YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


İffetsiz kadınla evlenene ihraç

"İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimseyle evlenen veya birliktelikte ısrar edenlere" Silahlı Kuvvetler'den "çıkarma" cezası verilecek.

ANKARA- "Askeri Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun", Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. 2 ay sonra yürürlüğe girecek olan yeni yasa, askerlik yapmamak için çürük raporu almak amacıyla sahtecilik yapan ve benzeri hile yapanların, yardım edenlerin cezalarının ertelenmemesi ve paraya çevrilmemesini öngörüyor. "İffetsizliği anlaşılmış" bir kimseyle bilerek evlenen, evlilik bağını devam ettiren, birlikte yaşamakta ısrar edenlere TSK'dan çıkarma, erbaşlar hakkında da rütbenin geri alınması cezası verilecek.

Şartnameye aykırı kabul

Yasa, sözleşmeye bağlanmış yiyecek, giyecek, teçhizat veya diğer mal ve hizmetler ile her türlü üretim ve inşaatı şartname ve örneklere uymadıkları halde kabul eden ve ettirenlerin 3 yıldan az olmamak üzere hapsini öngörüyor. Katıksız hapis cezasının bütünüyle kaldırılmasını öngören değişikliğe göre, asker kişilerin yabancı ülkelerde işledikleri askeri suçlar, Türkiye'de işlenmiş sayılacak. Bu kişiler, haklarında hüküm olsa bile, Türkiye'de yargılanacak ve o ülkede verilen ve infaz edilen ceza Türkiye'de aldıkları cezadan indirilecek. Yapılan değişikliğe göre MSB ve TSK kadrosu ya da kuruluşlarında çalışan sivil personel de disiplin kuralları açısından da asker amirlerine karşı sorumlu olacak.

DİSİPLİN AMİRLERİ

Getirilen yeni düzenlemeyle "disiplin amiri rütbelerine" ilişkin cetvele Milli Savunma Bakanı da eklendi. Buna göre, "korgeneral, koramiral, orgeneral, oramiral, mareşal, büyük amiral" ile birlikte aynı sınıfta sayılan Milli Savunma Bakanı, tuğgeneral ve tuğamiraller ile daha üst rütbelilere ancak uyarı cezası verebilecek.

TSK'DA YENİ CEZALAR

Çıkarma

Ağır hapis; zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas; ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırrını açığa vurma suçundan mahkum asker kişiler, TSK'dan çıkarılacaklar.

İtaatsizlik

Hizmete ilişkin emri yerine getirmeyenler 1 aydan 1 yıla kadar, emri yerine getirmeyi söz veya fiili ile açıkça reddeden veya emir tekrarı yapıldığı halde emri yerine getirmeyenler ise 3 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Zarar vermek

Emre itaatsizlik sonucunda bir insanın hayatını tehlikeye koyan, memleketin veya askeri birliğin güvenliğini ihlal edip zarar veren asker kişiler 1 yıldan 10 yıla kadar hapis, seferberlikte 2 yıldan 15 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılacak.

Siyaset

Siyasi partilere üye olmak için başvuran, siyasi toplantı ve gösterilere resmi veya sivil kıyafetle katılan, siyasi demeç veren, yazı yazan ya da siyasi beyanname imzalayan kişiler hakkında, 1 aydan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...