YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 


Türkiye'ye su tazminatı

Suriye-İsrail barışı süreci Ortadoğu denkleminde yeni bir aktörü devreye sokuyor: Su. The Washington Yakındoğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Schenker, Türkiye'nin, İsrail-Suriye barışı çerçevesinde yapılacak "su düzenlemesinin içine bir şekilde çekilmek istendiğini ancak bunun ayrıntılarının henüz açıklık kazanmadığını" belirtti.

WASHINGTON- ABD'nin önemli Ortadoğu uzmanlarından David Schenker, İsrail-Suriye barışı çerçevesinde "Türkiye'den bir su düzenlemesine dahil olmasının istenmesi halinde Ankara'ya tazminat ödenmesi gerektiğini" söyledi. The Washington Institute for Near Eastern Affairs adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Schenker, İsrail-Suriye barışı çerçevesinde yapılacak "su düzenlemesinin içine Türkiye'nin bir şekilde çekilmek istendiğini ancak bunun ayrıntılarının henüz açıklık kazanmadığını" belirtti. Schenker, "Türkler için su, Araplar'a petrol ne ifade ediyorsa hemen hemen o anlama geliyor. Yani Türkiye suyunu satmak istiyor. Ayrıca Türkiye ile Suriye arasında parlak olmayan ilişkilere bakınca Türkiye'nin karşılıksız olarak Suriye'ye su vermesi için bir neden olmadığını görüyoruz" dedi. Schenker, İsrail ile Suriye arasında barış sağlanması halinde "ilgili ülkelere geniş bir tazminat ve yardım programının başlayacağını" belirterek, "su düzenlemesine Türkiye'nin dahil edilmesi halinde Ankara'ya tazminat ödenmesinin kaçınılmaz olacağını" vurguladı. Schenker, "tazminat işi nasıl düzenlenir, kim öder, şu anda belli değil. Ancak Türkiye'ye bu tazminatın iletilmesinin bir yolu bulunabilir" dedi.

ABD Suriye'yi terör listesinden çıkaracak

ABD Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan son terör raporunda, Abdullah Öcalan'ın sınır dışı edilmesinden sonra da Suriye'nin PKK'ya desteğinin bir ölçüde devam ettiğinin belirtildiğini hatırlatan Schenker, Suriye'nin ise barış görüşmelerinin olumlu sonuca ulaşmasının ödülü olarak bu listeden çıkmak ve Amerikan yardımı almak istediğini belirtti. Schenker, "Amerikan kanunlarına göre ABD, teröre destek veren ülkelere herhangi bir mali yardımda bulunamaz. Dolayısıyla Clinton yönetiminin yakın bir gelecekte Suriye'nin teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmasının hazırlıklarına girişeceğini düşünüyorum" diye konuştu. Schenker, "İsrail-Suriye barış sürecinin akıbeti ne olursa olsun, İsrail'in Türkiye ile stratejik nitelikteki ilişkilerini sürdürmek isteyeceğini" vurguladı. Schenker, "iki ülke arasında önemli boyutta bir askeri işbirliği var. Sanırım İsrail de Türkiye'nin ne kadar önemli bir stratejik ortak olduğunun farkında. İsrail, Suriye ile ilişkilerini ne yönde geliştirirse geliştirsin Türkiye kadar değerli bir müttefiki ile ilişkilerinin sıkıntıya girmesini istemeyecektir" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.


Gece baskınları
Grozni'yi birkaç gün içinde ele geçireceklerini iddia eden Ruslar günlerdir bir adım bile ilerleyemiyor. Mücahitler, gece baskınları yaparak Ruslar'a ağır kayıplar verdiriyor.

Ortodoks Noeli

Clinton'ın maaşı 500 milyar TL
WASHINGTON- ABD'de yayınlanan Washingtonian dergisi, ABD Başkanı Bill Clinton'ın görevinin sona ereceği Ocak 2001 tarihinden sonra, 10 milyon dolardan fazla yıllık ücret karşılığında ülkenin en büyük yatırım şirketlerinden birinde çalışmaya başlayacağını ileri sürdü. Dergi, Clinton'a merkezi New York'ta bulunan Lazard Freres yatırım şirketi tarafından iş önerisinde bulunulduğunu ve Clinton'ın da bu öneriye sıcak baktığını iddia etti. Clinton'ın öneriyi kabul etmesi halinde şirketin en üst yöneticilerinden biri olacağını belirten dergiye göre, Clinton'ın aylık maaşı yaklaşık 500 milyar TL'ye geliyor.

Saddam: Ambargo aşınıyor
BAĞDAT- Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Irak'a uygulanan "yıkıcı" ambargonun aşınmaya başladığını söyledi. Saddam, Irak ordusunun kuruluşunun 79. yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Ambargonun Güvenlik Konseyi kararıyla kaldırılmayacağını söyledik, ambargo kendi kendini çürütecek" dedi. Ülke politikalarını değiştirmeyeceklerini vurgulayan Irak lideri, "kötü güçler" dediği Batı ülkelerine karşı gelmeye devam edeceklerini söyledi. Saddam, ambargonun aşınması devresinin artık tahmin ya da umut olmaktan çıkıp, başladığını kaydederken, aşınmanın nasıl olduğundan söz etmedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...