YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Savaş dağlarda sürüyor

Argun vadisinin giriş kısmına yığınak yapan Ruslar'la mücahitler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Rus güçlerinin saldırıları püskürtüldü.

MOSKOVA- Çeçenistan'da Rus birlikleriyle Çeçen direnişçiler arasında çatışmalar sürüyor. Rus askeri haber ajansı AVN'nin bildirdiğine göre, güneydeki stratejik dağlık kesimlerde dün sabah şiddetli çatışmalar yeniden başladı. Çatışmaların, Yitumkale ve Dubayurt kasabaları yakınlarındaki dağlarda, özellikle de Argun boğazı çevresinde yoğunlaştığını kaydeden ajans, Argun boğazının kuzey ve güneyden Rus askerlerince kuşatıldığını, ancak ana yolun ele geçirilemediğini, Çeçen savaşçılarının bu yolu ve patikaları kullanarak dağlarda rahatlıkla mevzi değiştirebildiklerini belirtti. Ajansa göre, Rus jetleri de, kara kuvvetlerine destek amacıyla Argun boğazının yanı sıra Vedeno yöresini ateş altında tutuyor.

Çeçen komutanlar toplandı

Bu arada Rus birliklerinin, Argun vadisinin giriş kısmına yeni yığınak yapmaya başladığı bildirildi. Çeçen kaynaklarının İnterfaks'a verdikleri bilgilere göre, Rus güçleri, Vashtar Nehri vadisi boyunca da ilerlemeye çalışıyor, ayrıca Elistanji köyü dışında yığınak yapıyor. Bölgede önceki günden beri siper çatışmalarının olduğunu kaydeden kaynaklar, Devlet Başkanı Aslan Mashadov'un da komutanlarını topladığını belirttiler. Toplantıya, Grozni'nin terkedilmesi sırasında ağır yaralanan Şamil Basayev ile Rus komutanlığının daha önce öldürüldüğünü açıkladığı Vaha Arsanov'un da katıldığı kaydedildi. Bu arada Rusya, ABD'de bulunan Çeçen Parlamentosu Sözcü Yardımcısı Selim Basayev'in ABD temsilcilerle yaptığı görüşmeye tepki gösterdi. Rus Dışişleri Bakanlığı bildirisinde, "Amerikan yetkililerinin Çeçen'lerle görüşmesinden kaygı duyuyor ve bunu anlaşılmaz olarak değerlendiriyoruz" denildi. ABD temsilcileri, insani yardım konusunda Selim Basayev ile müzakarelerde bulunmuştu.

'Cehennemi yaşıyoruz'

İSTANBUL- Çeçenistan Türkiye Temsilciliği Basın Danışmanı İlyas Musayev, Türkiye yönetim ile bazı pürüzler yaşansa da, Türk halkının Çeçenistan konusundaki duyarlılığına güvendiklerini söyledi. Musayev, Çeçenistan'daki şartlarla ilgili olarak da, "Cehennemi yaşıyoruz" diye konuştu. Musayev; Başbakan Bülent Ecevit'in Moskova'da, "Çeçenistan Rusya'nın iç meselesidir" şeklindeki beyanının, kendilerini çok yaraladığını ancak gönüllerinde Türk halkının yerinin bambaşka olduğunu söyledi. Musayev, "Eğer Cennet'e toplu bir giriş olacaksa, Çeçenler Türk halkıyla birlikte olacaktır" dedi. Çeçenistan'da yapılan katliamlara, çiğnenen insan haklarına sadece Müslümanlar'ın değil, bütün insanlığın duyarlı olması gerektiğini söyleyen Musayev, Çeçenistan'daki Çernokozova Kampı'nda genç kızlar, çocuklar ve yaşlıların akıl almaz işkenceler gördüklerini belirterek, Çeçenler'in bu kampta "cehennem hayatı" yaşadıklarını söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...