YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Osmanlı'ya ikinci ayıp

17 Ağustos depremi nedeniyle daha önce Nisan ayına ertelenen 700. Yıl kutlama etkinlikleri, cumhurbaşkanlığı seçimi bahane edilerek bilinmez bir tarihe ertelendi.

ANKARA- Osmanlı İmparatorluğu'nun 700. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Başbakan Bülent Ecevit'in başbaşa verdikleri bir kararla ikinci kez ertelendi. Başbakanlık yetkilileri, kutlamaların bilinmez bir tarihe bırakılmasının "iptal" anlamına geldiğini belirtirken, Ankara kulislerinde, Demirel ve Ecevit'in olayı cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirel'in imajının güçlendirmek amacıyla planladıkları konuşuldu. Erteleme kararında Genelkurmay'ın da etkili olduğu, askerlerin "Modern cumhuriyette imparatorluk kutlamalarının ön plana çıkması doğru olmaz" şeklindeki rahatsızlıklarını sivil yetkililere ilettikleri belirtildi.

Demirel'e feda edildi

Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre erteleme olayı şöyle gelişti: Osmanlı Devleti'nin 700. Kuruluş Yıldönümü kutlamalarının ikinci kez ertelenmesi, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Başbakan Bülent Ecevit'in geçtiğimiz Perşembe günü yaptıkları haftalık olağan görüşmede gündeme geldi. Cumhurbaşkanlığı seçimi takviminin 16-17 Nisan'da devlet başkanlarının davet edildiği program ile çakıştığına dikkat çeken Demirel, "yoğun siyasi gündem nedeniyle" kutlamaların ertelenip ertelenemeyeceğini sordu. Parlamento'dan çıkacak sonuca güvenmeyen iki lider, Demirel'in iç ve dış kamuoyundaki imajını güçlendirmek için 700. Yıl kutlamalarının ertelenmesi kararını aldılar. Karar, kutlamalardan sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü ile program üzerinde çalışan bürokratlara dikte ettirildi. Bunun üzerine, alelacele bir açıklama yapan Ünlü, gerekçe ve yeni bir tarih bildiremeyeceğini, ancak kutlamaların ertelendiğini duyurdu.

Seçim bahane

88 ülke devlet ve hükümet başkanının davetli olduğu ve daha önce 17 Ağustos depremi nedeniyle 17-18 Nisan 2000 tarihine ertelenen İstanbul buluşması, cumhurbaşkanlığı seçimi bahane edilerek bilinmez bir tarihe bırakıldı. Demirel ve Ecevit başbaşa aldıkları kararla, cumhurbaşkanlığı seçimini "olağanüstü bir duruma" dönüştürürken, içi ve dış kamuoyuna da "Demirel seçilemezse Türkiye'nin temsili tehlikede" mesajını vermeyi amaçladılar. Türkiye'nin tanıtımında önemli bir işlev görmesi beklenen etkinlikler gerçekleşseydi, İstanbul Nisan ayında pekçok önemli uluslararası buluşmaya ev sahipliği yapacaktı. Dışişleri Bakanlığı, törenlerin büyük bir zirve havasında gerçekleşmesi için hazırlıkları tamamlarken, ikili görüşme ve toplantılarda Osmanlı İmparatorluğu'nun coğrafyasında yer alan Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu'da bugün yaşanan sorunlar ele alınacaktı. İstanbul'da gerçekleşecek buluşma, Demirel'in önerdiği Kafkas Paktı ve Trans-Hazar boru hatlarındaki anlaşmazlıkların aşılması için de zemin oluşturacaktı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

Herşeyden sonra yeniden müzik
Yusuf İslam 1979'dan 1995'e kadar müzik çalışmalarına ara verdi. Ancak Batı'daki anti-İslamist atmosfere karşı insanlara İslam'ı anlatmak için elinde önemli bir fırsat olduğunu farketti: Müzik
'Tavizci değil realistim'
Fazilet Partisi'nin başkan adayı Abdullah Gül, siyasi başarının "lider" yerine bir grubun yönlendirdiği "liderlik"le mümkün olabileceğini söylüyor.
Deli baba vahşeti
Akli dengesi bozuk 23 yaşındaki Mehmet Emin Gürgin önce sürekli ağlayan 3 aylık oğlunu boğarak öldürdü, ardından eşini boğmaya kalkıştı.
İffetsiz kadınla evlenene ihraç
"İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimseyle evlenen veya birliktelikte ısrar edenlere" Silahlı Kuvvetler'den "çıkarma" cezası verilecek.
Almanya'da yasak yok
Hürriyet gazetesi, Stuttgart Mahkemesi'nin verdiği istisnai bir kararı Almanya'da haç yasağı varmış gibi vererek okuyucularını yanıltmaya çalıştı.
Akranlarına iş arıyor
Rektörleri Çankaya'da kabul eden Cumhurbaşkanı Demirel, öğretim üyelerinin 65 yaşından sonra da çalışmaları gerektiğini savundu.
THY'den yaz saati uygulaması KAYSERİ- Türk Hava Yolları, yaz saati uygulaması sebebiyle bazı uçak seferleri saatlerinde değişiklikler yaptı. Türk Hava Yolları Kayseri Satış Müdürü Taner Gürbüz, uçak seferlerinin yeniden düzenlendiğini ve yeni uçak seferleri saatlerinin 26 Mart 2000 tarihinden itibaren geçerli olduğunu söyledi. Buna göre; Kayseri-İstanbul arası hafta içi "sabah 09.55-akşam 21.00", İstanbul-Kayseri arası haftaiçi, "sabah 07.45-akşam 18.35" olarak belirlendi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...