YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Enflasyon boş uğraş

Piyasaların çarkının dönmediğini ve inanılmaz bir durgunluk yaşandığını kaydeden iş dünyası, bu durumda enflasyonla uğraşmanın anlamsız olduğunu belirtiyorlar.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, enflasyon rakamlarındaki olumlu gelişmenin piyasalara hiçbir yansımasının olmadığını belirterek, "Enflasyondaki düşüşü rakamlarda değil, piyasalarda görmek, hissetmek ve yaşamak istiyoruz" dedi. Koçer yaptığı açıklamada, DİE'ye göre Ocak ayında fiyatların toptan eşyada yüzde 2.3, tüketici bazında yüzde 2.5 oranında arttığını anımsatarak, "Ancak, açıklanan bu rakamlar piyasalara ve reel ekonomiye yansımıyor. Bu rakamları doğru kabul edersek, piyasalardaki daralmanın önüne geçecek önlemlerin alınması gerektiği gerçeği bir kez daha ortaya çıkar" diye konuştu.

"Düşük enlasyon eşittir işsizlik olacaksa, enflasyonun düşmesinin bu ülkeye fazla bir kazancı olmayacak" diyen Koçer, şunları söyledi: "Reel ekonomiye yönelik önlemler alınmalı. Bir yandan işçi çıkarmalar, diğer yandan rakamsal olarak düşen enflasyon yeterli olmuyor. Enflasyonun düşmesini rakamlarda değil, piyasalarda görmek istiyoruz. Bu rakamlar piyasalara iyimser hava vermeye yetmiyor. Piyasalara moral verecek önlemler alınmalı ve hızla uygulamaya geçilmeli" dedi.

Bayram sonrası tufan kopacak

İstihdamda başlayan kan kaybının, Kurban Bayramı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük çıkmazı olacağını kaydeden Koçer, "Piyasalar kilitlendi. İşçi çıkarmalar ve reel ekonominin durması, sosyal sorunların sinyallerini veriyor. Enflasyon düştü demek yetmiyor. Eksik olan bir ayak var. Devlet, kurumlara ve vatandaşa olan borçlarını bir an önce ödeyerek, hiç olmazsa piyasaların canlanmasına katkıda bulunmalı" şeklinde konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan ise Türkiye'nin bugün için enflasyon rakamlarından çok daha önemli olan piyasalardaki durgunluk üzerinde durması gerektiğine dikkati çekti. "Piyasalarda inanılmaz bir durgunluk var.

Ödemeler yapılmıyor. Bankalardan kredi kullanan yok, piyasa çarkı dönmüyor" diyen Aslan, üretim ve ihracat artmadığı takdirde, enflasyonun mali önlemlerle düşürülmesinin önem taşımayacağını savundu. Aslan, üretim ve ihracatı artırıcı önlemler alınmadıktan sonra, düşük de olsa enflasyon rakamlarının bir anlam ifade etmeyeceğini kaydetti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...