YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

'Elektrik'te büyük vurgun

Elektrik dağıtım ve üretim sistemini devralmak isteyen firmalar, kayıp-kaçak oranını kasıtlı olarak yüksek gösteriyor. Kaçak oranını yüzde 25 gösteren firmalar, bu yolla bir yılda devletin kasasına girmesi gereken 300 milyon doları kendi ceplerine atmaya hazırlanıyor.
Teknik bir çalışma yaparak gerçek kayıp-kaçak oranını belirlemeye gerek görmeyen Enerji Bakanlığı ise, şirketlerin teklif mektuplarında belirttikleri yüzde 25'lik oranı kayıtsız şartsız kabul ederek, devletin büyük zarara uğratılmasına göz yumuyor.

ANKARA- Elektrik enerjisinin üretim ve dağıtımına talip olan firmalara bakanlık eliyle sağlanan avantajlar, enerji sektörünün geleceği ve devletin çıkarları açısından ciddi tehditler içeriyor. Dünya standartlarına göre ortalama yüzde 7 kabul edilen kayıp-kaçak oranını imtiyaz sözleşmelerinde kasıtlı olarak yüzde 25 gibi yüksek bir rakamdan gösteren avantacı firmalar, bu yolla bir yılda devletin kasasına girmesi gereken 300 milyon doları kendi ceplerine atmaya hazırlanıyor.

Elektrik dağıtım faaliyetinin şirketlere devrinde Aktaş, Kayseri Ceaş ve Kepez ile ilgili sorunlar bilinirken, uygulamayı genişletmek ve uluslararası tahkim kapsamına alarak geleceğe dönük garantilemek isteyen hükümet, devletin enerjide büyük zararlara uğratılmasına imza atıyor. Elektrik üretim ve dağıtım sisteminin işletme hakkını devralmak isteyen firmalar, her maddesi büyük avantajlar içeren şartnameden yararlanarak, kendi belirledikleri kayıp kaçak oranı üzerinden 30 yıl boyunca hiç bir masrafa girmeden milyonlarca dolar kâr elde edecekler.

Şirketler ne diyorsa o!

Teknik bir çalışma yaparak gerçek kayıp kaçak oranını belirlemeye gerek görmeyen Enerji Bakanlığı, şirketlerin teklif mektuplarında belirttikleri yüzde 25'lik kaçak oranını kayıtsız şartsız kabul ediyor. Verilen oranı 30 yıl boyunca taahhüt olarak kabul eden Bakanlık, böylece bir yılda devletin kasasına girmesi gereken 300 milyon doların şirketlerin cebine girmesine göz yumuyor. Elektrik dağıtım sistemindeki teknik kayıplardan meydana gelen kaçağın dünya standartlarına göre yüzde 7 olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Türkiye'de cadde, sokak, umuma açık park, bahçe ve ibadethanelerin aydınlatılması gibi bedelsiz kullanımın bu orana ancak yüzde 3'lük bir katkı yapacağını kaydediyorlar. Bu hesaba göre Türkiye'deki kayıp-kaçak oranının yüzde 10'u geçmediğine dikkat çeken uzmanlar, kayıp ve kaçaklardaki en büyük payın kaçak kullanımlar ile okunmayan endekslerden oluştuğunu belirtiyorlar.

Sözleşmeli soygun nasıl gerçekleşecek?

Enerji Bakanlığı'na verilen tekliflere göre görev bölgesini devralan şirket, kayıp-kaçak oranını yüzde 25 olarak baz almışsa, bu oranı birinci yıl sonunda yüzde 20'ye, ikinci yıl sonunda yüzde 17'ye, üçüncü yıl sonunda yüzde 14'e, onuncu yılın sonunda da yüzde 10'a indirmeyi taahhüt ediyor. Eğer şirket birinci yılın sonunda taahhüt ettiği yüzde 20'lik oranın altına inerse, örneğin yüzde 14'e çekerse, aradaki farkı kendi kasasına atacak. Bu hesaplama, bölgeler için kümülatif olarak değerlendirildiğinde, kayıp kaçaktan dolayı bir yılda devletin kasasına girmesi gereken 300 milyon doların, şirketlere geçeceği ortaya çıkıyor.

Fatma Sibel YÜKSEK


Kağıda basmak için tıklayın.

Çalışanın da öğretmeniydi
Şair, yazar ve sendikacı Akif İnan Hakk'ın rahmetine kavuştu. İnan'ın ölümüyle iş dünyası yasa boğuldu. İnan'ın cenazesi bugün Şanlıurfa'da toprağa verilecek.
Ziraat değil zayiat bank

Zekat ve fitreyi unutmayın
Müslümanlar'ın zekat ve fitrelerini bir an evvel ihtiyaç sahiplerine ulaştırması gerekiyor. Özellikle fitrelerin bayramdan önce verilmesi tavsiye ediliyor.
Türkiye'nin kara tablosu
Ülkemizde alkol ve uyuşturucu madde kullanımının önüne geçilmeye çalışılırken, yaşanan deprem felaketleri alkol ve madde bağımlılığını artırdı

İşportada bayram
Ramazan Bayramı nedeniyle işporta pazarı hareketlendi. İşportacıların tezgah açtığı yerlerden Beyazıt Meydanı bayram öncesi yine işportacıların akınına uğradı. Meydanda kalabalığın büyüklüğüne bakıp işlerin iyi olduğunu düşünmeyin. Vatandaşın ucuz mal temin ettiği işportacılar işlerin geçmiş yıllara göre daha kötü olduğunu söylüyorlar.
MGV:İslam'ı temsil iddiasında değiliz
ANKARA- Milli Gençlik Vakfı (MGV) Genel Başkanı İlyas Töngüş, "İslam'ı ve Müslümanları temsil iddiasında değiliz" dedi. ASKİ Sosyal Tesisleri'nde basın toplantısı düzenleyen Töngüş, hiçbir politik çalışma ile "organik, inorganik, doğrudan veya dolaylı" bir ilişkileri olmadığını savundu. "Demokrasi içinde, temel insan haklarına dayanan bir toplumsal uzlaşmanın savunucuları" olduklarını belirten Töngüş, "İslam'ın ve Müslümanların temsili iddiasında değil, hizmetinde olduklarını" ifade etti. Konuşmasında Yüksek Öğretim Kurumu'nu (YÖK) da eleştiren Töngüş, YÖK'ün, zamanını, yasaklar ve engellemeler ile geçirdiği görüşünü savundu. YÖK'ün, insanları giyimleri ve başörtülerine göre sınıflandırdığını iddia eden Töngüş, Gürüz'ün yeniden seçilmesinin, "milli iradenin hiçe sayılması" anlamına geldiğini ileri sürdü.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...