YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'Ya devlet değişecek ya da rejim'

TAHRAN- İranlı siyaset bilimci ve kültür sosyologu Prof. Cengiz Pehlivan, rejimin bir "meşruiyet krizi" içinde olduğunu ve seçimlerle bu meşruiyeti yeniden kazanmaya çalıştığını iddia etti. Pehlivan, "Bizim düzenimiz şimdi meşruiyet krizi ile yüz yüzedir. Şu anda bu seçimlerde tüm güçlerin halkı oy vermeye davet etmesi, meşruiyetin yeniden kazanılması içindir" dedi. Rejimin meşruiyet krizini aşmak için girişeceği yeniden yapılanmada yaşanacak değişimlerin halkın beklentilerine cevap verip veremeyeceğinin hâlâ belli olmadığını kaydeden Pehlivan, "Ya bu kriz yavaş yavaş ilerler ve devlet değişir, ya da kriz artar" dedi.

"Zamanın ruhu değişti"

İran'da son yıllarda değişen en önemli şeyin "İran toplumu" olduğunu kaydeden Pehlivan, toplumun beklentilerinin, yani "zamanın ruhunun" değiştiğini ve halkın değişiklik istediğini, siyasi grupların da bu değişimin liderliğini ele geçirmeye çalıştığını kaydetti. Değişimlerde öncü olarak görünen reformcu 23 Mayıs Cephesi'nin rejimin meşruiyet krizini çözmek istediğini vurgulayan Pehlivan, "Ancak çoğu sorunlar hâlâ çözülmedi. Hâlâ yazarların katilleri tespit edilmedi. Hâlâ üniversitelerimizde kendi görüşlerini ortaya koymak isteyen öğretim görevlileri ders veremiyor. Hâlâ rejime bağlı olmayan partilerin çalışma izni yok. 23 Mayıs güçlerinin çabası bu krizi çözmeye yöneliktir. Başarırlar mı başaramazlar mı, bu geleceğe ait bir soru. Eğer bu düzen diğer güçlerin çoğuna siyasi, toplumsal ve kültürel faaliyet izni vermezse kriz devam edecektir" dedi.

Üç ana grup yarışacak

Kendisinin de 1-1,5 yıldır bilim kurulu resmi üyesi olduğu İmam Sadık Üniversitesi'ndeki derslerinin kesildiğini belirten Pehlivan, İran'da yaşanan değişikliklerin "düzenin sınırları içinde gerçekleştiğini, rekabet halinde olan grupların rejim içi gruplar olduğunu, düzeni değiştirmek istemediklerini" söyledi. Pehlivan, "Seçime üç ana grup giriyor: Reformcular, muhafazakarlar ve bağımsızlar" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...