YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Ecevit'e 5+5'i sordu

HİNDİSTAN Cumhurbaşkanı Narayanan Ecevit'e Anayasa değişikliğinin neden geçmediğini sordu. Ecevit ise, "Geçmedi ama ben kötümser değilim" dedi.
YENİ DELHİ'NİN Kıbrıs politikasının değişmesini isteyen Ecevit, Pakistan'ın Keşmir sorununun çözümü için diyalog başlatılması mesajını Narayanan'a iletti.

YENİ DELHİ- Başbakan Bülent Ecevit'in Hindistan Cumhurbaşkanı Narayanan ile yaptığı görüşmede Türk-Yunan ilişkileri, Kıbrıs konusu, Avrasyalaşma süreci, Türkiye-AB ilişkileri ile Hindistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler görüşüldü. Görüşmede Ecevit ile Narayanan arasında şu diyalog yaşandı:

Ecevit: Avrasyalaşma sürecinde Türkiye ile Hindistan'ın çok önemli bir yeri var. İki ülke arasında birçok anlaşma yapılabilir. Hindistan ile Türkiye arasındaki işbirliği ile Doğu ile Batının birleşebileceği gösterilebilir. İki ülke arasındaki işbirliği anlaşmaları geliştikçe, ilişkiler daha ileri düzeye varacaktır.

Narayanan: Kazakistan'da bizim işadamlarımız petrol arama işi aldılar. Bunu birlikte yapabiliriz. Bakü-Ceyhan Petrol Boru hattı ne durumda?

Ecevit: Sonuçlanma aşamasına geldi. Bu projenin bitmesiyle Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkiler daha iyi bir düzeye gelecektir.

Narayanan: Türkiye'de sizin Başbakan olmanız bizim için de büyük bir şanstır.

Pakistan'ın diyalog mesajını iletti

Ecevit: Pakistan yönetimi sizden Keşmir sorununun çözümü için diyalog başlatılmasını ve konunun barış yoluyla çözümlenmesini istiyor. Bunu size değişik kanallarla da iletmişlerdir.

Narayanan: Bizim için önemli olan Keşmir'deki terörist hareketlerin durmasıdır. Bunun somut hale getirilmesi lazım. Şimdi kuvvet kullanılmaması konusunda somut adımlar bekliyoruz.

Ecevit: Pakistanlılar sizin silahlanmanızdan dolayı endişe duyuyorlar.

Narayanan: Bu yılki bütçede silahlanmaya ayrılan para konusunda çok az bir artış var. Pakistanlıların dediği gibi değil.

Ecevit: Yunanistan ile ilişkiler konusunda bilgi vereyim. Şimdi yeni bir iklim doğuyor gibi. Ancak ana konulara henüz girilmedi. Biz hiçbir zaman Türk-Yunan ilişkilerini iç politika malzemesi yapmadık. Yunanistan'daki seçimlerden sonra iki ülke arasında somut adımlar atılacaktır. Kıbrıs'ta bir çözüm bulunacaksa yadsınamayacak gerçeklerin görülmesi gerekir. Bu gerçek, Ada'da iki devletin varlığıdır. Bunu bir diplomatik tanıma anlamında değil, gerçeklerin kabul edilmesi anlamında söylüyorum.

Narayanan: Sözlerinizden yavaş yavaş birçok ülkenin KKTC'yi dolaylı bir şekilde tanımaya çalıştığını çıkarıyorum.

Ecevit'e Anayasa değişikliğini sordu

Ecevit: Kıbrıs'taki üniversitelerde Avrupa'dan gelen birçok öğretim üyesi görev yapıyor. Kıbrıs'taki okullardan alınan diplomalar birçok ülkede tanınıyor. Hindistan ile KKTC arasında eğitim alanında temas yapılması faydalı olur. Sizin uzlaşı kültürünüzden bizler de birşeyler öğreniyoruz. Sizin hükümetiniz 22 partili bir koalisyondan oluşuyor. Biz de üç parti ile ahenk ve uyum içinde yürüyoruz.

Narayanan: Ama galiba son Anayasa değişikliği parlamentodan geçmemiş.

Ecevit: Geçmedi ama ben kötümser değilim. Türkler'in kalbinde Türkiye'de büyükelçilik görevinde bulunmanız dolayısıyla büyük bir yeriniz var.

Narayanan: Sizin AB ile ilişkilerinizi takip ediyoruz. En yakın zamanda AB ile ilişkilerinizi geliştirerek, üye olursunuz.

Ecevit: Evet ilişkileri geliştirmeye çalışıyoruz.




Kağıda basmak için tıklayın.

Demirel'e sadakat testi
"Ecevit ya milletvekillerini hizaya getirecek ya da Fazilet'le anlaşacak" diyen The Guardian gazetesi, "Kavgayı sürdürmek için iç ve dış gezilerini iptal eden" Demirel'in de 'ailenin' kendisine ne kadar sadık olduğunu yakında göreceğini belirtti.
Ruslar'ın OMON utancı
Vedeno'daki çatışmalarda Ruslar'ın özel OMON birliklerine bağlı 160 kişiyi öldürdüklerini açıklandı. Çeçenler'in yeniden yapılandığı ve Ruslar'a değişik bölgelerden ani saldırılara başladıkları bildirildi.

Afgan muhalefet liderleri birleşti
İSLAMABAD- Afganistan'da, Taliban ile olduğu kadar birbirleriyle de savaşan muhalefet liderleri, birleşik cephe oluşturma kararı aldılar. General Raşid Dostum, General Abdülmelik ve Ahmed Şah Mesud'un birleşme kararı aldıkları açıklandı. Kabil'deki komünist hükümetin Nisan 1992'de yıkılmasında önemli rol oynayan Dostum ile bir zamanlar yardımcısı olan Abdülmelik'in Ağustos 1998'den beri ilk kez İran'da biraraya geldikleri belirtildi. Abdullah, liderlerin, Taliban'a karşı topraklarını savunmak için birbirlerine söz verdiklerini kaydetti. İki Özbek kökenli generalin, İran ve Rusya'nın arabuluculuğuyla biraraya geldiği ifade ediliyorlar.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...