T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Klu Klux Klan hortladı

ABD'de hızla tırmanan ırkçılık, yabancıların uçaklardan indirilmesine kadar uzandı. Müslüman yolcular, 'Pilot kendisini huzursuz hissediyor!' gerekçesiyle uçaklardan indiriliyor.

ABD'de 11 Eylülde düzenlenen saldırıların ardından hızla tırmanan ırkçı ve aşırı milliyetçi duygular, şüpheli gözle bakılan yabancı kökenlilerin bizzat pilotların emriyle uçaklardan indirilmesine kadar uzandı. Son günlerde sık sık rastlanan bu olaylardan biri Vahid Zohrevandi adlı bir İranlının başına geldi. Seattle'dan Dallas'a gitmek için American Airlines uçağına binen Zohrevandi, son anda hostesler tarafından uçaktan indirildi.

'Aşağılayıcı bir davranış'

Zohrevandi, hosteslere, bir Amerikan şirketinde çalıştığını söyleyerek kimliğini göstermesine karşın, "Pilot kendisini huzursuz hissediyor" gerekçesiyle uçaktan indirildi. Polis tarafından bir saat süreyle sorguya çekilen Zohrevandi, bir sonraki uçakla Dallas'a gönderildi. Olayla ilgili duygularını dile getiren 41 yaşındaki bilgisayar yazılımcısı Zohrevandi, "Çok aşağılayıcı bir davranış. Cebimde Amerikan pasaportu olsa da, bu ülkede görünümüm yüzünden hiçbir zaman vatandaş olamayacağımı anladım" dedi. American Airlines şirketi yetkilileri, olay hakkında konuşmak istemediler.

'Burası farklı bir yer oldu'

Benzeri bir olay da 32 yaşındaki Pakistan kökenli Amerikan vatandaşı Eşref Han'ın başına geldi. Han, Dallas'a gitmek üzere San Antonio'dan bindiği Delta uçağından, pilotun isteği üzerine indirildi. Han'ın "first class" bileti de işe yaramadı. Olaydan sonra personele hitaben bir genelge yayımlayan Delta Havayolları, "yolcuların tecrit edilmemesini" istedi.

Florida'nın Tampa kentinde ise, Mısır kökenli Amerikan vatandaşı Muhammed El Seyid'in United Airlines uçağına binmesine izin verilmedi. El Seyid Kahire'ye gidecekti. Minneapolis'te ise Irak kökenli 3 kişinin Northwest Airlines uçağıyla Salt Lake City'ye gitmeleri engellendi. Iraklı Kerim El Esadi, "Şimdi anlıyorum ki burası benim bildiğim Amerika değil. Burası farklı bir yer oldu" dedi. Northwest Airlines şirketi ise, "olaydan üzüntü duyduğunu ve konuyu araştıracağını" açıkladı.

 
İngiltere'de durum kaygı verici
Muslim News gazetesi, müslümanlara yönelik saldırıların tehlikeli biçimde arttığını belirterek, "Durum kaygı verici. Sürekli tehdit, fiziksel taciz ve camilere saldırı raporları alıyoruz" diye yazdı.
Amerika'nın hedef alacağı kamplar
ABD, Afganistan içinde uydudan çekilmiş Usame bin Ladin kamplarının resimlerini yayınladı.
Batı, müslümanlara uygarlık dersi verecekmiş
ABD'nin İslami hareketlere karşı kapsamlı bir savaşa hazırlandığı bir dönemde İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Batı medeniyetinin İslam toplumlarına uygarlık dersi vermesini istedi. Batı'nın strateji oluştururken, "kendi uygarlığının İslam dünyasına üstün olduğunu" gözönüne almasını isteyen Berlusconi, "İnsanlara geniş refah sağlayan, insan hakları ve dine saygıyı garanti altına alan bir değerler sisteminden oluşan uygarlığımızın üstünlüğünün bilincinde olmalıyız" dedi. "Bu saygı İslam ülkelerinde kesinlikle yoktur" diyen Berlusconi, Batı değerlerine olan bu güvenin Batı'ya rehberlik etmesi gerektiğini belirtti.
27 Eylül 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED