YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

AİHM 312'ye bastı

AİHM'nin, Yunan hükümetine karşı dava açan Batı Trakyalı Müslüman din adamı İbrahim Şerif'le ilgili verdiği karar, Türk hükümetinin "din ve devlet ilişkileri"ni yeniden gözden geçirmesine yol açtı

ANKARA- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Yunan hükümetine karşı dava açan Batı Trakyalı Müslüman din adamı İbrahim Şerif'le ilgili verdiği karar, Türk hükümetin "din ve devlet ilişkileri"ni yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Bu alanda şimdiye kadar yaşanan sıkıntıları dikkate alarak yeni bir çalışma başlatan hükümet, "dini çoğulculuk ile resmi laiklik anlayışının nasıl bağdaştırılacağı" konusunda Yargıtay Başkanlığı'ndan görüş istedi. Dışişleri ve Adalet bakanlıklarının öncülüğünde yürütülen çalışma kapsamında, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki en büyük engel olan TCY'nin 312. maddesinin kaldırılması gündeme geldi. Hükümet, AB'ye üyelik sürecinde 2000 yılı içinde "din-cemaat-mezhep ve devlet" ilişkilerinde "devrim" niteliğinde düzenlemeler yapacak. Hükümet, "din ve devlet işleri" ile ilgili Anayasa ve yasalarda yer alan maddelerde değişiklikler yaparak, Avrupa hukukunun zorunlu hale getirdiği "kültürel çoğulculuğu" hayata geçirmeye çalışacak.

İbrahim Şerif olayı

Batı Trakya'da yaşayan Müslamanları sevince boğan AİHM'nin kararına konu olan olay şöyle gelişti: Batı Trakya'da Müslüman din adamı İbrahim Şerif, 1990 yılında Gümülcineli Türkler tarafından müftü seçildi. Yunan hükümeti bunu tanımayarak başka bir müftü atadı ve Şerif aleyhine, "Müftü kıyafeti giymek ve müftü olarak dini günlerde mesaj yayınlamak" 'suçlarından' dava açtı. Şerif, 12 Aralık 1994 tarihinde Selanik Tek Hakimli Üçüncü Ceza Mahkemesi'nin hakkında verdiği kararla 8 ay hapis cezasına mahkum edildi. Hapis cezasının karşılığı olan 567 bin Drahmiyi ödeyip serbest kalan Şerif, 4 Mart 1997 tarihinde Yargıtay'da temyiz istemi de reddedilince, 25 Eylül 1997 günü AİHM'e başvurdu.

AİHM'nden tarihi karar

AİHM, Yunanistan'ın, İnsan Hakları Sözleşmesi'nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüyle ilgili 9. maddesini ihlal ettiği görüşüne vararak, İbrahim Şerif'e 2 milyon 700 bin Drahmi ödenmesini kararlaştırdı. AİHM'in bu kararı, benzer başvurular için "örnek" teşkil ediyor. AİHM'in oybirliği ile aldığı karar, Yunan yetkili makamlarının bundan böyle Türklerin dinsel özgürlükleri konusunda daha ihtiyatlı davranmasına neden oldu. AİHM'in bu kararında, 9. maddedeki özgürlüklerin kişisel olduğu kadar toplu olarak da kullanılabilmesi hükme bağlandı.

Evin GÖKTAŞ


Kağıda basmak için tıklayın.


Ecevit'ten Demirel'e jest
Başbakan Ecevit, Cumhurbaşkanı Demirel'e görev süresinin bir dönem daha uzatılmasını önerdi. Ecevit, gerekli olan anayasa değişikliğinin yapılabilmesi için nabız yoklayacağını bildirdi
MHP'nin 'ara' formülü

Demirel'in yoğun günü
ANKARA- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Çankaya Köşkü'nde yoğun bir gün geçirdi. Demirel, ayrı ayrı devlet erkanı ile biraraya gelerek görüş alışverişinde bulundu. Demirel'in bütün görüşmeleri basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Demirel, görüşme trafiğine Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Hatay Savaşçı'yı kabul ederek başladı. Ardından Türk Parlementerler Birliği Başkanı Zeki Çelik ile Kızılay Derneği Genel Başkanı Ertan Gönen'i kabul eden Demirel, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atadığı Tülay Tuğcu'yu da kabul etti. Demirel, FP lideri Recai Kutan'ın ardından Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik'i kabul etti. Görüşme trafiğine Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, Başbakan Ecevit ile devam eden Demirel, görüşmelerini Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi nezdindeki daimi temsilcimiz Yaşar Yakış'ı kabulü ile son verdi.
'Deprem Vergisi' Yüksek Mahkeme'de
ANKARA- Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda "Deprem Vergisi" olarak bilinen yasanın bazı maddelerinin iptali ve "yürürlüğünün durdurulması" istemini esastan görüşmeye karar verdi. Yüksek Mahkeme dün yaptığı toplantıda, FP'nin, kamuoyunda "Deprem Vergisi" olarak bilinen, ek vergilerle ilgili 4481 Sayılı Yasa'nın 1., 6., 7. ve 9. maddelerinin "iptali" ve "yürürlüğünün durdurulması" istemiyle açtığı davanın ilk incelemesini yaptı. Dosyada herhangi bir eksiklik bulmayan Anayasa Mahkemesi, başvuruyu esastan görüşmeye karar verdi. Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkeme, sözkonusu hükümlerin iptal ve yürürlüklerinin durdurulması istemlerini birlikte ele alarak sonuçlandıracak.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...