YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Tüpraş da bir bankazede

Tüpraş'ın, 1994'te Marmara Bank'ta trilyonları batırdıktan sonra,1998 ve 1999 yıllarında da el konulan İnterbank, Bankespres, Egebank, Esbank ve Yaşarbank ile çalıştığı belirtildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yüzde 15'lik hissesi halka arz yöntemiyle satışa çıkarılan Türkiye Petrol Rafineleri A.Ş.'nin, trilyonlarca lirasını el konulan bankalarda batırdığı belirlendi. Kurum yöneticilerinin, uyarılara rağmen aylık ortalama olarak 300 milyon doları bulan hesaplarını, mali durumu bozuk bankalarda tutmaya devam ettiği, devletin inatlaşma sonucu trilyonlarca liralık zarara uğradığı tespit edildi.

Hükümetin, çalışanların tepkilerine rağmen hisselerini halka arz yöntemiyle satışa çıkardığı Tüpraş'ın, trilyonlarının el konulan bankalarda battığı belirlendi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun kurum hesaplarıyla ilgili hazırladığı 'gizli' ibareli raporunda, devletin toplam vergi ve fon gelirlerinin yüzde 20'sini karşılayan Tüpraş'ın, gelirlerini Ziraat Bankası'nın dışında, özel bankalarda da değerlendirildiği, bu bankalardan bazılarının da el konulan bankalar arasında yer aldığı belirtildi.

Paralar batık bankalarda

Raporda, 54. hükümet döneminde başlatılan ve daha sonraki iktidarlar döneminde de sürdürülen "kamu ortak hesabı" uygulaması çerçevesinde, hesaplarının büyük kısmını kamu bankalarında tuttuğu ancak, hesaplarının çok yüksek olması nedeniyle, kamu bankalarının hesaplarının değerlendirilmesinde yetersiz kaldığı kaydedildi. YDK raporunda, şirketin kamu ve özel bankalarda 81 adet hesabı bulunduğu belirtilerek, şirketin çalıştığı özel bankalar arasında, 1998 yılında el konulan İnterbank ve Bankexpres ile 1999 yılında el konulan Egebank, Esbank ve Yaşarbank'ın da bulunduğu kaydedildi. Raporda, Tüpraş'ın, sözkonusu bankaların el konulduğu tarihlerde, ilgili hesaplarında ne kadar mevduat bulunduğu belirtilmezken, 1998 ve 1999 yıllarında mevduatlarda devlet garantisi olması nedeniyle, kurumun bir zararının olmayacağı bildirildi.

60 milyon dolar battı

Raporda, Tüpraş yönetiminin 1994 yılında el konulan Marmara Bankası'nda tooplam 60 milyon dolarlık parasının battığı da belirtildi. Raporda, Marmarabank'ta batan kurumun paraları ile ilgili soruşturma açılmadığı ve konunun kapandığı hatırlatıldı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...