YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Fransız ortakta panik

Her 5 firmadan 1'inin Fransız ortaklığı olması bu ülkeye yapılan boykotun büyük bir kesimde panik oluşturmasına yolaçtı.

Fransa'nın sözde Ermeni soykırımı yasası'nı kabul etmesiyle başlayan boykot büyük bir kesimde endişeya yolaçıyor. Türkiye'deki en büyük 500 firmanın yüzde 20'sinin Fransız firmalarının yer aldığı ortak yatırımlardan oluştuğu bildirilirken, bu firmaların Fransız ortaklarının panik içinde olduğu kaydediliyor. Bu ortak yatırımlar içinde Renault, Carrefour, Promodes, Parcifim, Compagnie Fin. De Camondo, Danone, Telecom, Par Satel Mobil, Total Gaz, Thomson ve Lafarge gibi şirketler de yer alıyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) çeşitli kamu kuruluşlarından elde ettiği verilere göre, 1999 yılında Fransa'ya ihracatımız 1 milyar 569 milyon dolar, ithalatımız ise 3 milyar 127 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 1999 yılında 4.7 milyar dolar oldu. Ticaret hacmi, geçen yıl Ocak-Ekim döneminde ise 1 milyar 337 milyon dolar ihracat, 2 milyar 842 milyon dolar ithalat olmak üzere yaklaşık 4.2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Türk yatırımları 6. sırada

Fransa, bu rakamlarla Türkiye'nin toplam ihracatı ve ithalatında 5. sırada yer aldı. Fransa, AB ülkeleri içinde Türk firmalarının en fazla yatırım yaptığı ülkeler sıralamasında ise İngiltere, Almanya, Lüksemburg, Hollanda ve Belçika'dan sonra altıncı sırayı aldı.

Hazine Müsteşarlığı'nın 1999 kayıtlarına göre, Fransa'da 15 Türk firması faaliyet gösteriyor. Bu firmaların toplam sermayesi 30 milyon 528 bin dolar tutara ulaşırken, yatırımların yarıdan fazlasını bankacılık alanı oluşturdu.

Fransa'daki Türk firmalarının isimleri şöyle: "Bas Food Gıda Sanayi, Vakıflar Bankası- Emlak Bankası, İktisat Bankası-Erol Aksoy, Net Turizm Tic., Zorlu Holding, Uğur Uğur-Ali Uğur, Demirci Dış Ticaret, Ozba Konfeksiyon, Ten Tour Turizm, Paşa Tur Turizm, Omsan Uluslararası Nakliyat, Polisan Kimya Sanayi, Batur İsmail Kürüz, Ram Dış Ticaret, Soylu Endüstriyel Mineraller."

Tekstil ihracatı başı çekiyor

Türkiye'nin Fransa'ya ihraç ettiği başlıca ürünler, deri giyim eşyası, tekstil ürünleri, fındık, renkli televizyon alıcıları, sert kabuklu yemişler. Buna karşılık Türkiye'nin Fransa'dan ithal ettiği ürünler arasında başlıcalarını, uçak ve diğer hava taşıtları, kara taşıtları, gemiler, tüp borular, aşı ve ilaç teşkil ediyor.

Türkiye'deki serbest bölgeler de Fransa ile ticarette önemli bir paya sahip. Ocak-Kasım 1999 döneminde serbest bölgelerden Fransa'ya ihracatımız 29.9 milyon dolar, ithalatımız ise 211.8 milyon dolar oldu. Bu dönemlerde Fransa'ya en çok ihracat Ege Serbest Bölgesi'nden olurken, en çok ithalat İstanbul Serbest Bölgesi'nde gerçekleşti.

Türkiye'de 281 Fransız firması var

Fransa, toplam yabancı sermaye miktarı göz önüne alındığında Hollanda, Almanya ve Amerika'dan sonra 4. sırada yer alıyor. 1998 itibariyle Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız sermayeli firma sayısı 225 iken, 30 Kasım 1999 tarihi itibariyle bu sayı 281'e ulaştı. Türkiye'de tarım alanında 6, madencilik alanında 5, imalat sanayiinde 110, hizmetler sektöründe ise 160 Fransız firması faaliyet gösteriyor.

Sermaye tutarı 90 milyon dolar

Fransa'dan gelen yabancı sermayenin sektörel dağılımına bakıldığında en fazla yatırım 61.6 milyon dolar ile imalat, daha sonra sırasıyla 17 milyon dolar ile bankacılık, 8.8 milyon dolar ile ticaret, 3.8 milyon dolar ile turizm, 834 bin dolar ile ulaştırma alanında oldu. 1999 yılında yapılan en büyük Fransız yatırımı yatırım finansmanı alanında 3 trilyon 468 milyar lira ile Axa UAP firması tarafından gerçekleştirildi.

6 milyar dolarlık proje

Türksat projesinde de işbirliği yapılan Fransızlar'ın altyapı, enerji, savunma, telekom alanlarında takip ettiği toplam tutarı 6 milyar dolar civarında olan belli başlı projeler ise şöyle: "Hidroelektrik santral projesi, Türk-Telekom'un özelleştirilmesi, 3. GSM lisansı, Bodrum, Ankara, Dalaman havaalanları projesi, Kars-Tiflis demiryolu, İstanbul-Ankara demiryolu, Marmaray projesi, THY'nın özelleştirilmesi, Akkuyu Nükleer Santrali, termik santrallerin rehabilitasyonu, Melen projesi."




Kağıda basmak için tıklayın.

Tekel zammı stokçuya yaradı
Tekel'in zam yapacağını bilen stokçu firmalar, zam öncesi yaptıkları alımlarla tam 33 trilyonluk bir kazanç elde ettiler.
Enflasyon boş uğraş
Piyasaların çarkının dönmediğini ve inanılmaz bir durgunluk yaşandığını kaydeden iş dünyası, bu durumda enflasyonla uğraşmanın anlamsız olduğunu belirtiyorlar.
ADD özelleştirmeyi protesto edecek
Türkiye'deki 522 Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) başkan ve temsilcileri, Eti Alüminyum'un özelleştirme kapsamından çıkarılması amacıyla, Konya'nın Seydişehir ilçesinde bir araya geliyorlar. Seydişehir ADD Başkanı Ali Erbaş yaptığı açıklamada, derneklerinin girişimleriyle ADD Genel Merkezi tarafından alınan bir karar çerçevesinde, 522 ADD Başkanı veya temsilcisinin Seydişehir'de toplanacağını söyledi. Amaçlarının Eti Alüminyum'u özelleştirme kapsamı dışına çıkarmak, modernizasyonunu sağlamak olduğunu belirten Erbaş, toplantıda ADD temsilcilerinin yanında uzmanların katılımıyla gerçekleştirilecek panelde, sorunun çözümü yolunda ciddi öneriler de çıkacağını kaydetti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...