YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


İsrail'de tarihî seçim

İsrail'de yarın yapılacak seçimlerde Şaron ile Barak arasında mücadele yaşanırken, ülke tarihinde sadece başbakanlık için sandıklara gidilecek olması açısından, bir "ilk" olma özelliğini taşıyor.

İsrail'de yarın yapılacak seçimler, ülke tarihinde sadece başbakanlık için sandıklara gidilecek olması açısından, bir "ilk" olma özelliğini taşıyor. Aşırı sağcı Likud Partisi lideri Ariel Şaron'la eski Başbakan İşçi Partisi lideri Ehud Barak arasında kıyasıya bir seçim mücadelesi yaşanırken, seçim sisteminde 1996'da yapılan değişiklik, başbakanın özel bir oylamayla seçilebilmesini mümkün kılıyor. Bu çerçevede, 6 Şubat seçimleri, sadece başbakanın seçileceği seçimler olacak. Barak ve Şaron'un yarışacağı 6 Şubat seçimleri, sonuncu sırada yer alan başbakanın istifası koşulu çerçevesinde düzenleniyor. Özel seçimlerle işbaşına gelen yeni başbakan, mevcut Knesset'in (parlamento) görev süresi boyunca yönetimde kalabiliyor. Bir sonraki parlamento seçimlerinin 2003 yılının Mayıs ayında yapılması planlanıyor.

Araplar'ın oyları önemli

İsrail halkı, gerek iç politika, gerekse güvenlik ve dış ilişkiler olsun, genel olarak ülke siyasetiyle yakından ilgili bir halk olarak biliniyor. Şimdiye kadar yapılan tüm seçimlerde katılım oranının yüksekliğine dikkat çekiliyor. Bu arada, yüzde 12.3'lük yüzdesiyle Arap oyları kimin başbakan olacağında önemli bir etken oluşturuyor. İsrailli Araplar, "Barak lehine oy kullanmamaları durumunda, radikal lider Şaron'un kazanmasına yol açacakları" uyarılarına hedef oluyor. Şimdiye kadar seçimleri boykot edeceklerini söyleyen Araplar'ın blok halinde Barak'a oy vermelerinin, kamuoyu yoklamalarına göre rakibi Şaron'un epeyce gerisinde seyreden İşçi Partisi lideri için önemli bir şans olacağı belirtiliyor.

4 milyon kişi oy kullanacak

İsrail'de, başbakanlık seçimlerinde 4 milyonu aşkın seçmen oy kullanacak. Yaşı 18 ve üstü olan tüm vatandaşların oy kullanmaya ehil olduğu İsrail'deki seçmen sayısı, 1999 seçimlerine göre yüzde 5 oranında arttı. Resmi kayıtlara göre, bu seçimlerde 4 milyon 94 bin seçmen oy kullanacak. İsrail halkı, tatil ilan edilen seçim günü toplam 7 bin 800 sandıkta oy kullanacak. Vatandaşların ülke sınırları dışında oy kullanmalarını öngörmeyen seçim sistemine göre, sadece yurtdışı temsilciliklerde görev yapan diplomatlar ile denizciler oy kullanabiliyor. Seçim sistemi, başbakan seçilebilmek için geçerli oyların yarısından çoğununun alınmasını gerektiriyor. Seçimler, adaylardan hiçbirinin bu çoğunluğu sağlayamaması ya da yeni başbakanın kabinesini kesin sonuçların açıklanmasından itibaren 45 gün içinde kuramaması halinde yenileniyor.

Seçim öncesi şiddet

İsrail askerleriyle Filistinliler arasında önceki gün Batı Şeria'daki El Halil kenti ve Gazze Şeridi'nde çatışmalar çıktı. İsrail askeri komutanlığından yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nin İsrail topraklarına yakın tarafındaki geçiş noktası Kisufim'de, bir Filistinli'yi vurarak öldürdükleri belirtildi. Askerlerin ayrıca, El Halil'deki bir evi makinalı tüfeklerle taradıkları kaydedildi. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde Filistinlilere ait 6 evi buldozerlerle yıktı. Evlerden birinin sahibi Hüseyin Tabet, zırhlı araçlar ve askerler eşliğindeki 3 buldozerin Karni geçiş noktasındaki 6 evi şafak vakti yerle bir ettiğini söyledi.

Askerler oy vermeye başladı

İsrail'de yarınki başbakanlık seçimleri için geri sayım başlarken, askerler dün sabahtan itibaren oy kullanmaya başladı. Askerlerin oy kullanma işleminden sorumlu Albay Şaul Magnesi, askerlerin oy vermeye başlamalarının nedenini, "tatbikat ya da operasyonlara katılan askerlere öncelik tanınması ve kolaylık gösterilmesi" olarak açıkladı. Magnesi, oy sandıklarının askerlerin görev yaptığı bazı bölgelere helikopterlerle taşınacağını, askerlerin oy verme işleminin, bütün sandıkların kapanacağı Salı günü saat 22.00'ye kadar devam edeceğini belirtti.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Şaron'a oy=Savaşa oy'
Suriye, Şaron'un başbakan seçilmesi halinde Ortadoğu barışında ilerleme kaydedilemeyeceği, Şaron'a verilecek oyun savaşa oy vermek olacağı görüşünü savunuyor.
8 gün sonra canlı çıktı
Hindistan'da, 26 Ocak'ta meydana gelen deprem sırasında kuyuya düşen 17 yaşındaki Arcun Bhai adında bir genç, tam 8 gün sonra sağ çıkarıldı.

Ne Şaron Ne Barak
İsrailli Araplar'ın, 6 Şubat'ta sağcı muhalefet lideri Ariel Şaron ile müstafi Başbakan Ehud Barak'ın yarışacağı başbakanlık seçimlerini boykot kararı devam ederken, önceki gece yaklaşık 400 İsrailli Arap, "Ne Şaron, ne Barak" şeklinde sloganlar atarak seçimleri protesto etti. Göstericilerin, İntifada hareketine destek vermek amacıyla Ekim ayında yapılan eylemler sırasında polisin açtığı ateşte ölen 13 İsrailli Arap'ın resimlerini taşıdıkları belirtildi. Bu arada, başbakanlık yarışında önde giden Şaron karşıtı yaklaşık 4 bin İsrailli, Barak'a destek amacıyla Kudüs'te yürüyüş yaptı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...