YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Devlerin gözdesi
İŞPORTADA

Değeri 7 ila 17 milyar dolar arasında olan GSM şebekelerinin hükümet tarafından 650 milyon dolara ihaleye çıkarılması piyasalarda şaşkınlıkla karşılandı.

İSTANBUL- Teklif verme süresi 3 Nisan'da sona erecek olan ve her iki lisans için muhammen bedel 650'şer milyon dolar olarak belirlenen GSM ihalesinden hükümetin beklediği gelir IMF'ye yazılan niyet mektubunda da belirtildiği gibi 1.5 milyar dolarken, gerek piyasalardaki gelişmeler gerekse dev şirketlerin ihaleye göstermiş olduğu ilgi "ihalenin ucuza gittiği" şeklindeki değerlendirmeleri güçlendirdi. Bu arada, ihaleye teklif verecek olan şirketler arasındaki mücadele, son olarak Koç Holding ve Medya Holding'in ihale öncesi güç birliği yapması ile su yüzüne çıktı. Daha önce Sabancı, Doğuş ve Doğan Grubu ile İspanyol Telefonica'nın birlikte gireceklerini açıkladıkları ihale öncesi, Koç Grubu ile Medya Holding'in güç birliği yapması yarışı çok daha ilginç bir hale getirdi. Son gelişmelerle birlikte yarış büyük gruplar ile medya holdinglerinin mücadelesi havasına büründü.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de cep telefonu pazarının giderek büyümesi dev şirketlerin GSM ihalelerine ilgi göstermesine neden oldu. Şu anda yerli GSM abonelerinin sayısı 9 milyona ulaşırken, 2000 yılı sonunda bu rakamın yaklaşık 15 milyonu, 2003 yılında ise 28 milyonu bulması bekliyor. Cep telefonu pazarının bu hızla büyümesi yakında sabit telefon abonelerinin sayısını geçeceği tahminleri yaptırıyor. Bugün Türk Telekom'un 18 milyon abonesi varken, cep telefonu abone sayısının 15 milyona ulaşacak olması söz konusu tahminleri güçlendiriyor.

Piyasa değeri 7-17 milyar dolar arasında

GSM ihalesi için son teklif verme süresi yaklaşırken, gerek yurtiçinde gerekse yurt dışındaki büyük şirketlerin ihaleye gösterdikleri ilgi, hükümetin ihaleden beklediği 1.5 milyar dolarlık gelirin düşük olduğunu kanıtlıyor. Piyasalarda 7 ile 17 milyar dolar arasında değeri olduğu üzerinde durulan yeni GSM ihaleleri için Türkiye'nin dev şirketleri ihaleye tek başlarına değil, başka dev şirketlerle ortak olarak giriyor.Dev şirketlerin mücadelesi olarak geçecek ihaleye, Sabancı, Doğuş ve Doğan Grubu ile İspanyol Telefonica, İş Bankası ile İtalyan Telecom güçlerini birleştirerek girerken, ihaleye girecek olan Koç Grubu ile ABD'li SBC ortaklığının Medya Holding'i de yanlarına alması dikkat çekti.

Beklenen gelir düşük

Bütün bu gelişmeleri dikkate alan uzmanlar, hükümetin, bu kadar büyük bir ilgi gösterilen ihale için belirlediği gelir hedefini büyütmesi gerektiğini söylüyorlar. Hükümetin belirlediği 1.5 milyor dolarlık gelir hedefiyle piyasalarda konuşulan 7 ile 17 milyar dolar arasındaki farkın çok büyük olduğuna dikkat çeken uzmanlar, 1993 yılından itibaren GSM piyasasında yaşanan gelişmenin hükümetin gelir hedefinin küçük olduğunu kanıtladığını ifade ettiler.

GSM dünyada da bir numara

İngiliz cep telefonu şirketi Vodafane buna en iyi örnek. Vodafane şimdiden aralarında Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya gibi ülkelerin olduğu 13 büyük pazarda söz sahibi konumunda. Vodafane şirketi 1999 yılı başında ABD'li cep telefonu şirketi Airtouch'ı 65 milyar dolara satın aldı.

Konsorsiyumlar

Koç-SBC-Medya Holding:


Koç Holding, GSM ihalesine ABD'li SBC ile girme kararı almıştı. Son olarak daha önce kiminle birlikte ihaleye gireceği belli olmayan Medya Holding'de Koç-SBC ortaklığına katıldı.

Sabancı-Doğan-Doğuş-İspanyol Telefonica


Sabancı, Doğan ve Doğuş Grupları yanlarına, İspanyol telekomünikasyon şirketi Telefonica'yı da alarak ihaleye girmek için ön anlaşma imzaladılar.

İş Bankası İtalyan Telefonica:


POAŞ ihalesini Doğan Grubu ile birlikte girerek kazanan İş Bankası GSM ihalesinde de oldukça iddialı. İş Bankası'nın ihaleye İtalyan Telefonica ile girme ihtimali kuvvetli görünüyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

İstikrar buysa bozulsun!
Türkiye Ekonomisi eksi 6.4 küçülerek dibe vururken, hükümet ortakları hala Demirel'in ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilmesini istikrar bahanesine bağlıyorlar
Patron Temizel
Yeni Bankalar Kanunu uyarınca oluşturulan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'na Zekeriya Temizel getirildi.
Cepte sabit ücret kaldırıldı
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, cep telefonlarından alınan sabit ücretlerle ilgili şikayetlerin kabul edilmesi için Tüketici Hakem Heyetleri'ne talimat verdi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türk Telekom AŞ abonelerinden alınan sabit ücretlerin Danıştay tarafından iptalinden sonra, cep telefonu abonelerinden de aynı ad altında alınmaya devam edilen ücretlerin "alınmaması gerektiği sonucuna varıldığı" belirtildi. Açıklamada, bu hakları kullanmak isteyen tüketicilerin birer dilekçe ile bulundukları il veya ilçelerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne başvuruda bulunmaları gerektiği belirtildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...