz oyunu ile "Ah Nigâr Vah Nigâr" adlı ortaoyunu sahnelenecek. Saat 17.00'deki programın adresi: Çocuk Vakfı Kültür Evi, Zafer Sk. No: 17 Nişantaşı - İstanbul. Telefon: 0212.240 23 83
Üvey evlat muamelesi
Çocuk Vakfı Karagöz Okulu Genel Sanat Yönetmeni Tacettin Diker, Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla yayınladığı bildiride, geleneksel gösteri sanatlarımızın üvey evlat muamelesi görmesini anlamanın mümkün olmadığını dile getirdi. Diker şunları belirtti: "Ustalar birer birer yitip gidiyor. Bugün Hokkabazımız yok artık. Son ustası İhsan Dizdar Usta'yı geçtiğimiz ay yitirdik. Ustaların birikimlerini, sanatın inceliklerini genç kuşaklara aktarılabilecek mekanların oluşturulması o kadar zor mu? İsteğimiz tek bir çatı altında olmak, Geleneksel Türk Temaşa Sanatları Merkezi'nin kurulması, bir Karagöz Evi'nin ve Karagöz Müzesi'nin açılması. Yarınlar Karagözsüz, Meddahsız kalmasın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...