T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Tek tip diyetler
sağlığı tehdit ediyor

Prof. Dr. Perihan Arslan, tek tip rejimlerin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirterek, sağlıklı zayıflama diyetinin haftada 1-1.5 kilo verdirmesi gerektiğini ifade etti.

Kısa sürede kilo vermek isteyenlerin gözdesi haline gelen, 'Tek Tip Rejimler'in, insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ettiği belirtildi. Araştırmalar, tek tip besin veya besin değerine dayalı diyetlerin sabıkalı olduğunu ortaya çıkardı. Montignac Diyeti'nden İsveç Diyeti'ne, Prenses Diyeti'nden Dr. Atkins Diyeti'ne kadar, uzmanlar pekçok ünlü diyetin insanlarda ciddi sağlık problemleri açabileceğini kaydetti. Hacettepe Üniversitesi Diyabetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Perihan Arslan, 'bilinçsiz incelme'nin ve hızlı sonuç verdiği iddia edilen ve son zamanlarda oldukça fazla rağbet gören tek tip rejimlerin, ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi.

Düşük kalorili tahribat yapıyor

Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, tek tip besine dayalı ve çok düşük kalorili diyetlerin insan sağlığında oluşturduğu tahribatları ortaya koydu. Araştırma sonuçları hakkında bilgi veren Diyabetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Perihan Arslan, her şeye katlanıp bu yasaklı diyetleri yaşam boyu sürdürenler olduğunu belirterek "Bu kişiler zihinsel, ruhsal ve bedensel sağlıklarını tehlikeye attıklarını ne zaman anlayacaklar? Fazla kiloları kısa zamanda kaybetme isteği ve bu isteğe salt ticari kaygılarla cevap vermeye çalışanlar, birbirinden beslenen sektörel bir kısır döngü oluşturuyor. Sonunda, ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınıyor" dedi. Bunda medyanın da payı olduğunu belirten Arslan, "Yanlış rejim tarifleri sonucunda yağ hücreleri yerine kas kaybı oluyor. Tek tip beslenmeye dayalı rejimler metabolizmada telafi edilemeyecek yavaşlamalara yol açıyor. Söz konuşu yavaşlama diyet sonrasında daha süratli kilo almaya neden oluyor" diye konuştu.

İdeal diyet

Prof. Dr. Perihan Arslan, dengeli bir besin dağılımı yapıldıktan sonra, bir zayıflama diyetinde hamburgerin bile olabileceğini belirterek 5-6 kg. fazlası olanlar için kolay uygulanabilir, günlük bir diyet programında şunlar olabileceğini kaydetti :

SABAH: 2 dilim beyaz peynir veya 1 dilim az yağlı kaşar, domates-salatalık (serbest), 2 dilim kepekli ekmek veya 1 galeta, 5 adet zeytin ve çay (şekersiz)
ÖĞLE: Yeşil salata , 1 tost ya da 1 adet mayonezsiz hamburger veya 2 yumurtalı omlet 2 dilim ekmek ve ayran ARA: 1 meyve veya 2-3 kraker ile 1 bardak süt veya yoğurt
AKŞAM: Izgara balık ya da tavuk veya 3-4 adet köfte, pirzola veya biftek (birini seçin), yeşil salata, 6 kaşık haşlama sebze ile 1 kase yoğurt
GECE: 1 meyve

