YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Hükümetten 'paket' taktiği

Hükümet ortakları, Anayasa'nın 69, 86 ve 101. maddeleriyle ilgili 29 Mart'taki ilk oylamada, herhangi bir maddenin referandum riski ile karşılaşması halinde o maddeyi geri çekecek

ANKARA- Anayasa'nın 69, 86 ve 101.maddeleriyle ilgili değişikliklerin ele alınacağı 29 Mart Çarşamba günkü oylama için hükümet ortakları özel strateji geliştirmeye başladı. İlk tur oylamada hem kendi içlerindeki eğilimi hem de muhalefetin tutumunu görmek isteyen hükümet ortakları, ilk tur oylamada bir maddenin referandum riski ile karşılaşması durumunda bu maddeyi geri çekmeyi düşünüyor. Ancak, referandum riski taşıyan maddelerin geri çekilmesi konusunda hükümet ortaklarını kötü bir sürpriz bekliyor. Bir maddenin geri çekilmesi konusunda Anayasa Komisyonu'nun salt çoğunluğunun imzası gerekiyor. Bu nedenle gözler, Komisyon'da her üç maddeye de ret oyu kullanan ANAP'lı Başkan Ertuğrul Yalçınbayır'da olacak.

Demirel'in kaderi FP'nin elinde

Çarşamba günkü oylamada ilk olarak Anayasa'nın 69. maddesi ele alınacak. Ancak, FP'nin bile destek vermeyeceğini açıkladığı 69. maddenin Genel Kurul'dan 367 oy alma ihtimali çok zayıf. Meclis Genel Kurulu'dan 367 oy alabilecek tek maddenin milletvekili özlük haklarını düzenleyen Anayasa'nın 86. maddesi olacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenleyen Anayasa'nın 101. maddesinin FP'nin desteği olmadan Genel Kurul'dan çıkması neredeyse imkansız. 5+5 değişikliğinin gerçekleşebilmesi için hükümet ortaklarının fire vermeden DYP'den 50'ye yakın destek alması gerekiyor.

DSP'de fire sayısı artıyor

Demirel'in yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesini en fazla arzu eden hükümetin büyük ortağı DSP'deki fire sayısı 6 ile 10 kişi arasında kalıyor. Ankara Milletvekili Uluç Gürkan, İzmir Milletvekili Mehmet Özcan'ın açıkça karşı çıktığı Demirel'e Sakarya Milletvekili Ramis Savaş, Bursa Milletvekili Ali Arabacı, İstanbul Milletvekili Tahir Köse, Kütahya Milletvekili Emin Karaa'nın da destek vermeyeceği belirtiliyor. MHP'deki fire sayısının da en az DSP kadar olacağı belirtiliyor. Bu nedenle DSP ve MHP'den Demirel'e en fazla 250 oyluk bir destek gelmesi bekleniyor. ANAP ve DYP'nin ise 'yarı yarıya' fire vermesi bekleniyor.

Ortaklar referandum istemiyor

Hükümet ortağı parti kurmayları, bu hesabı dikkate alarak Anayasa'nın 101. maddesinin referanduma gitmemesi için strateji geliştiriyorlar. İlk tur oylamada 101. maddenin 330 ila 367 arasında oy alması durumunda hükümet ortakları son turda bu maddeyi Anayasa değişikliği paketinden çıkarmanın hazırlıklarını yapıyorlar. Cumhurbaşkanı Demirel'in ise referanduma sıcak baktığı belirtiliyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...