YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Meclis Demirel'e mahkum değil

5+5 formülünün TBMM'den geçmemesi halinde Cumhurbaşkanlığı için yarışacak çok sayıda aday var. Somuncuoğlu, Akbulut, Güreş ve Cem muhtemel adaylar arasında.

İSTANBUL- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresini uzatmak için önerilen 5+5 formülünün 'garanti' olmadığı belirtiliyor. Demirel'in yıprandığını ifade eden siyasetçiler genç, dimamik ve mutedil isimlerin önlerinin kesilmemesi gerektiğini vurguluyorlar. Dünyanın hiç bir ülkesinde bir kişi için Anayasa değişikliğine gidilmediğini hatırlatan siyasetçiler, TBMM'nin yeni bir ismi seçecek olgunlukta olduğunu kaydediyorlar. Türkiye'nin 21. yüzyılın gereklerine uygun hareket edebilen vizyon sahibi yeni bir Cumhurbaşkanı'na ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Türkiye'nin geleceğini tek kişiye ihale etmenin yanlış olduğunu düşünen çok sayıda milletvekilinin 76 yaşındaki Demirel'in süresinin uzatılmasına oy vermeyeceği belirtiliyor.

5+5 formülünün TBMM'den geçmemesi halinde Cumhurbaşkanlığı için yarışacak çok sayıda aday adayı bulunuyor. DSP, Meclis'in birinci partisi olduğu için, aday göstereceği ılımlı bir ismin şansı var. DSP'de Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in yanı sıra Meclis Başkanvekili Uluç Gürkan'ın isimleri adaylar arasında zikrediliyor. Gürkan'ın arkasında 20-30 milletvekilinin bulunduğu kaydedilirken, Cem'in Ecevitler ile yakın ilişkisi nedeniyle daha büyük bir desteğe sahip olduğu belirtiliyor. Ancak DSP'li bir adayın Meclis çoğunluğunu elinde tutan partilerin desteğini alması zor. Meclis'in ikinci büyük partisi MHP'nin ılımlı kişiliği ile dikkat çeken Sadi Somuncuoğlu'nu aday göstermesi halinde FP'nin yanısıra DYP ve ANAP'taki milliyetçi milletvekillerinden destek alabileceği kaydediliyor. Genelkurmay Eski Başkanı ve DYP Kilis Milletvekili Doğan Güreş de 'sivil tavır sergileyen emekli bir asker' olarak ilgi görüyor.

FP seçimde kilit parti

ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın Demirel'e karşı hassas bir mücadele yürüttüğü belirtilirken, Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut'un zaman zaman Meclis'te uzlaşma odağı haline geldiği, bu nedenle adaylar arasına girebileceği belirtiliyor. FP'den Nevzat Yalçıntaş da birikimi ve uzlaşmacı tutumuyla ilgi görebilecek bir isim. Ancak, FP, demokrat bulduğu adayları desteklemeyi tercih edebilir. FP, TCK'nın 312. ve Anayasa'nın 69.maddesi gibi bazı maddelerin değiştirilmesine sıcak bakan adayı destekleyebilir.




Kağıda basmak için tıklayın.

FP'li Ayhan: 312'yi erteledik
FP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan, partilerin Anayasa değişikliği tartışmalarıyla meşgul olduğunu belirterek, 312. maddeyle ilgili isteklerini ertelediklerini söyledi
Hürriyet, Gül'ün sözlerini çarpıttı
FP'liler katılmıyor
Anayasa değişikliği için yapılacak oylamaya çok sayıda FP milletvekili katılmayacak. FP'liler, "Hükümetten çıkacak fireleri göreceğiz" dediler
Af, Demirel'den sonra
Temel kanunları 21. yüzyılın anlayışına uygun olarak yenilemek istediklerini belirten Adalet Bakanı Türk, "Af kanunu, Anayasa'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri değişikliğinden sonra ele alınacak" dedi.
Hükümetten 'paket' taktiği
Hükümet ortakları, Anayasa'nın 69, 86 ve 101. maddeleriyle ilgili 29 Mart'taki ilk oylamada, herhangi bir maddenin referandum riski ile karşılaşması halinde o maddeyi geri çekecek
MGK bugün Köşk'te toplanıyor
ANKARA- Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başkanlığında bugün saat 15.00'te Çankaya Köşkü'nde toplanacak. MGK'nın Mart ayı olağan toplantısında, gündemdeki konular görüşülecek. Ele alınacak ağırlıklı konular arasında Cumhurbaşkanı seçimleri, Anayasa değişikliği teklifleri ve Anayasa'nın 312. maddesi konusunda yapılan tartışmalar da bulunuyor. MGK toplantısında, ayrıca Alman Leopard-2 tankları üzerinde yoğunlaşan ihalenin durumu ile Rusya'daki başkanlık seçimleri de ele alınacak. Toplantıda, ayrıca diğer iç ve dış gelişmeler de değerlendirilecek.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...