YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


İran-Türkiye hattı

İran'ın Hizbullah operasyonuyla ilgili tavrı Türkiye tarafından sıcak karşılanırken, uzmanlar iki ülke arasındaki diyaloğu İran'ın Batı'ya yakınlaşma eğilimiyle ilişkilendiriyor.

İSTANBUL- Geçmişte özellikle PKK'ya destek verdiği gerekçesiyle Ankara'nın tüm şimşeklerini üzerine çeken İran'ın, Hizbullah operasyonuyla ilgili tavrı Türkiye tarafından sıcak karşılanıyor. Uzmanlar, Türkiye ile İran arasındaki yumuşama sürecini İran'ın Batı'ya yakınlaşma eğilimiyle ilişkilendirirken, Hizbullah operasyonuna ilişkin bilgi alışverişi konusunda ise farklı görüşler ileri sürüyorlar. Van'da beş polisin hayatını kaybetmesine yol açan operasyon öncesinde gereken bilgileri İran'da yakalanan iki Hizbullahçı'nın ihbar ettiği yönündeki iddialar üzerine daha belirgin biçimde tartışılmaya başlanan İran-Türkiye diyalogunu değerlendiren bir strateji uzmanı, İran'ın Avrupa'yla olan ilişkilerini güçlendirmek istediğini söyledi. İran'ın, giderek Lübnan Hizbullahı'yla bağlantılı olarak anılmaktan rahatsız olmaya başladığını anlatan strateji uzmanı, "İran bazı dönemlerde böyle sürpriz jestler yapıyor. Ancak bu son yakınlaşma jest olmaktan öte bir gerekliliğin ürünü gibi görünüyor. Çünkü İran'la Türkiye arasında bir süre önce terör konusunda işbirliği anlaşması yapıldı. Ayrıca bundan da önemli olarak İran'ın Batı'ya ciddi biçimde yaklaştığını görüyoruz. İran, bu süreçte terörü örtülü bir şekilde destekleyen tutumların kendisine zarar vereceğini bildiği için yakınlaşmayı istiyor olabilir" diye konuştu. MİT eski mensubu Mahir Kaynak ise, Türk Hizbullahı'na yönelik operasyonların İran'ın verdiği bilgiler doğrultusunda başlatıldığı tezini inandırıcı bulmadığını söyledi. Türk devletinin Hizbullah'ı kısa sürede bitirecek bilgilere önceden beri sahip olduğunu belirten Kaynak şöyle konuştu: "Düğmeye basmak için içerde karar almak yeterliydi. Çünkü Hizbullah örgütü uzun yıllardır devlet tarafından kontrol ediliyordu. Bu bağlamda İran'ın vereceği bilgilere ihtiyaç duyulmuyordu. Ama İran'ın Batı'yla ilişkilerinin gelişmekte olduğu açıkça gözlemlenmekte. Bu ilişki Türkiye'nin bölgedeki önemini azaltacağı için sürecin Ankara'nın lehine olduğu pek söylenemez. Ayrıca İran, Fransa'ya yakınlaştığı halde anti-Amerikancı tutumunu sürdürmektedir. Bu ise ABD'yi rahatsız etmekte. Çünkü ABD, hem liberalleşen hem de kendisine hâlâ muhalif olan bir İran'dan rahatsız. Bu koşullarda İran'ın bu tip ihbarlarda bulunmasının kendisine faydası yoktur. Teröristleri, kendi sınırları içinde tutmayıp ne şiş yansın,. ne kebap diyebilir ama olaya müdahil olması düşük bir olasılıktır."

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...