T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Kalp depremden
daha tehlikeli

Marmara Depremi'nde 20 bin kişiyi kaybettik. Fakat, yılda 190 bin, haftada 2 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kalp hastalıkları için ne sigaradan ne de zararlı yiyeceklerden vazgeçiyoruz.

Dünya Kalp Federasyonu'nun verilerine göre, koroner kalp hastalıkları nedeniyle yılda 17 milyon kişi hayatını kaybediyor. Rakamlar 20 bin kişinin ölümüne neden olan 17 Ağustos Marmara Depremi'ni hatırlatıyor fakat, yılda 190 bin, haftada ise 2 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kalp hastalıklarından korunmak için elimizi bile kıpırdatmıyoruz. Veriler, önlem alınmadığı taktirde, 2010 yılında 300 bin kişinin kalp hastalıklarından ölebileceğinin sinyalini veriyor.

Sigara içen kadın artıyor

Kalp sağlığını korumak ise imkansız değil. Biraz daha bilinç, biraz daha irade ve kararlılıkla, çevremizi saran "risk faktörleri" bertaraf edilebilir. Düzeltilebilir risk faktörleri arasında sayılan sigara kullanımında kadınlar erkeklerle yarışıyor. Türkiye'de 9 bin kişinin başı yüksek düzeydeki kolesterol ile, 11 bin kişinin ise tansiyon ile başı dertte. 600 bin olan şeker hastalığı, son sekiz yılda erişkinlerde bir milyona kadar çıktı..

Kadın ölümünde birinciyiz

Avrupa'daki koroner ölüm oranları (45-74 yaş grubunda 100 bin kişide)

ÜLKE    KADIN    ERKEK
Almanya     116     354
İngiltere     190     515
Finlandiya     166     587
İskoçya     273     655
Rusya        288     767
Estonya     309     879
Letonya     320     907
Türkiye        470     800

30 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ

Birçok sağlık kuruluşunu biraraya getiren Ulusal Kalp Sağlığı Platformu, 30 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenliyor. Halkın bilinçlendirilmesi noktasında, The Marmara Oteli'nde saat 11.00'de "Bir ömür kalbimizle" konulu söyleşi düzenleyen ve ardından Taksim Metro İstasyonu girişinde halka açık kalp sağlığı taraması yapacak olan Platform, tansiyon, boy-kilo, kolesterol ölçümü yapacak, beslenme ve sigara bırakma önerileri sunacak. Türkiye Diyetisyenler Derneği Dr. Selma Önelge, diyet ve beslenme konusunda bilgi verecek. Etkinliğin tanıtımı için basına açıklama yapan Ulusal Kalp Sağlığı Platformu Genel Sekreteri ve Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı M. Ubeyd Korbey, 17 Ağustos'ta Marmara'da yaşanan depremde 20 bin kişinin hayatını kaybettiğine ve paniğe kapılan halkın deprem için önlem aldığına dikkat çekti.

 
'Hayatımdan çıkın'
Günümüz gençliğinin en büyük sorunlarından biri olan "Özgür olmak ya da aileye bağımlı kalma" ikilemi "Hayatımdan çık git" adıyla kitaplaştı.
Taşova 'Bamya Festivali' başlıyor
Amasya'nın Taşova İlçesi'nde düzenlenen geleneksel bamya festivali bu yıl uluslararası düzeyde kutlanacak. 28 Eylül-2 Ekim 2001 arasında Romanya, Slovakya, Bulgaristan ve Gürcistan'dan folklor ekipleri ve müzisyenleri de konuk edecek olan festival, yarın akşam havayı fişek gösterileriyle başlayacak. Taşova'nın tarihi ve kültürel etkinliklerinin tanıtımına büyük katkı sağlayan festivalde bu yıl ilk kez meşhur Taşova bamyası da uluslararası düzeyde görücüye çıkmış olacak. Taşovalı bamya üreticileri ise, festivalin en heyecanlı bölümünü oluşturan "En İyi Bamya Üreticisi" yarışmasında bu yıl da iki gün boyunca kıyasıya yarışacak.
İstenmeyen tüylere artık son!
Afrodit Lazer Estetik Merkezi tarafından piyasaya çıkarılan "Lyra" lazerli epilasyonla, istenmeyen tüyler artık kabus olmaktan çıkıyor. Natürel Kozmetik firmasının yeni ürünü Natürel Doğal Epilasyon Kremi ile en hassas ciltler bile pürüzsüz görünüm kazanıyor. İyi sonuç almak için ağda sonrası tüyler kökünden çıktıktan sonra uygulanan krem sayesinde, zayıf tüyler ilk seansta, güçlü olan kıl kökleri ise 6-7 seansta etkisiz hale geliyor. Yüzde yüz bitkilerden olaşan krem kimyasal madde içermiyor. Bilgi için; Natürel Kozmetik'i (0216) 330 96 24-25-26'dan ve Afrodit Lazer Merkezi'ni (0212) 441 78 87-441 52 54'den arayabilirsiniz.
27 Eylül 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED