YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


5+5'te sessiz pazarlık

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, partiler arasında mekik dokuyor. DYP lideri Çiller'le biraraya gelen Özkan, önceki sabah erken saatlerde de FP'li iki kurmayla görüştü. FP'liler 69. maddeyle ilgili önergelerinin dikkate alınmasını istediler.

ANKARA- Anayasa'nın 69, 86 ve 10. maddeleriyle ilgili oylamada 'şok'a uğrayan hükümet ortakları bozgundan birbirlerini sorumlu tutarken, bir yandan da muhalefet partileri ile el altından pazarlık yürütmeye başladılar. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, Başbakan Ecevit'in Hindistan seyahatini de firsat bilerek, siyasi partiler arasında mekik dokuyor. DYP lideri Tansu Çiller ile görüşen Özkan'ın önceki sabah erken saatlerde de FP'li iki kurmayla biraraya geldiği öğrenildi. FP'li kurmayların, DSP'li Özkan'dan 69. madde konusunda verdikleri önergenin kabul edilmesini istedikleri belirtildi. Gizli görüşme, DSP'li kurmaylar tarafından doğrulanırken, FP'liler konuyla ilgili sorulara cevap vermemeyi tercih ettiler.

DSP, ANAP'a tepkili

Bu arada, DSP ile ANAP arasındaki gerginlik giderek de belirginleşiyor. DSP'liler, ANAP'ın hükümetten dışlanması senaryolarına ihtimal vermekle birlikte DYP'nin tavrını da samimi bulmuyorlar. DYP'nin hükümet ortaklarını birbirine düşürerek hükümete girmeye çalıştığını belirten DSP'liler, MHP-DSP azınlık hükümetine daha fazla ihtimal vermeye başladılar.

Hükümete 'DTP' formülü

Öte yandan, ANAP içindeki Demirel yanlıların da DSP'ye önemli bir teklifte bulunduğu ortaya çıktı. Buna göre, Rıfat Serdaroğlu'nun başını çektiği ANAP içindeki Demirel yanlıları, DSP'lilere, 20. dönemde olduğu gibi DTP benzeri bir oluşuma giderek, DSP ile MHP'nin ikili bir hükümet kurabilmesi için gereken 12 sandalyelik grup oluşturmayı teklif etti. İsmail Amasyalı'nın bu konuda girişimlerde bulunduğu belirtilirken, DSP'liler ise Başbakan Ecevit'in böyle bir teklife yanaşmayacağını belirtiyorlar.

Hükümet senaryoralarının yanısıra Meclis'te yeni bir transfer furyasının başlamasından endişe ediliyor. MHP'liler, 20'den fazla eski MHP'linin ANAP ve DYP'den ayrılacaklarını, ancak bunu istemediklerini, DSP'liler de 3 milletvekiline kapıyı kapattıklarını iddia ediyorlar.

Ercan YAVUZ


Kağıda basmak için tıklayın.

ARINÇ: BU İŞ BİTTİ, PAKET ÇEKİLSİN
FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, "Meclis, Demirel'i istemediğini ortaya koymuştur. Hükümet teklifini geri çekmeli ve demokratik bir Anayasa paketi getirmelidir" dedi.
Önce zirve, sonra 2. tur
Anayasa değişikliği paketinde yaşadıkları 'şok'un ardından hükümet ortağı partilerin liderleri, Başbakan Bülent Ecevit'in Hindistan'dan dönüşünden sonra yeni bir 'zirve'ye hazırlanıyor
Çiller, topu hükümete attı ANKARA- DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Anayasa değişikliği paketinin hükümet ortaklarının samimi olmaması nedeniyle yapılamadığını, özellikle ANAP'ın cumhurbaşkanlığını 'kapmak' için oynadığı 'stratejik bir oyun' nedeniyle değişikliğin tıkandığını söyledi. Çarşamba günü yapılacak oylamada desteklerinin süreceğini bildiren Çiller, hükümet ortaklarına "İlk önce kendi evinizi düzeltin" çağrısında bulundu. Ecevit'in 'iki adım sonrasını iyi hesap edin' sözlerini değerlendiren Çiller, "Bizim meselemiz değil. Bir şey varsa hükümetin kendi içinde halletmesi lazım. Sorun üçlü imzadan çıkıyor" dedi. FP'ye yapılan eleştirileri doğru bulmadığını ifade eden Çiller, "Fazilet Partisi dışlansın diye bir yorumun olması doğru değil. 253'ün üzerine FP'nin oyunu da koysanız bu 367'yi bulamaz. Meseleyi FP'nin üzerine yıkmak, 'suçlu FP'dir' deyip işin içinden çıkma imkanı yoktur" dedi.
Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile yaptığı görüşmeyi de 'rutin' olarak nitelendiren Çiller, kendilerine herhangi bir teklifte bulunulmadığını iddia etti. Çiller, "Çarşamba günü herkes kendi içini toparlayarak, bu anayasa değişikliğinde daha farklı bir sonuca varmak mümkün olabilir mi?" sorusunu görüştüklerini söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...