YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Çeçenler'in zaferi

RUSYA'DA dün gerçekleşen devlet başkanlığı seçimlerinden kısa bir süre harekete geçen Çeçen savaşçılar, özellikle Çeçenistan ile komşu ülkeler arasındaki sınır bölgelerindeki stratejik kasabaları ele geçiriyorlar.
ÖNCEKİ gün Çeçen-İnguş sınırı yakınındaki Samaşki'ye giren Çeçenler, gece de Dağıstan sınırı üzerindeki Nojay Yurt'u ele geçirdiler. Mücahitler, Gudermes, Şatoy ve Vedeno'daki Rus birliklerine nefes aldırmıyor.

MOSKOVA- Yaklaşık 2 bin kişilik bir Çeçen grubu, Çeçenistan-Dağıstan sınırı yakınında bulunan Nojay-Yurt kasabasını ele geçirdi. Çeçenistan'daki Rus güçleri karargahı kaynaklarınca İnterfaks'a yapılan açıklamada, grubun kuşatma altına alınmasını amaçlayan bir operasyon başlatıldığı ve bölgeye büyük çaplı birlikler kaydırılmakta olduğu kaydedildi.
Çeçen güçlerinin, Nojay-Yurt'a son günlerde aşama aşama ve küçük birlikler halinde sızdıklarını, önceki gece de kasabayı ele geçirdiklerini ilan ettiklerini belirten bir yetkili, bu güçlere Hattab'ın liderlik ettiğini belirtti. Rusya Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin ise oyunu kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Nojay-Yurt'u ele geçirdikleri hakkında bir bilgi yok. Ancak son günlerde hareket halinde olduklarına dair bilgiler geliyordu" dedi.

Mücahitler sınıra yakın bölgelere saldırıyor

Çeçen savaşçılar önceki gün başkent Grozni'nin 30 km batısında bulunan Samaşki kasabasını ele geçirdi. Samaşki de, Grozni'nin batısındaki düzlük kesimde, Grozni ile Çeçenistan'a komşu İnguşistan'ın başkenti Nazran'ı bağlayan ana karayolu üzerinde, Nojar Yurt gibi sınıra yakın bir bölgede bulunuyor.

Çeçenlerin, uzun bir sessizlikten sonra, Rusya'da devlet başkanlığı seçimlerinin yapılmasına kısa bir süre kala, çeşitli noktalarda saldırıya geçmesi Moskova'nın kabuslarının gerçekleşmesi olarak değerlendirildi. Gudermes kentine saldıran Çeçen güçler ile ayrıca dağlık kesimlerdeki Şatoy, Vedeno bölgelerindeki Rus askerlerine nefes aldırmıyor.

Ruslar yenilgiyi kabullenemiyor

Çeçen güçlerin son günlerdeki önemli zaferlerini kabullenmeye yanaşmayan Rus ordusu ise kendi kaynaklarını yalanlıyor. Mücahitlerin, Nojay-Yurt kasabasını ele geçirdikleri yolundaki haber, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü tarafından, "kasten çıkarılmış yanlış haber" olarak nitelendi. İnterfaks'ın haberini kesin bir dille yalanlayan sözcü Tümgeneral Anatoli Şatalov, "Kasabada durum kontrol altında" dedi.

Çeçen savaşçılar, çatışmaların ülkenin genelinde sürdüğünü belirtirlerken, başkent Grozni'de Rus güçleri ile Çeçenler arasında önceki gece de şiddetli çatışmalar yaşandı. Rus halkının bir kısmı tarafından seçim yatırımı olarak nitelendirilen Çeçen operasyonu halen devam ederken, geceki çatışmalarda 4 Rus askerinin Çeçenler tarafından ölü olarak ele geçirildiği, 3'ünün de yaralandığı belirtildi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Rusya geleceğini oyladı
Rus halkı Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından devlet başkanlığı seçimi için dün ikinci kez sandık başına gitti. Rusya seçimlere, Çeçenistan'daki çatışmaların gölgesinde girdi.
Cenevre'de kritik zirve
Hafız Esad ile Clinton, yeniden başlayan Suriye-İsrail barış görüşmelerinin kaderini belirlemek üzere dün İsviçre'nin Cenevre kentinde biraraya geldi. Zirvenin gündemini Golan ve su sorunu oluşturdu.

ABD nükleer başlıklarını modernize ediyor
NEW YORK- ABD, 2015 yılına kadar 6 binden fazla nükleer başlığı modernize edecek. Washington Post gazetesinin haberine göre, Enerji Bakanlığı, silahlanmanın kontrol altına alınmasından yana olanların itirazlarına ve nükleer silahların azaltılmasına ilişkin Rus-Amerikan START2 antlaşmasında öngörülene rağmen, nükleer başlıkların modernize edilmesini kararlaştırdı. Modernizasyona karşı çıkanlar, Washington'ın Hindistan, Pakistan gibi ülkeleri nükleer programlarından vazgeçirmeye çalıştığı bir sırada "abes" buluyorlar.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...