YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Çağrı montaj kurbanı

Kadir Gecesi münasebetiyle yılbaşı kutlamalarının hemen ardından -bir geceliğine- uhrevi bir tül örtüye bürünen tv kanallarında mevlidler, Kur'an-ı Kerim kıraatları, sohbetler yayınlandı.

Kanal D ise, diğer birçok kanal gibi mevlid yayını yapmak yerine, artık neredeyse Ramazan klasiği haline gelen Çağrı'yı yayınlamayı tercih etti, hem de prime time'da.. Ancak film, kesilip biçilmekten tanınmaz hale gelmişti. Uzunluğundan dolayı bölüm bölüm yayınlanması gereken Çağrı, tek bölümde bitirilmek üzere montajlanarak ekrana sürülmüştü. İslam'ın tüm insanlığa davetinin sinemasal bir dille perdeye yansıtıldığı bu film, adı İslam'la özdeşleşen neredeyse tek profesyonel yapım. Filmin "olay sıralamasını" bile ters çevirerek, başındaki olayları sona, sondaki bölümleri başa montajlayarak, filmi kuşa çevirmek izleyenlere ve Çağrı'ya yapılan bir haksızlık.

* * *

Show TV, Mehmet Ali Birand'ı elinden kaçırdıktan sonra, O'nun 12 Eylül, Kıbrıs gibi artık birer klasik haline gelmiş belgesellerini sık periyotlarla yayınlayarak rating toplamaya çalışıyor. Bu tekrarlama sendromu yalnızca Show TV ile sınırlı değil elbette. Yine adı habercilikle anılan Mithat Bereket'in belgesel tadındaki Pusula'sı da sık aralıklarla tekrarlanan yapımlardan biri... Televizyonların devamlı surette tekrar yapma yerine, yeni belgeseller çekmek isteyen yapımcıların önünü açma yolunu tercih etmesi, daha iyi bir yöntem değil mi?..

* * *

Adı; Judith... Hüda adını Müslüman olduktan sonra almış. Engin Noyan, Almanya'da şarkıcılık yaparak hayatını kazanan ve din olarak 'İslam'ı seçen, Hüda'yı konuk etti programına... Doğru bir seçim, Samanyolu TV'nin yayın çizgisiyle örtüşen bir uygulama... Engin Noyan'ı kutlamak gerek. Öyle ya, Hüda'yı Reha Muhtar da yakalayabilirdi... Sonrası mı, düşünmek bile korkutucu...

* * *

Yılbaşı programlarını ısıtıp ısıtıp televoleler yoluyla izleyicinin önüne süren bazı televizyonlar, bu yetmemiş gibi şimdi de, Ramazan Bayramı'nda aynı yılbaşı eğlencelerini yayınlayacaklarını duyuruyor. Artık gına getiren bu görüntüler karşısında, Kanal 7, STV, BRT, tv8 gibi kanallara çok iş düştüğünü söylemeye bile gerek yok.


Faks: +90 (212) 613 14 92 - 93
7.OCAK.2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...