YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Bu hızla giderse borsa patlar

 
Bu hızla giderse borsa patlar. Fiyatlar yükseldiği hızla iner. Onbinlerce insan mağdur olur.

 

Borsa endeksinin yükselişini dehşetle izliyoruz. Rekor üzerine rekor kırıyor. Hisse senetleri bir günde % 15 prim yapıyor. Endeks 3 Cent'i aştı. Daha önce iki Cent'in üzerine çıkmamıştı.

Şu anda dünyanın en çok kazandıran borsası durumunda İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, yıllık artış % 500 civarında.

Çıkış normal değil

Alternatif yatırım aracı kalmayınca, boşa çıkan para borsaya yöneldi. Faiz şimdilik cazibesini yitirdi. Dövizin yıllık artışı % 20'yi geçmeyecek. Aynı durum altın fiyatları için de geçerli. Geriye sadece borsa kalıyor.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası gibi derinliği olmayan ve hisse senetlerinin fiyatlarının yönlendirilebildiği bir-kaç ülkenin borsası hariç dünyanın hiçbir yerinde hisse senetleri fiyatları bizdeki kadar hızlı artmaz. Bizdeki yatırımcı kısa vadeli düşünür, spekülatif işlemleri tercih eder. Gelişmiş borsaların yatırımcıları uzun vadeli yatırım yapar. Borsada fiyatlar tedrici olarak artar. Fiyat artışları özümlenir. Fiyatlarda keskin iniş ve çıkışlar çok nadir olarak olağanüstü hallerde görülür sadece.

Bizim borsadaki çıkış şirketlerin performanslarından kaynaklanmıyor. Bugün şirketlerin borsadaki değerleri, gerçek değerlerinin asgari 10 katından daha fazla. Evet, borsadaki fiyatlarla faiz haddi oranında ters ilişki vardır. Faiz oranı düşünce hisse senetlerinin fiyatları yükselir. Faizlerin düşmesinden sonra hisse senetlerinin artması yadırganacak bir durum değildir. Ancak, fiyatların inanılmaz hızlı ve yüksek oranlarda artışı hiç normal değil.

Komik olaylar

Borsada komik olaylar da yaşanıyor. İflasın eşiğine gelmiş olan şirketin hisse senetleri tavan yapıyor.

Hisse senedi ayrımı yapılmıyor. İnsanlar ne bulsa alıyor. Şirketlerin mali yapıları, kârlılıkları veya benzeri kriterlerin hiç önemi yok.

Yatırımcılar "Şu hisse senedi var mı?" diye sormuyor. Satıcısı olan her senedi silip-süpürüyorlar. Ne bulurlarsa alıyorlar.

Çiftini-çubuğunu satan borsaya yöneliyor.

Altın ve döviz bozdurup hisse senedi satın alıyorlar.

Anadolu'dan trilyonlar çıkıyor borsaya. Birçok yatırımcı borsadaki işlemlerin temel kurallarını dahi bilmiyor. Tek amaçları var: Kısa sürede büyük paralar kazanmak. Kısacası köşeyi dönmek.

İnsanlar çılgın gibi borsaya koşuyor.

Define avcılarının anlattıkları hayali define hikayeleri gibi servetler kazanıldığı rivayetleri kulaktan kulağa dolaşıyor. Abartılarak aktarılıyor. İçi boş bir ümit serpiliyor toplumun üzerine.

Nereye gidiyor?

Fiyatlar şişiyor. Borsada işlem hacmi büyük miktarlara ulaştı. Rakamlar büyüdükçe tehlike de artıyor.

İşlem hacminin 1,5 milyar dolara ulaştığı günler oldu.

Büyük para büyük tehlike demektir.

Bu hızla giderse borsa patlar. Fiyatlar yükseldiği hızla iner. Onbinlerce insan mağdur olur.

Toplum hem ekonomik ve hem de sosyal açıdan büyük darbe alır.

Yeni bir banker faciası yaşanır ülkede.

Hükümet ve diğer yetkililer çok acil tedbir almak zorundadırlar. Yarın çok geç olabilir.

Yatırımcılara

Profesyonel olmayan yatırımcılar eğer kısa vadeli olarak hisse senedi alıyorlar ise bundan vazgeçsinler. Kurtlar hepinizi perişan eder.

Finans piyasasında temel kurallardan birisidir. Büyük getiri büyük risk demektir. Eğer, kısa sürede büyük kârlar elde etmeyi bekliyorsanız borsada, yatırımınız tehdit altındadır. Servetinizi dahi kaybedebilirsiniz.

Unutmayın kazanan var ise kaybeden de var demektir. Kaybedilenler ile kazanılanlar eşittir. Fiyatlar devamlı yükselirse kimse kaybettiğini anlamaz. Düşmeye başlarsa acı gerçek ortaya çıkar. O zaman dövünmeler fayda vermez.


7.OCAK.2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Nurettin CANİKLİ

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...