YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Fon değil örtülü ödenek

TOKİ bünyesindeki Geliştirme ve Destekleme Fonu'nun, sadece karma birlikler ve silah alımı için değil, hükümetlerin saklı kalmasını istediği bütün harcamalar için kullanıldığı ortaya çıktı

ANKARA- Batmangate skandalı ile gündeme gelen TOKİ bünyesindeki Geliştirme ve Destekleme Fonu'nun, sadece karma birliklerin kurulmasında ve kaçak silah alımlarında değil, hükümetlerin saklı kalmasını istediği tüm harcamalar için kullanıldığı ortaya çıktı. Sözkonusu harcamaların içinde ise, Bosna-Hersek'in borçlarının ödenmesi, KKTC'ye açılan krediler ile Körfez krizi harcamaları projelerinin desteklenmesi gibi birbiriyle hiç ilgisi olmayan yaklaşık 200 alanda yapılan giderler yer alıyor. Batmangate skandalının patlak vermesi üzerine, Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri ile Bakanlık müfettişlerin fonla ilgili başlattıkları incelemelerde elde edilen ilk bilgilere göre, 1984 yılında tarım, hayvancılık, gıda yardımı, turizm ve belediyeleri desteklemek için oluşturulan fon, bugüne kadar yaklaşık 200'e yakın ayrı konuda kullanıldı. TOKİ'den sorumlu Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun, fonla ilgili açılan soruşturmanın tamamlanmasından sonra açıklanacağını belirttiği yaklaşık 200 ayrı alanda yapılan harcama listesini Yeni Şafak ele geçirdi.

Amacı dışında her alanda kullanılmış

Listeye göre, 1984 yılında oluşturulan Geliştirme ve Destekleme Fonu'nun, ilk kurulduğunda tarım ve hayvancılık, gıda yardımları, turizm destekleri ve belediye destekleri olmak üzere dört amacı bulunuyor. Sözkonusu kullanım alanları içinde ise, Bosna-Hersek'in Rusya Federasyonu'na olan 6 milyon dolarlık doğalgaz borcunun ödenmesi, Habitat 2'nin masraflarının karşılanması, dış ülkelere yapılan ilaç, petrol, sağlık malzemesi yardımlarının masrafları, basın teşvikleri, Körfez Krizi sırasında ortaya çıkan ihtiyaçların giderilmisi, KKTC'ye açılan kredilerin karşılanması hatta hamilelik ile ilgili projelerin desteklenmesi yer alıyor.

Fonun, ayrıca Flarmoni Orkestrası Konser Salonu yapımında, bazı özel vakıfların inşaa ettirdiği kongre ve kültür merkezlerinin desteklenmesinde, elektrik enerjisinin üretim ve iletimi ile ilgili projelerin desteklenmesinde, Altın Borsası Heyeti'nin yapacağı harcamaların karşılanmasında, yeni kurulan her türlü üniversitenin kuruluş masraflarının karşılanmasında, THY'nin zararların karşılanasında kullanıldığı tespit edildi.

Harcamalar Başbakan onaylı

Fonun kuruluş amacı dışında yapılan harcamaların çoğunda, Yüksek Planlama Kurulu kararının dahi aranmadan dönemin Başbakanları'nın onayları ile yapıldığı belirlendi. Listeye göre, Batman'a aktarılan karma birlik ve silah harcamaları, Fon'un kuruluş amaçlarının "y" maddesine dayanıyor. Bakanlar Kurulu'nun 23 Mayası 1991 ve 91/2258 sayılı kararı ile eklenen maddede, Fon'dan, "OHAL Bölgesi'nde Jandarma Genel Komutanlığı'nca kurulacak komando birliklerinin iskanı ve eğitimi için gerekli arsa alımı ve hizmet binası yapımı ile noksan araçların tamamlanmasında," için kaynak aktarılabileceği belirtiliyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...