YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Türkiye'nin kara tablosu

Ülkemizde alkol ve uyuşturucu madde kullanımının önüne geçilmeye çalışılırken, yaşanan deprem felaketleri alkol ve madde bağımlılığını artırdı

Ülkemizde son yıllarda giderek artan alkol ve uyuşturucu madde kullanımını depresyon, kişilik bozukluğu, çöküntü ve yalnızlık hissi gibi çok çeşitli sebeplere bağlayan uzmanlar, yaşanan deprem felaketlerinden sonra kullanıcı sayısında büyük bir artış olduğunu belirtiyorlar. İstanbul İl Sağlık Müdürü Psikiyatrist Doktor Mecit Çalışkan, insan psikolojisini çok etkileyen alkol ve madde bağımlılığı oranının, son yıllarda Türkiye'de gittikçe arttığını açıkladı.

Alkol ve madde kullanımının hem beyin fonksiyonlarını hem de normal yaşantıyı olumsuz yönde etkilediğini hatırlatan Çalışkan, uyuşturucu madde kullananların sayısını, hekimlere rahat başvuramamalarından dolayı, tam olarak tespit edemediklerini ifade etti. Türkiye'de, ortaokul seviyelerine kadar inen bir uyuşturucu kullanımı olduğunu açıklayan Çalışkan, kendini ifade edemeyen, mutsuz, sürekli bir arayış içinde olan insanların, bu arayış sonucunda, "Beynini uyuştur, düşünme" sloganıyla alkol ve uyuşturucu kullanmaya başladıklarını söyledi.

DEPREMLE KULLANIM ARTTI

Psikiyatrist Doktor Arzugül Pektaş, ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketinin ardından, insanların sosyal yaşantılarının çok kötü yönde etkilendiğini belirterek, özellikle deprem beklentisi olan insanlarda alkol ve madde kullanımının çok fazla arttığını söyledi. Pektaş, "İnsanlar evlerine girebilmek, uyuyabilmek, banyo yapabilmek ve birtakım korkularından sıyrılabilmek için alkol ve madde kullanmaya başladılar" dedi.

İSYANLA BAŞLIYOR

Alkol ve madde kullanımının zamanla beyinde hasarlara yol açarak kişide paranoya gibi organik kökenli olan hastalıklara yol açtığını açıklayan Pektaş, düşünce ve isteklerini ifade edemeyen ve kendini yalnız hisseden gençlerin, benzer sorunlar yaşayan arkadaşlar edinerek, birtakım tehikeli gruplaşmalara gittiklerini belirtti. Pektaş, gençlerin topluma ve hayata olan isyanlarını, giyim tarzlarıyla, dinledikleri müzikle ve yaşadıkları inançlarıyla dile getirdiklerini söyleyerek, son zamanlarda yaygınlaşan satanizm akımının da, bu tür bir gruplaşmaya çok iyi bir örnek teşkil ettiğini vurguladı.

HASTANELER BAĞIMLI DOLDU

Üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri, özel hastaneler ve diğer hastanelere bir yıl içinde alkol tedavisi için başvuran erkek hastaların sayısı 4561 olarak açıklanırken, kadın hastaların sayısı ise 1302 olarak belirlendi. İlaç ve madde bağımlılığından kurtulmak için hastanelere 118'si erkek ve 97'si kadın olmak üzere toplam 215 hastanın başvurduğu belirlendi.

 

Sevda POLAT

Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...