YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Değişim ya da kriz

İRAN'da bugün yapılacak milletvekili genel seçimlerinin birinci turunda 38 milyondan fazla seçmen, 5 bin 728 aday arasından 290 milletvekilini seçmek için sandık başına gidecek. Seçimde 504 kadın adayın Meclis'e girmek için mücadele edeceği seçimde üç ana grup yarışacak: Reformcular, muhafazakarlar ve bağımsızlar.
KAMUOYU araştırmalarının Hatemi'nin temsil ettiği değişimci çizginin zaferle çıkacağına işaret ettiği seçimleri değerlendiren siyaset bilimci Pehlivan, "Bizim düzenimiz şimdi meşruiyet krizi ile yüz yüzedir. Şu anda bu seçimlerde tüm güçlerin halkı oy vermeye davet etmesi, meşruiyetin yeniden kazanılması içindir" dedi.

TAHRAN- İran'da bugün yapılacak 6. dönem parlamento seçimlerinde propaganda süresinin son günü, yoğun geçti. Reformcu kanadın önde gelen partilerinden İran İslami Katılım Cephesi'nin düzenlediği mitingde, Dinî Lider Ali Hamaney'in kardeşi ve reformcular safında milletvekili adayı olan Hadi Hamaney de katıldı. Kalabalık, "Hatemi seni seviyoruz" sloganları atarken kürsüye çıkanlar arasında, hapisteki reformcu kanadın önde gelenlerinden İçisleri eski Bakanı Abdullah Nuri'nin kardeşi Ali Riza Nuri, ağabeyi Abdullah Nuri'nin hapse atılarak halka hizmetten mahrum bırakıldığını söyledi. Mitingdeki en dikkat çeken sima Dinî Lider Hamaney'in kardeşi Hadi Hamaney oldu. Reformcuların en ön saflarında yer alan ve Iran İslami Katılım Cephesi'nden milletvekili adayı olan Hadi Hamaney, "Bu seçimler, Hatemi'nin seçildiği seçimlerden daha görkemli olacak. Bu Meclis'e girecek vekillerimizin siyasi ve kültürel gelişmeyi tamamlamalarını ümit ediyorum" dedi. Mitinge ayrıca, İran Futbol Milli Takımı Teknik Direktör Yardımcısı Hüseyin Ferheki ve birkaç futbolcu ile İranlı dünya güreş şampiyonu Abbas Cedidi katıldı.

38 milyon seçmen 290 milletvekili seçecek

Seçimlerin birinci turunda 38 milyondan fazla seçmen, 5 bin 728 aday arasından 290 milletvekilini seçmek için oy kullanacak. Adaylık için başvuran 6 bin 856 kişiden yüzde 8,4'üne denk gelen 576 kişinin adaylığı reddedildi. Seçim Merkezi'nin açıklamasında, 5 bin 728 kişinin adaylığının onaylandığı belirtildi. Buna göre, ilk başvuruda bulunan 6 bin 856 adaydan 1128 kişinin adaylığı reddedildi. Önceki gün ve daha önce adaylıktan çekilen toplam 1346 kişi de dikkate alındığında, seçimlere, toplam 4 bin 382 aday katılacak. 456 kişi de adaylıktan çekilmişti. Ancak dün son anda 890 kişi daha adaylıktan çekildi. 63 milyon nüfuslu İran'da, 16 yaşından gün almış ve seçmen yeterliğini kazanmış 38 milyon 728 bin seçmenin oy kullanması için, 207 asıl, 524 bağlı seçim çevresinde toplam 36 bin 80 sandık kuruldu. 130 bin güvenlik görevlisinin güvenliği sağlayacağı seçimlerde, bazı dağlık bölgelerde ve göçer aşiretlerin oy kullanması için seçim sandıkları helikopterlerle taşınacak. Tahran'dan 30, dini azınlıklardan 5, diğer il ve ilçelerin bulunduğu 28 eyaletten ise 255 milletvekili seçilecek. Anayasanın tanıdığı dini azınlıklardan Ermeniler 2, Yahudiler 1, Zerdüştler 1, Asuriler ve Keldaniler 1 olmak üzere toplam 5 milletvekilini, kendi aralarında yapacakları ayrı oylamayla seçerek Meclis'e gönderecekler. Sabah 08.00'de başlayarak 18.00'de bitecek oy verme işleminin, bazı şehirlerde ve özellikle Tahran'da birkaç saat uzatılması bekleniyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Ya devlet değişecek ya da rejim'

Savaş dağlarda sürüyor
Argun vadisinin giriş kısmına yığınak yapan Ruslar'la mücahitler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Rus güçlerinin saldırıları püskürtüldü.
Hacker'lar bu sefer Çin'i hedef aldı
PEKİN- Çin'in en büyük internet sitelerinden Sina.com'un da bilgisayar korsanları hackerların saldırılarından nasibini aldığı belirtildi. Sina.com'un yöneticilerinden Wang Yan yaptığı açıklamada, hackerların sitenin e-mail servisini çökerttiğini söyledi. Wang, hackerların Sina'nın elektronik posta servisine 8 Şubat akşamı sayısız mesaj göndererek ulaştıklarını açıkladı. Çin sitesine yapılan sanal saldırı Yahoo, Buy.com, ebay, Amazon.com, ve CNN.com gibi bir çok ABD sitesinin hackerlar tarafından çökertildiği saatlere denk geldi. Sina.com'un e-mail servisini olaydan bir gün sonra yeniden kurduğu açıklandı. Wang yan, saldırının özellikle kendilerini hedef aldığını, ancak nereden ve kimlerden geldiğinin bilinmediğini söyleyerek, "Biliyorum çok tuhaf ama bu global bir sorun" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...