YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Cenevre'de kritik zirve

Hafız Esad ile Clinton, yeniden başlayan Suriye-İsrail barış görüşmelerinin kaderini belirlemek üzere dün İsviçre'nin Cenevre kentinde biraraya geldi. Zirvenin gündemini Golan ve su sorunu oluşturdu.

CENEVRE- Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad ile ABD Başkanı Bill Clinton, yeniden başlayan Suriye-İsrail barış görüşmelerinin kaderini belirlemek üzere dün İsviçre'nin Cenevre kentinde biraraya geldi. Clinton, bu yıl Kasım ayında görev süresi sona ermeden Ortadoğu'da barışın mimarı olmaya çalışırken, umduğu kadar başarılı geçmeyen Güney Asya ziyareti sırasında sürpriz bir açıklama yaparak, Esad ile Cenevre'de buluşacaklarını belirtmişti. Hafız Esad da, Cenevre'ye gelirken yanında Dışişleri Bakanı Faruk el-Şara'yı da beraberinde getirdi. Yetkililer ve diplomatlar, Clinton-Esad zirvesini tarihi bir zirve olarak nitelendirirken, Ortadoğu barışının seyrinin bu zirveden sonra yeni bir sürece girdiğini ileri sürdüler. Zirvenin bölgenin istikrarı açısından çok büyük önem taşıdığını belirten Batılı bir diplomat, yine de herşeyin İsrail'in Golan Tepeleri ve Lübnan'dan çekilmesine bağlı olduğunu kaydetti.

Esad, Golan şartını yineledi

Esad'ın, zirvede, elli yılı aşkın bir süredir devam eden anlaşmazlığın sona bulması için anahtar kelimenin Golan olduğunu bir kez daha vurguladığı belirtildi. Esad'ın İsrail'in, Golan tepelerinden çekilmeyi kabul etmediği sürece zirvenin fayda sağlamayacağının altını çizdiği ileri sürülürken, "Barış sürecinin ilerleme kaydedilmesinin sadece Suriye'ye bağlı olmadığı, barış için, İsrail'in, Golan'dan bütünüyle çekilerek, 1967'deki sınırlarına dönmeyi kabulden başka alternatif olmadığı" mesajını ilettiği ileri sürüldü. Clinton ise 4 ile 8 hafta arasında Suriye ve İsrailli liderlerle üçlü bir zirve yaparak anlaşma imzalanmasını istiyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...