T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

İsrail terörü sürecek

İkisi çocuk 8 Filistinli'nin şehid olduğu Nablus cinayeti dünyanın şiddetli tepkisine neden oldu. ABD olayı provokasyon olarak nitelerken İsrail, terörist saldırı politikasını sürdürmeye kararlı.

İsrail'in, Filistinli yetkililere yönelik sürdürdüğü suikast politikasını, son Nablus saldırısına gelen sert tepkilere rağmen artırarak sürdüreceği belirtildi. İsrail Radyosu, üst düzey kaynakların "bu politika, hızı artırılarak sürdürülecek, çünkü etkili olduğu görüldü" dediklerini duyurdu.

İsrail'in Nablus'ta Hamas'ın önde gelen isimlerinden Şeyh Cemal Mansur'u şehid etmesi, ölen 8 kişiden 2'sinin çocuk olması İsrail Başbakanı Ariel Şaron tarafından, "İsrail'in en büyük başarılarından birisi" olarak nitelendirildi.

İsrail'de ABD şoku

Ancak Mansur'un yanısıra 2'si çocuk 8 kişinin öldüğü saldırı, uluslararası camiadan büyük tepki aldı. İsrail'i en çok şaşırtan tepki ise ABD'den geldi. Washington'un saldırıyı "büyük bir provokasyon" olarak kınaması İsrail'de şok yarattı. Bir yetkili "Sanki yüzümüze bir tokat yemiş gibi olduk" dedi.

İsrail Radyosu, sabah haberlerinde, İsrailli yetkililerin Washington'a tepki olarak, "ABD de Libya'yı bombaladı ve bu sırada Muammer Kaddafi'nin evlatlığı öldü" dediklerini belirtti.

Basından eleştiri

İsrail basını ise Nablus saldırısını ağır şekilde eleştirdi. Ma'ariv gazetesi, bu tür saldırıların Hamas'a olan desteği daha da artırdığını ve Filistin lideri Yaser Arafat'ı daha sert bir tavra zorladığını yazdı. Gazete, ABD'nin sert tepkisinin, İsrail'in uluslararası kredinin bittiğini gösterdiğini belirtti.

Yediot Ahronot gazetesi ise "Bedeli çok ağır olacak" başlıklı yorumunda "Her suikast zekice değildir. Ancak hepsinin bir bedeli vardır ve bunu ödeyecek olan da bizleriz" dedi.

Hamas'ın 1 Haziran'dan bu yana Arafat'ın isteği ile İsrail içinde saldırılara girişmediği belirtilen yorumda, Hamas lideri Şeyh Yasin'in Nablus saldırısından sonra "İntikam alacağız" dediğine dikkat çekilerek, "Yasin tehdit ettiğinde, ciddiye almak gerekiyor" ifadesi kullanıldı.

Bu arada, Yediot Ahronot gazetesi, Nablus saldırısından sonra İsrail'in, Kahire ve Amman'daki büyükelçilerini geri çekmesinin isteneceği endişesini taşıdığını belirtti.

CENAZE TÖRENİNE 100 bin kişi katıldı

Batı Şeria'daki Nablus kentinde, Hamas'a ait binaya İsrail'in dün düzenlediği saldırıda ölen 2'si çocuk, 8 Filistinli'nin dün yapılan cenaze törenine 100 bini aşkın Filistinli katıldı. Topluluk, dükkanların kapalı olduğu kent sokaklarında Filistinliler'in cenazelerinin bulunduğu hastaneye yürüdü. Topluluk intikam ve cihad sloganları attı. Bu arada dün Kudüs'ün batı kesiminde bir otelin park yerinde bir patlama meydana geldiği, patlamada ölen veya yaralanan olmadığı bildirildi.

3 Filistinli'ye idam

Filistin Güvenlik Mahkemesi, 3 Filistinli'yi, İsrail ile işbirliği yaptıkları gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırdı. Mahkeme, Arafat'a bağlı El Fetih örgütünün önde gelenlerinden Sabit Sabit'in 31 Aralık'ta öldürülmesinde İsrail özel birliklerine yardım ettikleri iddia edilen 5 Filistinli'den 3'ünü ölüm cezasına çarptırırken, 1 Filistinli 15 yıl hapis cezasına mahkum oldu, diğer Filistinli ise serbest bırakıldı. Sadece 10 dakika süren duruşmada salonu dolduran kalabalığın kararın açıklanmasının ardından tekbir getirdiği ve salon dışında silah sıkıldığı dikkat çekti. 21 yaşındaki Semir Ebu Zeyne, 28 yaşındaki Emced Hafıza ve 32 yaşındaki Hüseyin Ebu Aliyun'un cezaları, kurşuna dizilerek infaz edilecek.

 
ABD Irak'ı vuracak
Bush, 'Irak'a karşı ulusal olağanüstü hali' 6 ay daha uzatırken Pentagon, Irak'ın ABD uçaklarını düşürmeye çalıştığını iddia etti. Gözlemciler, artan gerginliğin yeni bir ABD saldırısına yol açacağını belirtiyor.
Türkiye silah için yeni
kaynaklara yöneliyor

Makedonya'da 'dilde' uzlaşıldı
Makedonya'da Makedon ve Arnavut siyasi partiler arasında süren müzakerelerde, "Arnavutça" üzerinde anlaşmaya varıldığı bildirildi. Makedonya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Makedon ve Arnavut siyasi partiler arasında bu akşam Arnavutça`nın statüsü konusunda bir anlaşmaya varıldığı teyit edilerek, "bunun en hassas konudaki olumlu bir adım olduğu" değerlendirmesi yapıldı.
"Türkiye tesislerini Mısır'a açacak"
Türkiye'nin, Mısır'a, askeri tatbikatlar için Türk topraklarındaki tesislerden yararlanması önerisinde bulunduğu öne sürüldü. Middle East Newsline adlı internet sitesi, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in, bu öneriyi ziyareti sırasında Mısırlı meslektaşı Ahmed Mahir'e sunduğunu duyurdu. Öneriye göre Ankara, Mısır Hava Kuvvetleri'nin Türkiye'deki askeri tesisleri, eğitim için kullanmasına izin verecek. Cem'in, Mısır ve diğer Arap ülkelerinin Konya'daki askeri üsten yaralanabileceklerini söylediği belirtildi.
Bosna'da yeni toplu mezar
Bosna-Hersek'in doğusunda 25 kadar Boşnak'ın cesedinin bulunduğu yeni bir toplu mezar ortaya çıkarıldı. Mezarın, Sırplar'ın kontrolündeki Rogatiça kenti yakınında bulunduğu belirtildi. Kurbanların, Bosna Savaşı'nda Sırp askerleri tarafından öldürüldüğü sanılıyor. Savaş sırasında çoğu sivil 200 bin dolayında kişi ölmüş, 20 binden fazla kişi de kaybolmuştu.
2 Ağustos 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED