YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Dövizde hesap tutmadı

Hükümetin, üç yıllık istikrar programı çerçevesinde döviz kur artışına sınır koymasına rağmen, döviz cazibesini yitirmedi. Bankalardaki döviz hesaplarında, TL hesaplarından daha fazla artış oluyor.

Hükümetin, enflasyonu ve faizleri düşürürebilmek için, üç yıllık istikrar programı çerçevesinde döviz kur artışına sınır koymasına rağmen, döviz cazibesini yitirmedi. Merkez Bankası'nın verilerine göre, dövizden bir kaçış yaşanmadığı gibi, bankalardaki döviz tevdiat hesapları da TL hesaplarından daha fazla artıyor.

Hükümet üyelerinin tüm çabalarına rağmen, üç yıllık istikrar programına toplumdan tam olarak destek sağlanamadı. Yılın ilk iki ayında gerçekleşen enflasyon ile yıllık enflasyon hedefinde revizyon gündeme gelirken, döviz hedefinde de sapmalar yaşanıyor. Hükümet, program çerçevesinde, 2000 yılında döviz kurlarının enflasyon hedefi oranında artacağını açıklayarak, dövizden kaçışı sağlamayı amaçlamıştı. Oysa Merkez Bankası'nın, 23 Mart'ta açıklanan verilerine göre, 10 Mart itibariyle bankalardaki döviz hesapları TL hesaplarından daha fazla artıyor. Verilere göre, 10 Mart tarihi itibariyle bankalardaki toplam mevduat tutarı 45 katrilyon 434.5 trilyon liraya ulaştı. Bankalararası mevduat dışarıda tutulduğunda, bankalardaki toplam mevduat tutarının 41 katrilyon 800.4 trilyon lira olduğu belirlendi.

Döviz hesabı 1 haftada 234.6 trilyon arttı

Bankalardaki TL mevduatlarının, 3-10 Mart tarihleri arasında 195.2 trilyon lira arttığı tespit edilirken, 10 Mart tarihi itabariyle bankalardaki toplam mevduatın 20 katrilyon 770.3 trilyon liraya ulaştığı saptandı. Aynı tarihler arasında, bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının ise, 234.6 trilyon lira arttığı belirlendi. 10 Mart tarihi itibariyle, bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının da toplam, 20 katrilyon 835 trilyon lira olduğu görüldü. Böylece, Mart ayı itibariyle istikrar programı çerçevesinde dövize narh konulmasına rağmen, bankalardaki döviz hesaplarında kaçışın yaşanmadığı, hatta bankalardaki döviz hesaplarının TL hesaplarından daha fazla arttığı görüldü.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...