YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Devlet ödediği ile kaldı

El konulan 5 banka için tahsilat davalarının hâlâ açılmaması, bankaların zararını ödediği halde tek kuruş tahsil edemeyen devletin bankaları ne yapacağını gündeme getirdi

Bakanlar Kurulu kararı ile el konan 5 bankada yaşanan gelişmeler kafalarda soru işaretleri bıraktı. Bir yandan, el konma işleminin ardından, bankanın yönetimine ve hukuk müşavirliğine atanan yöneticilerin şu ana kadar tahsilat davaları açmamaları, bir yandan devletin bankanın verdiği zararları karşılamak için ödemeler yapması "5 bankada neler oluyor?" sorusunu gündeme getirdi. 5 bankanın hukuk müşavirliğinden sorumlu olan Seza Reisoğlu'nun, "tahsilat davaları açılması için hukuki düzenlemeler yapılması gerektiğini" söylediği öğrenilirken, bu açıklama, "5 banka ile ilgili dava açılmayacak ve Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nun aldığı tedbir kararları geçersiz olacak" yorumlarına neden oldu.

Söz konusu davalar açılmazsa, şu ana kadar bankaların zararlarını ödeyen ve tek kuruş tahsil edemeyen devletin, bankaları ne yapacağı merak konusu oldu. Bu arada, el konma işleminin ardından geçtiğimiz günlerde, uygulamanın eski Bankalar Kanunu'na göre yapıldığının ortaya çıkması, banka sahiplerinin uygulamaya itiraz etmelerine neden olurken, söz konusu hatanın "kasıtlı olup olmadığı" sorusunu gündeme getirdi.

Öte yandan, yaklaşık 3 ay içersinde el konan 5 bankayla ilgili tahsilat davası açılmaması durumunda, TMSF'nin bankalarla ilgili aldığı tedbir kararlarının geçersiz hale gelmesi ve bankaların eski sahiplerine iade edilecek olması, "Bugüne kadar devletin bankaların zararını karşılamak için ödediği paralar ne olacak" sorusunu da akıllara getirdi?

Esbank'ta işlem yapılmıyor

Bir yandan resmi açıklamalara göre devlete 2 milyar dolar zararı olan 5 bankada şu ana kadar hiçbir tahsilat yapılamazken, el konan bankalar arasında yer alan Esbank'ta hiç- bir işlem yapılmadığı öğrenildi. Bankadan kredi almak için başvuranların, kredinin karşılığında ipotek olarak gösterdiği yerle ilgili sorunların yaşandığı bildirildi.

İTALYANLAR'IN GÖZÜ BATIKLARDA

İtalya Dış Ticaret Bakanı Piero Fassino, Türkiye`de üçüncü GSM ihalesi ve özelleştirilecek bankalarla ilgilendiklerini söyledi. Bakan Fassino, Devlet Bakanı Recep Önal ile yaptığı görüşmede, banka özelleştirmelerine kısmen katılıma izin verildiğini, İtalyan finans ve bankacılık sisteminin Türkiye`deki özelleştirmelerle ilgileneceğini kaydetti. Fassino, İtalyan finans sisteminin Türkiye`ye gelmesinin ortak yatırımların geliştirilmesi açısından da gerekli olduğunu ifade etti. Piero Fassino, Türk Telekom tarafından ihalesi yapılacak olan üçüncü GSM ihalesiyle de ilgilendiklerini vurguladı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Patateste aracı kazanıyor
Bugüne kadarki hükümetlerin yanlış tarım politikalarının faturasını hem üretici hem de ürünü alamayan dar gelirli vatandaşlar ödüyor. Kazanan, üreticiden malı çok düşük bedelle alan tüccar oluyor.
SPK mahkemelik
Yüksek mahkeme FP'nin başvurduğu Sermaye Piyasası Kanunu ile diğer bazı kanunlarda değişiklik yapan 4487 sayılı yasanın bazı maddelerinin iptali istemini esastan görüşmeye karar verdi
Ziraat'te görevden alma
ZİRAAT Bankası'nda Hukuk Müşaviri olarak görev yapan Hasan Kamil Canpolat ve Yönetim Kurulu Büro Müdürü Salih Aras görevden alındılar. Görevden alma kararlarının önceki gün yapılan yönetim kurulu toplantısında alındığı bildirilirken, kararların Canpolat ve Aras'a bildirildiği öğrenildi. Hukuk Müşaviri Hasan Kamil Canpolat'tan boşalan yere ise Şule Başçıl'ın getirildiği bildirildi. Bu arada, Canpolat ve Aras'ın görevden alınmalarında, gazetemizde de yer alan, "banka ile ilgili davalara sahte avukat ve sahte yönetim kurulu kararları gönderildiği" haberlerinin etkili olduğu öğrenildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...