YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Patateste aracı kazanıyor

Bugüne kadarki hükümetlerin yanlış tarım politikalarının faturasını hem üretici hem de ürünü alamayan dar gelirli vatandaşlar ödüyor. Kazanan, üreticiden malı çok düşük bedelle alan tüccar oluyor.

Patates üretimindeki 5.5 milyon tonluk stoğun eritilmesi Türkiye gündeminde iken birçok bölgede vatandaş yüksek fiyat yüzünden patates yiyemiyor. Patates üreticileri ürünlerini çürümeye terkederken, üreticiden düşük fiyatla patates alan aracı katlamalı kâr elde ediyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sebze ve Meyve Hali Müdürü Fevzi Akbulut, "Niğde'de büyük şişkinlik olduğunu tüm Türkiye biliyor ama kamyona yükleyip İzmir'e göndermeye kalktığınız patates yolda donuyor. Bir taraftan ülkede patates stoklarını eritmenin formülü aranırken, İzmir'de fazlalık değil, ihtiyaç gidermenin yollarını arıyoruz" dedi.

Ödemiş'te tarlada kilosu 35-50 bin lira arasında işlem gören patatesin, İzmir Hali'nde 70 bin, pazarda 100 bin, hipermarketlerde 120 bin, manavlarda ise 180 bin liraya kadar satışa sunulduğuna işaret eden Akbulut, şöyle konuştu: "Fiyat istikrarı sağlayamıyorsunuz. Biz de şikayetçiyiz. İzmir Hali'ndeki fiyatlarla piyasa fiyatları arasında uçurumlar var. Hele üreticinin sattığı fiyatla manav tezgahı arasındaki uçurum tarifsiz. Piyasada başına buyrukluk var. Hiç ilgilenen de yok. Birden çok kurumun görevi ama kimsenin tam görevi değil. Serbest piyasa ekonomisi deniliyor ama böyle düzensiz olmamalı. İzmirli 100-180 bin lira arasında patates yiyor, Niğde'de ise çöpe dökülüyor."

Ucuzluğundan Hal'e getirilemiyor

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, tarlada 35-50 bin liraya alıcı bekleyen patatesi satamadıklarından şikayet etti. "Üretici bu yıl kan ağlıyor" diyen Kocaağa, "Fiyatlar çok düşük olduğundan Hal'e bile getiremiyoruz" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...