TEHLİKELİ DİYETLER

MONTIGNAC DİYETİ: Karbonhidratlı besinlerle proteinli besinlerin ayrı alınması esasına dayanıyor. Bu tür beslenme mide, bağırsak sistemini bozuyor ve ülsere yol açabiliyor. Sinir sisteminde tahribat yapıyor.
İSVEÇ DİYETİ: Vitamin ve mineral açısından son derece yetersiz, kolesterol yönünden zengin olduğu için de kalp hastalığı ve diyabet açısından ciddi risk taşıyor.
WORKINGGIRL (ÇALIŞAN KIZ) DİYETİ: 2 haftada 3.5 kilogram kaybettirmeyi hedefleyen bu programda ağırlık karbonhidratta. Yani kan şekeri ve insülin salınımı dengesizliğine yol açıyor.
PATATES DİYETİ: Diyette hedef, 2 haftada toplam 4-5 kg. kaybetmek. Verdiği zarar Working Girl diyetiyle aynı.
ALMAN DİYETİ: Uygulama süresi 4 hafta olan diyette karbonhidrat oranı oldukça yüksek. Ayrıca, sebze ve meyve de dengeli olarak verilmiyor. İnsülin salınımı ve kan şekeri dengesizliği ortaya çıkıyor.
PRENSES DİYETİ: Diyet, adını Prenses Diana'dan almış. 1 haftada 5 kg vermeyi vaadeden program, düşük kalorili diyetler kategorisinde gösteriliyor. Besin öğeleri açısından çok yetersiz.
DR. ATKINS DİYETİ: Yağlı maddeler ile proteinin tamamiyle serbest olduğu bu diyette şekerli besinler yasak. Kalp hastalığına davetiye çıkarıyor. Karbonhidrat eksikliği vücutta 'keton' adı verilen ve yüksek miktarda çok zararlı olabilen cisimlerin artmasına yol açabilir. Ayrıca kanda şeker düşüklüğü ve eksikliği de kendini gösterir.
SALATA, MEYVA VE HAŞLANMIŞ PATATES DİYETLERİ: Vücudun çok az kalori ve besin öğesi almasına yol açıyor. Mide yanması ve ağrısı şikayeti olanların bu rejimden uzak durmaları gerekiyor.
SOĞAN ÇORBASI DİYETİ: Yağın yasak olduğu 3 günlük diyette tek yemeğiniz soğan çorbası. Bir de beyaz peynir. Doku (kas) kaybı oluşturması nedeniyle bazal metabolizma hızını yavaşlatıyor.

 
EMBRİYODAN KALP HÜCRESİ
Üç hastaya silikon yonga
Bilimadamları, iki saatlik bir operasyonla üç hastanın gözüne, iğne ucu kalınlığında saf silikondan yapılmış yonga yerleştirdi.
Strese karşı rüya terapisi
Amerikalı araştırmacılar, rüya tarapisi uygulayarak stresi hafifletmeyi başardı. Uzmanlar, geceleri sık sık korkulu rüya gören, stres sonrası travmatik rahatsızlığı olan hastalara, önce rüyalarını anlatmaları konusunda yardımcı oldu. Bir hafta sonra bu hastalara gördükleri en kötü rüyayı yazmaları ve rüyanın sonunu değiştirmeleri önerildi. Korkulu bir rüyalarını yeni bir rüya gibi kağıda döken hastalara, yazdıkları bir tiyatro oyunu gibi okutuldu. Bu uygulama günde 5-20 dakika sürdü. Korkulu rüyalarını değiştirerek kağıda döken ve sonra hikaye gibi okuyan hastalarda, uyku kalitesinin düzelme gösterdiği gözlendi. Cinsel tacize uğramış 168 kadın üzerinde 6 ay süren araştırmalarda, hastaların 3-6 ayda terapiye yanıt verdiği belirlendi.
Uzmanlardan 'siesta' tavsiyesi
Hava sıcaklığının yaz aylarında her geçen yıl artmasının herkesi olumsuz yönde etkilediği, birçok Akdeniz ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de siesta (uzun öğle tatili) uygulamasına başlanması gerektiği bildirildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Soyuer, özellikle bu yıl aşırı sıcaklardan etkilenerek hastanelerine gelen hasta sayısında da önemli artış kaydedildiğini belirterek, şunları söyledi: "Özellikle Akdeniz'e kıyı ülkelerde yıllardan beri uzun öğle tatili (siesta) uygulanıyor. Devlet yetkilileri, en kısa süre içinde saat 12.00 ile 15.00 arası tatil uygulaması başlatarak, mesai kaybını akşam saatlerine yaymalı."
2 Ağustos 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED